קרי בפגישה עם פרס: "אובמה לא מבלף"
בפגישה עם הנשיא פרס הבהיר מזכיר המדינה האמריקאי את עמדת ארה"ב בנוגע לגרעין האיראני, והוסיף: "השלום עם הפלסטינים בר ביצוע"

בפגישה שניהל קרי עם נשיא המדינה שמון פרס הוא אמר כי ברור לו שחידוש השיחות לא יהיה קל, ואולם לדעתו "הדבר בר ביצוע. אני משוכנע כי ישנה דרך קדימה ואני מחכה בכיליון עיניים לדיונים עם ההנהגה הישראלית לגבי הדרכים בהן ניתן להתחיל את המהלך הזה מחדש. אין לי שום ספק בנוגע לקשיים והאתגרים, אנחנו רואים אותם. אך עליכם להאמין באפשרות להיות מסוגלים להגיע לשם", דברי קרי לנשיא פרס.
גם פרס נשמע אופטימי ביחס לסיכויי השלום עם הפלסטינים ואמר: "אני מאמין שניתן לגשר על הפערים, וחילוקי דעות יכולים להיפתר על שולחן המשא ומתן. פתרון שתי המדינות הוא הפתרון הטוב ביותר, והפרמטרים להסכם הזה כבר קיימים. שתי מדינות לשני עמים- מדינה יהודית, ישראל ומדינה ערבית- פלסטין".
קרי סעד אמש את ארוחת הערב עם ראש הממשלה והיום אמור להיפגש אתו פעם נוספת. הן הצד הישראלי, הן הצד האמריקני מטילים איפול כבד על תוכן הנוסחה האמורה להביא לחידוש העניינים. עם זאת, מקורבים לראש הממשלה אמרו בימים האחרונים כי נתניהו אינו מתכוון לשלם במחוות על עצם הנכונות הפלשתינית לחדש את המשא ומתן. רה"מ מחזיק בעמדה עקרונית לפיה המשא ומתן צריך להתנהל ללא תנאים מוקדמים, כפי שגם התבטא הנשיא אובמה בפומבי במהלך ביקורו ברשות הפלסטינית.
ברוח זו, נתניהו מוכן לכל היותר לשקול מחוות מצומצמות ביותר, כגון שחרור מספר נמוך של מחבלים, וגם זאת רק במקביל לקיום השיחות ולא קודם להן. כך אמרו המקורבים. ההערכה בצד הישראלי היא שלפלשתינים לא תהיה ברירה אלא לבוא לשולחן בתנאים שמכתיבה ישראל והדבר צפוי לקרות בתקופה הקרובה.
יצוין כי עמדתה זו של ישראל זוכה לגיבוי גם של שר החוץ הקנדי ג'ון בירד שביקר בישראל בתחילת השבוע. מנגד, מי שהשמיע באוזני בירד גישה אחרת לגמרי היה יו"ר הבית היהודי, השר נפתלי בנט. בפגישה ידידותית במיוחד שהתארכה כ-45 דקות מעבר למתוכנן, אמר בנט כי יש לזנוח את רעיון שתי המדינות.
"המשא ומתן עם הפלסטינים צריך להתחיל מהעם, מדינה פלסטינית במתווה הנוכחי לא תקום ואם תקום תהיה כושלת ועוינת. הגיע הזמן לעבור ל-״Plan B״ שתתחיל מהעם ולא בדיפלומטיה, שעיקרה טיפול באיכות החיים הפלסטיני ובחופש התנועה״. השר בנט הוסיף כי "משא ומתן אמיתי חייב למתחיל קודם כל מלמטה."
בנוסף, בימים האחרונים קיים שר הכלכלה סבב שיחות עם קבוצה של סנאטורים מארה"ב, עם שגריר ארה"ב בישראל, עם שר החוץ של בווריה ועם שר החוץ של נורבגיה. גם בפגישות אלו, שחלקן נערכו בעת ירי הטילים בדרום, הציג השר בנט את תפיסתו לפיה המשך הטילים על ישראל חיסל סופית את האמון של הציבור הישראלי בפתרון של מדינה פלסטינית, וקרא למציאת "פתרונות יצירתיים" לסכסוך במזרח התיכון.
סוגייה נוספת שעלתה בפגישה בין פרס לקרי היא האיום האיראני. הנשיא הישראלי אמר בנידון: "המשטר האיראני, עם שאיפותיו ההגמוניות, הוא האיום הגדול ביותר על השלום, הביטחון והיציבות האיזורית. היום, מכל הימים, עלינו לגנות את המשטר הזה, אשר מכחיש את השואה ומאיים באחת נוספת. יש לנו אמון מלא בך, בנשיא אובמה ובקהילה הבינלאומית שמחויבת למנוע מאיראן להשיג כוח גרעיני. אין לי ספק כי כאשר אתה והנשיא אובמה מצהירים כי כל האופציות על השולחן, אתם מתכוונים לכך", דברי פרס.
קרי הדגיש כי ארצות הברית עומדת לצידה של ישראל בסוגיה האיראנית ואמר: "ברצוני לאשר את מה שאתה יודע כבר ואני מקווה כי העם בישראל יודע לאחר ביקור הנשיא אובמה בישראל- יש לכם חבר- ברק אובמה. אנו מבינים את הסכנה האיראנית וכשם שהנשיא אובמה אמר פעמים רבות: הוא אינו מבלף. אף אחד לא יאפשר לתהליך הדיפלומטי להפריע להחלטות שצריכות להתקבל על מנת להגן על העולם מעוד נשק גרעיני בידיים הלא נכונות", סיכם קרי.
בתוך כך נודע כי פיליפ גורדון, השליח המיוחד של אובמה למזרח התיכון, צפון אפריקה והמפרץ הפרסי, יגיע מחר לישראל וצפוי להשתתף בשיחות של שר החוץ האמריקאי ג'ון קרי עם ראש הממשלה, בניסיון להתניע את המשא ומתן עם הפלסטינים.
