קרי: הפיוס בין ישראל לטורקיה יקדם את השלום
מזכיר המדינה האמריקאי הבהיר כי חידוש היחסים חיוני ליציבות המזרח התיכון. "נתניהו וארדואן ראויים לכבוד רב על הפגנת המנהיגות שלהם", שיבח. גורמים במשרד החוץ בוושינגטון אמרו כי הפיוס יוכל לסייע גם במשא ומתן עם הרשות הפלסטינית

"ראש הממשלה נתניהו וראש הממשלה ארדואן ראויים לכבוד רב על הפגנת המנהיגות שאפשרה זאת", הוסיף. "אנו מצפים ליישום מהיר של ההסכם ונורמליזציה מלאה של היחסים, כך שהמדינות יוכלו לעבוד יחד כדי לקדם את האינטרסים המשותפים שלהן".
קרי, ששוחח עם נתניהו לאחר פגישה שקיים עם יו"ר הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, אמר כי הפיוס יוכל לסייע לישראל להתייצב בפני האתגרים האזוריים. לדברי גורם בכיר במחלקת המדינה האמריקאית, קרי קיים פגישות המשך פוריות עם אבו מאזן ונתניהו.
"בשתי הפגישות, המזכיר קרי שב והדגיש כי שלום אינו רק אפשרי, אלא גם חיוני עבור עתיד העם הישראלי והפלסטיני", ציין הגורם הבכיר.
ביום שישי, דקות ספורות לפני המראתו של אובמה מישראל, הופצה הודעה משותפת מטעם הבית הלבן, ירושלים ואנקרה, על השבת יחסי טורקיה-ישראל לסדרם. נתניהו שוחח בטלפון עם ארדואן, שיחה ראשונה בארבע השנים האחרונות, והתנצל בפניו על אירועי המרמרה.
אמש, בסטטוס שפרסם בפייסבוק, הסביר נתניהו את הסיבות שהובילו אותו לחידוש המגעים עם טורקיה. "העובדה שבסוריה המשבר מחריף מרגע לרגע הייתה שיקול מרכזי בעיניי. סוריה מתפוררת, ומאגרי הנשק העצומים והמתקדמים בתוכה מתחילים ליפול לידי גורמים שונים. הסכנה הגדולה היא נפילת מצבורי הנשק הכימי בידי ארגוני טרור.
המציאות בסוריה, שכוללת בין השאר התבססות של גורמי ג'יהאד עולמי על גבולנו בגולן, מייצרת אתגרים גדולים למערכת הביטחון שלנו. אנו עוקבים אחרי הנעשה שם וערוכים להגיב בהתאם. חשוב שטורקיה וישראל שגובלות עם סוריה יוכלו לתקשר זו עם זו, והדבר רצוי גם מול אתגרים אזוריים נוספים".
ראש ממשלת טורקיה, מצדו, הבהיר אמש כי ההתנצלות הישראלית ענתה על דרישותיה של ארצו. הוא הביע תקווה כי הפיוס יביא להסדר רחב יותר שיפתור את הבעיות במזרח התיכון. "השאיפה שלי היא שהשכל הישר ישוב לתת את הטון בתהליך המדיני ואנו נביא לפתרון הסכסוך במזרח התיכון", אמר ארדואן.
