טעות מביכה: נתניהו שכח את ניצולות המרד

לפני נסיעתו לפולין, הזמין רה"מ את שמחה רותם, שלחם במרד גטו ורשה וכינה אותו "הניצול האחרון". אלא שבלשכתו שכחו שתי ניצולות

דליה מזורי | 11/6/2013 10:53 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
לקראת נסיעתו של נתניהו לפולין לחנוכת תערוכה חדשה באושוויץ הוא הזמין אתמול ללשכתו את שמחה רותם, הידוע בכינויו "קאז'יק", מלוחמי גטו ורשה וחבר ארגון אי"ל (הארגון היהודי הלוחם).
 
רוה''מ נתניהו ושר החינוך פירון נפגש עם שמחה רותם
רוה''מ נתניהו ושר החינוך פירון נפגש עם שמחה רותם צילום: משה מילנר לע''מ

נתניהו ציין כי רותם הוא הניצול האחרון מלוחמי גטו ורשה, ואיש מאנשי לשכתו לא הסב את תשומת לבו לכך שישנן לפחות עוד שתי "ניצולות אחרונות" מהמרד: ז'וטה הרטמן ופנינה גרינשפן, שתיהן כיום בנות 91.

פנינה גרינשפן נולדה בנובי דבור, סמוך לוורשה. בגטו ורשה היא גויסה לאי"ל. בימי המרד באפריל הייתה בין הלוחמים הפעילים נגד הגרמנים. כשהגטו נשרף היא נמלטה עם קבוצת לוחמים דרך תעלות הביוב של ורשה, אל מחוץ לגטו הבוער, והצטרפה לפרטיזנים. עם תבוסת הגרמנים היא נפגשה עם השרידים המעטים מהארגון ועם ידידה חיים גרינשפן, שלימים היה לבעלה.

ז'וטה הרטמן (ובשם נעוריה רוטנברג) הייתה חברת ארגון אצ"י (ארגון צבאי יהודי של בית"ר). " איזה אבסורד שאפילו ראש ממשלה של הליכוד לא יודע כלום על הארגון הזה ועל אחרוני לוחמיו", אמרו אתמול מקורבים למשפחה.
מהבודדים שנותרו בחיים

הרטמן נולדה בעיירה קלצה ונמלטה לוורשה לאחר שנתפסה מחוץ לגטו של קלצה כשחיפשה אוכל עבור משפחתה. בגטו ורשה היא פגשה את מפקד האצ"י, לאון רודל, שגייס אותה לארגון. היא שימשה כקשרית והשתתפה במבצעים שבהם הובא נשק מהצד הארי לתוך הגטו. עוד לפני המרד חפרו לוחמי האצ"י מנהרה שקישרה בין הגטו לצד הארי של ורשה.

ערב המרד בגטו התבקשה הרטמן לעבור לבונקר ומצאה שם 30 צעירים וצעירות במדי צבא גרמניים עם כמות נשק גדולה. הם התחפשו לגרמנים כדי שיוכלו להתקרב לטנקים הגרמנים. ב-21.4, כשהנאצים תקפו את המטה של אצ"י, היא נמלטה דרך מנהרה לצד הארי וכך ניצלה. הרטמן הייתה מלוחמי האצ"י הבודדים שנשארו בחיים לאחר המרד.

נתניהו הזמין את שמחה רותם לקראת השתתפותו מחרתיים בטקס פתיחת תערוכת "שואה" בבלוק 27 באושוויץ-בירקנאו. התערוכה, שתוכננה על ידי יד ושם, תתקיים במעמד ראש הממשלה, שר התרבות הפולני בוגדן זדרוייבסקי, ניצולי שואה, יו"ר הנהלת יד ושם אבנר שלו שאצר את התערוכה, יו"ר מועצת יד ושם, הרב ישראל מאיר לאו, ומנהל מוזאון אושוויץ-בירקנאו, ד"ר פיוטר צ'יווינסקי.

התערוכה נבנתה ותוכננה בהתאם להחלטת ממשלת ישראל בעקבות ביקורו של ראש הממשלה לשעבר אריאל שרון ב-2005. שרון חשב שראוי להקים תערוכה חדשה במקום התערוכה היהודית שהוקמה בתקופת השלטון הקומוניסטי בפולין, אשר הוזנחה והתיישנה. מסיבה זו רוב המבקרים פסחו עליה בביקורם באושוויץ. האחריות על עיצוב התערוכה החדשה הוטלה על יד ושם, במימון ממשלת ישראל ובסיוע ועידת התביעות.

ממשרד ראש הממשלה נמסר בתגובה: "המידע שנמסר התבסס על נתונים שהגיעו ממשרד החינוך. אנו מתנצלים אם מישהו נפגע מהפרסום".

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...