עיראק: תור הזהב השחור של הכורדים
בדיוק עשור אחרי נפילת סדאם חוסיין, הפיתוח המואץ בכורדיסטן נראה בכל פינה בזכות הנפט. אבל החשש משפיכות דמים לא נעלם

העיראקים הכורדים, שנשלטים ע"י הממשלה האזורית של כורדיסטן (KRG), מהווים כעשרים אחוז מאוכלוסיית המדינה. כיום יש כ-2,500 חברות זרות הרשומות בטריטוריה שלהם, והם נמצאים במקום החמישי ברשימת מקבלי ההשקעות הישירות במזרח התיכון כ-20 מיליארד דולרים בשנת 2011. אין פלא שהעסקים פורחים.
עשר שנים אחרי הפלישה האמריקאית לעיראק ו-25 שנה אחרי שהמטוסים של סדאם חוסיין הרגו 5,000 כורדים באמצעות ריסוס גז חרדל, מצבם של הכורדים מעולם לא היה יותר טוב. בגדד ומרכז עיראק, מנגד, עדיין נאנקות בצילם של שלטון מדכא, תלאות כלכליות ומחלוקות עדתיות. הן מביטות בארביל, בירת כורדיסטן, בקנאה.
למרות שמרבית מהשקעות החוץ שמגיעות לכורדיסטן הולכות לפרוייקטים בתחומי החקלאות, התעשייה והתיירות, העתיד של הכלכלה הכורדית נמצא במוקד מסורתי של סכסוכים שמגיע עכשיו לסבב חדש של מתיחות: הנפט. המשטמה הנמשכת בין שתי הערים סביב סוגיית הרווחים מהנפט וחלוקתם, היא כעת כה עזה עד שהיא מאיימת על הפדרציה העדינה של עיראק, והקריאות לעצמאות עיראקית נישאות ברוח כתמיד.
"האם אנחנו בעד עיראק המבוססת על החוקה למען שותפות אמיתית וחלוקת הכוח?", שאל פאלה מוסטפה, שר החוץ של ממשלת כורדיסטן, בשבוע שעבר בארביל. "או האם אנחנו בעד שלטון יחיד טוטליטרי ואוטוריטרי? ככל שזה נוגע לנו, לא. בהחלט לא".

עם 70 אחוזי הצלחה בקידוחים לחיפושי נפט, חברות זרות מצאו בחמש השנים האחרונות בכורדיסטן רזרבות המוערכות ב-45 מיליארד דולר. מסעוד ברזאני, נשיא כורדיסטן, מקווה להגביר את הייצור לכחצי מיליון חביות ביום עד סוף השנה.
ייצוא הנפט הכורדי שמגיע לעולם דרך צינורות הנשלטים ע"י הממשל המרכזי בבגדד, הופסק בחודש דצמבר בזמן שהיה בשיא של 200 אלף חביות ליום, עם התחדשות הסכסוך עם בגדד. זו האשימה את הממשלה בכורדיסטן במכירת רזרבות נפט בהיחבא והזהירה כי ייצור נפט כורדי עצמאי יכול לדחוף אזורים עיראקים אחרים שעשירים בנפט לחפש גם הם אוטונומיה, להסיט הכנסות מהממשלה ולהוביל להתפרקות עיראק.
הכורדים גורסים כי החוקה העיראקית מתירה להם לחתום על חוזים עם חברות זרות, וטוענים כי בזכות הביטחון באזורם, הרגולציה האטרקטיבית למשקיעים וכישורים עסקיים טובים - הם הצליחו למקסם את תפוקת הנפט.
"עיראק נכשלה בניצול עושר הנפט שלה בעוד האזור הכורדי הצליח לעשות את זה נגד כל הסיכויים ובזמן שיא", אמר דני דוגרמצ'י, כורדי המנהל את "פדרל גרופ", קבוצה בבעלות פרטית של חברות המתמחות בשירותים הקשורים לתעשיית הנפט. רוב המריבה נשארה בזירה הפוליטית.
בחודש ינואר בגדד הזהירה את "אקסון מוביל", המחזיקה בחוזי נפט הן בדרום עיראק והן בכורדיסטן, שהיא חייבת לבחור בין בגדד לבין ארביל או שהחוזים שלה יבוטלו. הכורדים הגיבו בדיבור מחודש על הקמת צינור נפט משלהם בעסקה עם טורקיה, תוכנית שתאפשר להם לייצא נפט ישירות לעולם.
בחודש פברואר הפרלמנט העיראקי הגיב בדחיית הצבעה על תקציב המדינה, ממנו הכורדים זכאים ל-17 אחוזים . התקציב אושר בסופו של דבר בשבוע שעבר, אבל הקצה רק חלק קטן לסכום שארביל ביקשה עבור חוזי הנפט בשטחה.
כשישים ק"מ דרומית מארביל, במקום בו הכורדים והערבים חיים זה בצד זה בפאתי כורדיסטן, הסכסוך הופך לשפיכות דמים. ביום שני נהרגו שלושה ונפצעו יותר ממאה איש כשמכוניות תופת התפוצצה בעיר דיביס, שבה רוב כורדי. בבית החולים בקירקוק שאלתי פצוע כורדי מדוע הוא חושב שהיה מטרה לפיגוע. הוא היה בשוק, ולא הצליח לענות, אבל השוטר ליד מיטתו ענה מיד ובפשטות: "קנאה".
