אסור להמר בקיומנו
הקולות לקצץ בתקציב משרד הביטחון מתעלמים מכניסתם של איומים חדשים על ישראל. האוצר לא יכול לקבל הכרעות המנוגדות לעמדת צה"ל
נוכח התהליכים במזרח התיכון ובעולם, צה"ל ומערכות הביטחון חייבים להיערך כיום מול יותר זירות מבעבר ומול מאפייני לחימה חדשים. בהיעדר גורם אחר המסוגל לנתח את ההיערכות הנדרשת, צה"ל הוא הגורם המקצועי העיקרי שנדרש לעשות זאת. משרד האוצר לא יוכל לקחת אחריות על ההחלטות שהן בניגוד לעמדת מערכת הביטחון.
בעבר נעשו שגיאות בבניין הכוח שגרמו לנזקים כבדים. ערב מלחמת יום הכיפורים לא היינו ערים לשינוי הטכני-טקטי שאומץ על ידי הצבא המצרי והוא השילוב של חיל רגלים ונ"ט שאמור היה לכרסם ביתרונו של צה"ל בלחימת שריון, כפי שהיה במלחמת ששת הימים.
הטקטיקה המצרית הזו הביאה למאות נפגעים בצה"ל, בין השאר בקרבות החווה הסינית. כמו כן לא הפנמנו מספיק את התעצמות הנ"מ המצרי, דבר שגרם לאובדן מטוסים רבים.
ערב מלחמת לבנון השנייה רווחה הדעה כי יש להעדיף את הכוח האווירי. התוצאה הייתה כישלון במלחמה. אסור ששגיאות מסוג זה תחזורנה. הזירה הראשונה שנוספה היא האיראנית. בזירה זו עלינו להיערך לשתי תקופות - התקופה שלפני התגרענות הצבא האיראני והתקופה שאחריה. מאפייני הלחימה יכללו את ההגנה על העורף הישראלי, את ההרתעה הגרעינית ואת התקפת הנגד. הם מצריכים הצטיידות ואימון בציוד חדש כמו טילי תקיפה וטילים נגד טילים וכן באסטרטגיה חדשה.
זירת הטרור מול חיזבאללה וחמאס גוזרת לחימה מול טילים לעומק ישראל ומול מערכים קרקעיים "רכים" אך מסוכנים. מערכי אויב "רכים" מאפשרים לצה"ל לחדור לתוכם בקלות יחסית אך לאחר מכן הם תוקפים את החודרים במאפיינים של טרור.
גם הצבא הסורי, שלמד מניסיונו של חיזבאללה, אימץ את הטקטיקה הזו ומי שישלוט בסוריה יוכל להפעילה במהירות. לצבא הסורי יש גם יכולת טילית משמעותית. מול חזיתות ומאפיינים אלה על צה"ל להצטייד ביכולת נגד טילים ולעשות שינוי בבניין העוצבות הקרקעיות לעבר עדיפות לממד האש ולכוח רגלי תוקף.
גם המצרים הם אויב אפשרי. הצבא המצרי מצויד בנשק אמריקאי קלאסי ואיכותי. הזירה המצרית תדרוש מצה"ל יכולת תמרון מהיר ומסיבי, לתוך סיני. הצטרפותה של זירה זו מחייבת הגדלת מספר העוצבות.
זירת הים מקבלת משנה חשיבות מתוקף הצורך להגן על רזרבות הגז של ישראל ובגין לחימה בזרועה הארוכה של איראן, בנוסף למשימות האחרות. על בסיס האמור כאן ונוכח התהפוכות במרחבנו, שעשויות לצרף למעגל אויבנו מדינות נוספות, יש להגדיל את תקציב הביטחון כדי לאפשר את השינויים הנדרשים בבניין הכוח. אסור להמר בקיומנו.
הכותב הוא תא"ל במיל'. לשעבר נשיא התעשיינים