רה"מ הפלסטיני: תקווה חדשה או חותמת גומי?

מינויו של הפרופסור ראמי אל-חמדאללה, איש אקדמיה וטירון פוליטי מעורר תקווה לפיוס ברשות, אך גם חשש שתפקידו הפך לנטול סמכויות

אסף גבור | 4/6/2013 16:16 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
ראמי אל-חמדאללה (54), נשיא אוניברסיטת א-נגא'ח בשכם, קיבל מיו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן את המנדט להרכבת הממשלה החדשה, חודש וחצי לאחר ההודעה על התפטרותו של ראש הממשלה הקודם, סלאם פיאד, מהתפקיד.

אל-חמדאללה נחשב ליועצו הקרוב של אבו מאזן, ומרבה לקחת חלק בדיונים פנימיים של יושב הראש ולעתים גם משפיע על החלטות בזירה הפנים פלסטינית. אל-חמדאללה נחשב גם למקורבו של המיליארדר הפלסטיני תושב שכם מוניב אל מסרי, שהשפיע על אבו מאזן לבחור בו לתפקיד ראש הממשלה הפלסטיני.

נתפס כטכנוקרט וכדמות חלשה יחסית. ראש הממשלה הפלסטיני הנכנס ראמי אל-חמדאללה
נתפס כטכנוקרט וכדמות חלשה יחסית. ראש הממשלה הפלסטיני הנכנס ראמי אל-חמדאללה צילום: אי-פי-איי
יחד עם מינויו של אל-חמדאללה, הוחלט על מינויים של שני סגניו: מוחמד מוסטפא וזיאד אבו עמרו. מוסטפא, שהיה אחד המועמדים למשרת ראש הממשלה, הוא כיום יו"ר קרן השקעות פלסטינית
אבו עמרו נחשב למקובל על חמאס ובעברו אף כיהן כשר חוץ בממשלת חמאס-פת"ח. מינויו צפוי להיתפס בקרב אנשי חמאס ברצועה כצעד שמראה כי אבו מאזן לא נטש את רעיון הסכם הפיוס בין הצדדים.

אל-חמדאללה מצדו הודה לאבו מאזן על המינוי, שהגיע מבחינתו בשלב עדין שבו שרויה כעת הרשות הפלסטינית. ראש הממשלה החדש הביע נכונות לפעול במרץ כדי ליצור חופש, חירות ועצמאות לעם הפלסטיני ולהקמת מדינה עצמאית שבירתה ירושלים המזרחית.

ראש הממשלה הנכנס צפוי להנהיג מדיניות ממשלתית דומה לזו שהיתה נהוגה בעבר בכל הקשור להתנהלות מול ישראל, בדגש על התיאום הביטחוני. יו"ר הרשות הפלסטינית תיאם את המינוי שלו עם גורמים אירופאים ואמריקאים, שתמכו באישיות הפרו מערבית שלו.

שר החוץ האמריקאי ג'ון קרי בירך על ההחלטה, איחל לאל-חמדאללה הצלחה ואמר: "עומדים בפניו אתגרים רבים, שהם גם רגעים חשובים של הזדמנויות". קרי הביע תקווה לשיתוף פעולה נרחב עם ראש הממשלה הנכנס כדי להגיע לשלום במזרח התיכון.

"ראש הממשלה החדש נכנס לתפקיד ריק מסמכויות, כאשר המטרה הראשית היא לקדם מדיניות שבה על ההחלטות המדיניות אמון יושב ראש הרשות אבו מאזן. הוא זה שצריך למשוך בחוטים. ארה"ב וישראל מעוניינות שראש הממשלה הפלסטיני יהיה חותמת גומי בידיו של אבו מאזן", הסביר הפרשן הפוליטי חאלד דמירי, שלא הופתע מהתגובה האמריקאית.
בלי לעשות בעיות

פרופ' ראמי אל-חמדאללה מכהן כראש אוניברסיטת אל-נג'אח משנת 1998. הוא מחזיק בתואר דוקטור לבלשנות ונחשב לאקדמאי, לטכנוקרט ואף לחסר ניסיון פוליטי. אדם שחי את עולם האקדמיה במלוא מובן המילה.

לדברי דמירי, העובדה שהוחלט על מינוי אדם שנחשב טירון פוליטי היא בעלת משמעות. "חמדאללה מקושר לארגון פת"ח, אבל הוא בראש ובראשונה אקדמאי. הוא לא מבין הרבה בפוליטיקה, ובטח שלא יעשה בעיות לבכירים כמו ראש הממשלה היוצא".

חמאס הביע התנגדות לממשלה החדשה. תומכי חמאס בחברון
חמאס הביע התנגדות לממשלה החדשה. תומכי חמאס בחברון צילום: איי אף פי
אל-חמדאללה נתפס כאישיות משכילה, מערבית ומכובדת, אבל ההערכה היא שמדובר באדם חלש יחסית שיתקשה להתמודד עם לחץ שיפעילו עליו גורמים בפת"ח. "סלאם פיאד קנה לעצמו הרבה אויבים פוליטיים, בין היתר כי נמנע מלמנות בכירים בפת"ח לתפקידי שרים ונהג להחזיק את המושכות בכלכלה ובפוליטיקה. ההתנהלות שלו עצבנה הרבה מאוד אנשים שמקווים כעת למצוא חן בעיני אל-חמדאללה ולזכות בג' ובים שלהם חיכו זמן רב", אומר דמירי.

