לפיד לחרדים: "אחים שלנו, אנחנו זקוקים לכם עם נשק ביד"
עם אישור המלצות ועדת פרי, כינס שר האוצר מסיבת עיתונאים, בה פנה לציבור החרדי, ואמר: "סתם מנסים להפחיד אתכם, אנו מתחייבים לקבל אתכם כמו שאתם". לאחר מכן, הסביר: "זו לא תחילתה של מלחמה, אלא של פיוס, נעשה הכל כדי לעזור לכם"

לאחר מכן, פנה לפיד לצעירים חרדים, אותם כינה בשמות "אשר" ו"חיים" וסיפר את סיפורם. "אשר, בן 28, יש לו חמישה ילדים, והם גרים בדירה זעירה וצפופה בירושלים, קופסת גפרורים עם קירות", אמר. "הוא שואל את עצמו: "איך אני יכול לסדר להם חיים טובים יותר משלי?".
"חיים מבני ברק, בן 16, הוא ילד טוב ומוכשר במתמטיקה. יש לו אח גדול שהוא טוב יותר ממנו בלימוד תורה, אבל חיים יודע לעשות חישובים בראש. מאז שהוא היה קטן, הוא היה טוב בזה. והוא לא מבין למה הקדוש ברוך הוא נתן לו את היכולת הזו אם הוא לא יכול להשתמש בה", הוסיף.
"סתם מנסים להפחיד אתכם", אמר לאחר מכן לפיד בהתייחס לחוק החדש. "מה שקורה באמת אינו התקפה על עולם התורה, לא ניסיון לערער את יסודות התורה ולכפות עליכם את החילוניות, את גרסתנו לישראליות. מה שקורה באמת הוא שאי אפשר להמשיך ככה".
לפיד הדגיש כי הסדר "תורתו-אמנותו" נקבע עם קום המדינה, אך היום לדבריו אי אפשר להמשיך באותה הדרך. "המספרים לא מאפשרים זאת", אמר. "ציבור כל כך גדול לא יכול לעמוד מהצד ולהגיד שהמדינה הזו היא לא המדינה שלו".
"אם סוריה מתפוררת אנחנו זקוקים גם לכם עם נשק ביד", הדגיש השר. "אם איראן מפתחת פצצה גרעינית, זה קורה גם לכם. ואתם יודעים כמוני שהמחבלים לא מבדילים בינינו, כולנו נראים להם אותו דבר. זה קורה גם לכם ואנחנו זקוקים לכם".
לפיד פנה בבקשה לחרדים לנסות לראות גם את הצד השני, כלשונו, "לראות אותנו". "דמיינו ישיבה, דמיינו את האולם המרכזי בו מאות תלמידים רכונים על ספרים, והם ממלמלים פסוקים. פתאום שומעים בחוץ סירנות ומכוניות וברדיו מודיעים שפרצה מלחמה וקוראים לכל צעיר לבוא לעזור ולהגן על ילדינו מפני האויב. אבל אף אחד ממאות התלמידים לא זז ממקומו, כולם מעמידים פנים שזה לא קשור אליהם ולא מתרחש מחוץ לחלון שלהם".
לאחר מכן, הבהיר: "זה כן מתרחש מחוץ לחלון שלכם, כמו שהמשבר הכלכלי מתרחש מחוץ לחלון שלכם. אנחנו חיים באותה הסירה, הדברים השתנו, אתם מוכרחים להשתתף".
השר ציין כי כפי שהחרדים מאמינים שלימוד התורה מגן עליהם, כך עיקרון "כל ישראל אחים" מגן גם הוא. "ההתחייבות שלנו היא לקבל אתכם כמו שאתם", אמר. "ההתחייבות שלכם היא לקבל אותנו לא כגויים. אם אתם לא מאמינים שזה אפשרי ונדמה לכם שאנחנו שונאים אתכם, תסתכלו באיזו אהבה ויראת כבוד ישראלים מקבלים את עובדי זק"א".

לדברי השר, אנשים לא צריכים ללמוד תורה כמו גנבים בלילה. "העילויים ימשיכו לשבת בישיבות, הם יהיו יחידת העילית, ישראל מאשרת בראשונה בחוק את לימוד התורה כחלק מאורחות חיים. החוק מחייב לא רק אתכם אלא גם אותנו ואחרי שנעשה את הצעד הזה, ההתחייבות שלנו היא לעזור לכם לעבור את התהליך".
לפיד הדגיש כי יעשה הכל כדי שבעוד כמה שנים יהיו רופאים חרדים, אנשי הייטק, מהנדסים ואחים חרדים. "החוק הוא לא תחילתה של מלחמה אלא של פיוס. הוא יסגור פצע שמדמם כבר שנים בחברה הישראלית", סיכם.
אחרי לפיד, עלה יו"ר הוועדה לשוויון בנטל, יעקב פרי (יש עתיד), לדוכן הנואמים והודה לשרים שעסקו עמו במלאכה ואמר כי היא נעשתה בצורה יסודית, אינטנסיבית וממלכתית. "לפני כחודשיים הוטלה עליי משימה לא פשוטה, נפיצה מבחינה חברתית, כזו שכבר 65 שנים עומדת לפתחנו ללא מענה אפקטיבי והולם", סיפר.

לדבריו, "האחריות ההיסטורית והחברתית שהוטלה עלינו בעיקר אל מול הציבור המשרת, האיצה בנו למצוא פתרון נחוש ומאוזן". פרי אמר כי החל מכניסת החוק לתוקף על כל צעיר מגיל 18 תוטל חובת גיוס והוא יצטרך להתגייס עד גיל 21. צה"ל יחליט את מי הוא מגייס ומי שלא יתגייס יחול עליו חוק שירות ביטחון.
פרי התייחס לאירועי הימים האחרונים, ולניסיונות לבטל את הסנקציות הפליליות על משתמטים חרדים, כפי שנחתם בהסכמים הקואליציוניים. "בימיים האחרונים היינו עדים לניסיונות לעקר את החוק. אני מדגיש כי החובה תחול על כולם. יוגברו אמצעי פיקוח ובקרה על עמידה ביעדים. משמעות אי עמידה ביעדי הגיוס תהיה שמעמד העריק החרדי יהיה כמעמד העריק החילוני – חוק אחד לכולם", הדגיש יו"ר הוועדה.
יושב הראש הוסיף כי מטרת החוק היא להגיע למצב בו מחודש יולי 2016, 70% מצעירי החברה החרדית ישרתו את המדינה. "כדי שנצליח לעמוד ביעד זה יש לייצר מערכת של מקל וגזר", הבהיר. "אנחנו ממליצים להכניס למערכת תמריצים חיוביים ושליליים. אין עניין של סנקציות פליליות מול כלכליות – עומדת על הפרק שאלת הגיוס".
ח"כ עופר שלח אמר כי "אנו באים היום לתקן עיוות היסטורי בן 65 שנה. אף אחד לא תאר לעצמו שהעיוות יגיע לממדים אליו הגיע. המצב שבו אחד מכל שבעה מתגייסים מקבל פטור משירות, מאיים על עצם קיומו של מודל הגיוס לצה"ל. הקשר הגורדי בין אי נוכחות בשוק התעסוקה לבין אי השירות בצה"ל יוצר מצב שבו ציבור שלם, שלא ברצונו, נשען על כתפיהם של אחרים".
שלח פנה גם לחרדים ואמר כי האחריות לגורלו של הציבור החרדי רובצת על כתפם "הפוליטיקאים החרדים יודעים שמדובר במשימת הצלה גם לאורח החיים של הציבור עליו הם מופקדים. אם השיח לא יתקיים היום מי שישלם את המחיר יהיה הציבור שלהם. זהו פרויקט לאומי, שאני משוכנע שנצליח בו. כולנו צריכים לעבוד בחרדת קודש ומתוך רצון לתיקון אמיתי של העיוות שנוצר כאן".