לקות שמיעה בגיל הרך: בדיקה שיכולה לשנות חיים

כשהילד שלכם מגיב לרעשים, זה לא אומר ששמיעתו טובה בהכרח. לכבוד יום השמיעה הארצי הנה כמה דברים שחשוב לדעת על מנת לשמור על השמיעה של ילדכם

עו''ד אביטל ישר רוזנאי | 28/5/2013 9:44 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
בניגוד להורים רבים אחרים, אחוזונים לא מדברים אלי. בתי כמעט בת שנתיים ואין לי מושג באיזה אחוזון היא נמצאת. אני רק יודעת שהיא מתפתחת טוב כי היא הולכת וכבר מברברת ואומרת לא מעט מלים, את רובן אני אפילו מצליחה לפענח. לי זה נראה מאוד טריוויאלי שכל מילה שהיא שומעת מיד חוזרת אלי מגרונה. אבל אצל ילדים עם לקויות בשמיעה זה דבר שאינו בשגרה כלל.

 
לכאורה, נדמה כי כאשר אנו שמים לילד עזר שמיעה, בין אם זהו מכשיר שמיעה עדין או שתל באמצעות ניתוח, הילד ישמע וימשיך את חייו כאחד הילדים. אולם זוהי הנחה מוטעית, משום שאנחנו שוכחים פרט חשוב במשוואה: ילד שלא שמע טוב או לא שמע כלל טרם ההצטיידות בעזר השמיעה, ישמע צלילים אך לא יבין את פשרם. לכן, נדרשת עבודה מאומצת על כלל ההיבטים התקשורתיים של הילד, ובראש ובראשונה - רכישת שפה.

מכאן ניתן כבר להבין, כי כדי שהילד ירכוש שפה ויצליח להדביק את הפער בינו לבין חבריו השומעים, יש להתחיל את ההצטיידות בעזר השמיעה ובשיקום מוקדם ככל שניתן. כיום הדבר אפשרי משום שכל ילד שנולד בבית חולים בארץ חייב לעבור בדיקת שמיעה הנותנת אינדיקציה ראשונית למצבו הרפואי. עם זאת, ישנם עדיין מקרים רבים בהם הלקות מטופלת בגיל מאוחר יותר. הסיבה יכולה להיות נעוצה בלקות שהתפתחה כתוצאה מדלקות באוזניים, נוזלים, מחלה, טראומה ועוד.

אבל מאיזו סיבה שלא תהיה, דבר אחד רווח כמעט בכל מקרה – חוסר מודעות: ההורים לא מודעים לכך שיש להמשיך ולבדוק לאחר שהילד כשל בבדיקה הראשונה; ההורים לא מודעים לכך שהעובדה שהילד מגיב לרעשים אינה בהכרח אומרת שהוא שומע טוב; הרופא לא תמיד מודע לכך שלקות באוזן אחת יכולה להשליך על התפתחות הילד ועל יכולת הלמידה שלו; המורה בבית הספר בדרך כלל אינה מודעת לכך שהסיבה שהילד אינו מרוכז בשיעור עשויה לנבוע מלקות בשמיעה וכן הלאה.

וכאן מגיע יום השמיעה – יום אחד בשנה שמזכיר לנו שלקות בשמיעה אולי אינה מסוג הלקויות הנראות לעין, אך היא אחת הלקויות שיותר משפיעות לנו על החיים, שכן ללא שמיעה נפגעת היכולת שלנו לתקשר עם הסובבים אותנו.

אז הורים, עשו לילדכם טובה: בפעם הבאה שאתם מבררים עם הגורמים המקצועיים אם ילדכם נמצא באחוזון 20 או באחוזון 60, תבררו גם על ההבדל בין ירידה בשמיעה של 20 דציבלים אל מול ירידה של 60. ההבדל הזה יכול לשנות לילד שלכם את החיים.

הכותבת היא מנכ"לית עמותת "מיחא" המסייעת לילדים בגיל הרך עם לקויות בשמיעה

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...