אל-חמדאללה נמנה עם הסגל האקדמי הבכיר ביותר שאותו יכולה להציע הרשות הפלסטינית. העובדה שהוא שולט על כ-18 אלף סטודנטים הופכת אותו לדמות משפיעה במיוחד על האוכלוסייה האקדמית הפלסטינית, לצד קשרים טובים עם כל הסגל האקדמי בכל המוסדות להשכלה גבוהה בשטחי הרשות.

הניתוק הפוליטי של חמדאללה יצר תחושה שיושב ראש הרשות אבו מאזן לא נואש מלהשיג פיוס פנים פלסטיני. ההתנגדות החריפה של חמאס להמשך כהונתו של סלאם פיאד נענתה על ידי אבו מאזן, שמינה אדם שאמנם בבסיסו הוא איש פת"ח, אבל פתוח להצעות לפתרון הפיצול.

אבל התקווה להסכם עם חמאס נדחתה בינתיים לשוליים, אחרי שחמאס הגיבה בצורה קשה למינוי החדש. פאוזי ברהום, דובר חמאס בעזה, כינה את הממשלה החדשה שעתיד להרכיב אל-חמדאללה "בלתי חוקית ובלתי לגיטימית. מכיוון שהיא לא תושבע בפני הפרלמנט הפלסטיני שלא פעיל מאז הפיצול בין רצועת עזה לגדה בשנת 2007".

"מדובר בשעתוק של ממשלות קודמות עליהן הכריז אבו מאזן ודוגמה לכך שהוא לא מעוניין באמת בפתרון הבעיה הפנים פלסטינית ואימוץ הסכמי קהיר בין חמאס לפתח'", אמר ברהום וקרא להקמת ממשלה לאומית.

פרט לזירה מול חמאס, עומדת בפני ראש הממשלה הנכנס בעיה פנימית קשה לא פחות. מצבה הכלכלי של הרשות גרוע, והעלאת נטל המיסים בהתאם להחלטתו של ראש הממשלה היוצא רק גרמה לתסיסה מחודשת של הרחוב.

אל-חמדאללה הביע חשש כי ממשלתו עתידה להתמודד בחודשים הקרובים עם מחאה ציבורית גוברת סביב סוגיות כלכליות: משכורות עובדי הרשות שלא משולמות, העלאת המע"מ והעלייה בתעריפי החשמל. כולם מטרידים אותו. הוא הביע תקווה שישראל לא תמנע העברת כספים המיועדים לרשות, כדי שלא להכשילו מיד עם תחילת כהונתו.

הממשלה הפלסטינית החדשה עתידה לכהן במשך שלושה חודשים ולאחריהם, במידה שיושג פיוס עם חמאס, תוקם ממשלה בראשותו של אבו מאזן וייקבעו מועדים לבחירות כלליות, לנשיאות הרשות ולמועצה המחוקקת. במידה שלא יושג פיוס, ממשלה זו צפויה להמשיך ולכהן זמן ממושך יותר .

מה קרה לפיאד?

התפטרותו של פיאד מתפקיד ראש הממשלה הפלסטיני היתה עבור רבים הפתעה. למרות איומים דומים בעבר ופרישה בפועל שהפכה למינוי מחדש, איש לא ציפה שפיאד אכן יקום וילך, אפילו כשהעימותים בינו לבין יו"ר הרשות הגיעו לרמה שאותה לא יכול היה לסבול.

באיחוד האירופי עקבו אחר המתיחות ששררה בין השניים, והיו מודעים לתסכול שבו היה שרוי פיאד. הדבר שאליו לא היו מודעים היה התזמון. דווקא כשנראה שרוח חיובית זורמת מכיוון ארה"ב בנוגע לחידוש שיחות השלום, הוא החליט לשבור את הכלים.

אבל גם אחרי ההתפטרות, האמריקאים לא אמרו נואש. שר החוץ קרי, שראה בפיאד ציר מרכזי בכל הקשור לתוכניות לחידוש תהליך השלום עם ישראל, ניסה לשכנע אותו לחזור בו. בתגובה ביקשו עוזריו הקרובים של ראש הממשלה העוזב להשאיר את כל האופציות פתוחות, וסרבו להגיב על עתידו של הבוס אולי בשל הידיעות שהחלו לזרום בכלי תקשורת שונים לפיהן אבו מאזן שוקל למנות שוב את פיאד למשרה.

"לפני מינויו של אל-חמדאללה ובעקבות לחץ אמריקאי, הושמעה בקשה חוזרת מטעם אבו מאזן לנסות לשכנע את פיאד להישאר בתפקיד ולהרכיב ממשלה חדשה", משתף גורם בכיר במשרדו של פיאד בהלך הרוח טרם ההחלטה כבדת המשקל.

"אנשים בלשכת אבו מאזן שוחחו עם המקבילים שלהם במשרדו של פיאד ואפילו היתה שיחה אישית בין השניים. בגלל השיחות האלו היו פרסומים על כך שפיאד ימשיך בתפקידו למרות הודעת ההתפטרות".

הגורם הוסיף כי בסופו של דבר פיאד התמיד בנחרצות ברצונו לפרוש מתפקידיו הפוליטיים. "פיאד ימשיך לעמוד לצד הפלסטינים ויתמוך בדרכים שונות בפתרון הבעיה הפלסטינית", אמר הגורם.

ממשלת פיאד היתה אמורה להתפרק בשני ביוני, ומבחינת אבו מאזן הוא עמד בזמנים כאשר מינה את אל-חמדאללה. במקביל לכניסתו לתפקיד נודע גם כי מרבית השרים המכהנים יישארו בתפקידם, פרט לכמה שינויים בודדים.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק