ארה"ב מחמשת את אויביה הגדולים ביותר
עם התחזקות המורדים הסורים, גוברת גם יכולתן של המיליציות המזוהות עם אל-קאעידה וארגוני טרור נוספים. ארה"ב חוזרת על טעות היסטורית

"הדבר יוביל לגלישת המלחמה המתרחשת בסוריה לתוככי לבנון ויכניס אותנו לצרות גדולות מאוד", אמר ג'עג'ע. "מי שישלם את המחיר הוא העם הלבנוני, וארצנו שסבלה די ויותר מההרפתקאות של חיזבאללה". ג'עג'ע דרש מארגון חיזבאללה לחזור ללבנון ולעזוב את סוריה. "מה שמתבקש לפני הכל הוא להפסיק את פעילות חיזבאללה בתוככי סוריה ולחדול מההתערבות הצבאית והביטחונית של הארגון בסוריה".
"חיזבאללה נלחם עכשיו עבור השליטה בחומס", הוסיף המנהיג הלבנוני. "אבל כפי שהעניינים מתפתחים, בסופו של דבר הוא יצטרך להילחם על ביירות מול גורמי אל-קאעידה שהולכים ומתרבים באזור. אף אחד לא יכול להעריך כיצד העימות הזה יסתיים, ואיזה מחיר נצטרך לשלם עבור מלחמת ההגנה שמנהלים אנשי חיזבאללה עבור בשאר אסד".
ג'עג'ע הגיב לדברי בכירים בחיזבאללה, שלפיהם סורים הנמצאים בכפרים הסמוכים ללבנון ומזדהים עם חיזבאללה הם אלו שמתעמתים עם המורדים הסורים. "אף אחד כבר לא קונה את הסיפור הזה. כולם מבינים שחיזבאללה נמצא עמוק בשטח, וחלק מהמורדים לא מסתפקים במלחמה מול חיזבאללה בשטח הסורי אלא מתקיפים גם מוקדים בתוככי לבנון. השנאה שנוצרת בין לוחמי אל-קאעידה ולוחמי חיזבאללה תימשך גם אחרי נפילתו של בשאר אסד ותגיע לביירות ולערים נוספות בלבנון. שוב מי שמשלם את המחיר הם אזרחי לבנון שלא מזדהים עם המאבק שמנהל חיזבאללה".
גם בעיראק מביעים חשש גלוי מפני התחזקות המורדים האסלאמיסטיים בסוריה. דיווחים בכלי תקשורת ערביים חשפו בסיסים של תאים המזוהים עם ארגון אל-קאעידה שהולכים ונפרשים לאורך הגבול העיראקי. ראש ממשלת עיראק, נורי אל-מאלכי, הזהיר בראיון לסוכנות הידיעות איי-פי כי נפילת משטרו של בשאר אסד תוביל לשרשרת של מלחמות פנימיות בין סונים לשיעים באזור כולו, ובמיוחד בעיראק ובלבנון.
אל-מאלכי, שיעי המזוהה עם איראן ועם אסד, התריע לא אחת מפני זליגה של הנשק שמוזרם לכוחות המורדים לידי ארגונים אסלאמיים קיצוניים המזוהים עם אל-קאעידה, והפיכתה של סוריה לבסיס תקיפה קדמי של הארגון נגד המדינות הגובלות עם סוריה. שר התחבורה העיראקי, האדי אל-עאמרי, הגדיר את תמיכת טורקיה וקטאר באופוזיציה הסורית כ"הכרזת מלחמה על עיראק". אלעאמרי הוסיף ואמר כי הכספים שמושקעים במלחמת המורדים ומגיעים לארגון ג'בהאת אל-נוסרה - המזוהה עם אל-קאעידה - יופנו בסופו של דבר כלפי אזרחי עיראק.
מפקד המשטרה בעיר מוסול הגובלת עם סוריה דיווח כי קבוצות חמושות של הצבא הסורי החופשי הצליחו להשיג שליטה על מעבר הגבול בין המדינות וסירבו לפנות פצועים לצד העיראקי. דובר הצבא העיראקי מחמוד אל-עסכרי סיפר על חיילים סורים שברחו לעיראק לאחר קרבות שהיו בקרבת הגבול. החיילים דיווחו שמי שנלחם איתם היו קבוצות המזוהות עם אל-קאעידה.
בעוד המלחמה בסוריה גובה עוד ועוד קורבנות, שרי החוץ של האיחוד האירופי דנים עדיין בשאלה אם כדאי לסייע למורדים ולהעביר חימוש לצבא הסורי החופשי. שר החוץ הצרפתי לורן פאביוס אמר בסיום פגישה שהתקיימה בבריסל בתחילת השבוע כי השאלה בעניין חימוש כוחות המורדים צריכה לעלות על השולחן, בין היתר בשל הידיעה כי איראן ורוסיה מחמשות את בשאר אסד בעוד למורדים אין מי שיעזור. בגרמניה ציינו, לעומת זאת, כי הצפת סוריה בנשק מבעלות הברית תוביל רק למלחמה נוספת ולהגדלת מספר ההרוגים.
בינתיים, ממעקב אחר סרטונים שמופצים על ידי הגדודים השונים, שנכללים תחת הכותרת "הצבא הסורי החופשי", ניתן להבחין בתהליך האבולוציה שעוברים המורדים הסורים מבחינת יכולות לחימה. בתחילת המאבק הפעילו המורדים מחרטות, שבהן ייצרו מחלקי מתכות רקטות מאולתרות. הללו נורו למרחק של קילומטרים בודדים באמצעות משגרים שהורכבו מעמודי שלטים. כלי רכב פרטיים הוסבו לשריוניות על ידי שימוש בלוחות מתכת שהולחמו לדלתות, ותותחים ישנים הוצבו על טנדרים, שעמם נלחמו המורדים בטנקים של המשטר.
הזרמת משלוחי נשק מקטאר וערב הסעודית הובילה להצלחות המורדים בלוחמה ולכיבוש מתקנים אסטרטגיים. אלו סיפקו למורדים, וביניהם גם לכוחות המזוהים עם אל-קאעידה שהגיעו מאפגניסטן, נשק חדש ואמצעי לחימה שוברי שוויון.
באחד הסרטונים האחרונים נראה מתקן של מערך הנ"מ בריף דמשק, שנכבש על ידי גדוד "אלויה אלפורקאן", המזוהה עם אל-קאעידה. ניתן לראות בו מקלעים חדישים בארגזי משלוח וקליעים שמשמשים תותחי נ"מ. בסרטונים נוספים של הקבוצה, כמו גם קבוצה נוספת בשם "ג'בהאת אל-נוסרה", אפשר לראות כיצד מגיעים לידי המורדים תותחים ארוכי טווח, טילים נגד מטוסים, טנקים, רקטות ארוכות טווח ואפילו מטוסי קרב שמישים בבסיס חיל האוויר בחלב. מה שמדאיג לא רק את בשאר אסד, אלא גם את ישראל, הוא השתלטות המורדים על חלק ממערך טילי הסקאד של הנשיא הסורי.
בתגובה לפלישת ברית המועצות לאפגניסטן בשנת 1979, והחשש מהשתלטות סובייטית על מאגרי הנפט במזרח התיכון, פותחת ארצות הברית במבצע החשאי בשם "ציקלון". מטרת המבצע: אימון כוחות לוחמי המוג'אהדין האפגנים וחימושם, כדי לסייע להם להדוף את הכוחות הסובייטיים מהמדינה ולהכריע את ברית המועצות.
בתום מלחמה עקובה מדם שנמשכה עשר שנים, נסוגו הכוחות הסובייטיים מאפגניסטן, ברית המועצות החלה בשקיעתה האיטית ומשטר הטליבאן עלה לשלטון. כוחות המוג'אהדין, לוחמים מוכשרים שנאספו מכל קצות המזרח התיכון ואפריקה, נותרו ללא מעש. רוח הלחימה, אומץ הלב והמקצועיות שרכשו בזכות האמריקאים היו עתה חסרי תועלת.
אוסמה בן לאדן, שהגיע לאפגניסטן ב-1981 והשתתף בלוחמה בסובייטים, אסף את כוחות המוג'אהדין לחיקו והקים בעזרת מורו הרוחני, עבדאללה עזאם, ושותפו, איימן א-זוואהירי, את ארגון אל-קאעידה. החרב המתהפכת פגעה בסופו של דבר בארצות הברית, אך נראה שהיא לא למדה לקח.
הפשרה האמריקאית בהמתנה לחימוש המורדים באסד הייתה אימון חיילי הצבא הסורי החופשי. כלי תקשורת בסוריה ציטטו את העיתון הרוסי "פראבדה", המזוהה עם המשטר הקומוניסטי, שדיווח כי כוחות של ארצות הברית ונאט"ו מפקחים על אימונים של כוחות הצבא הסורי החופשי במתקן סודי הנמצא בתוך מרכז האימונים של הכוחות המיוחדים בירדן. עוד נכתב כי הכוחות הללו מאומנים למשימה ספציפית מאוד, והיא כיבוש ארמונו של הנשיא בשאר אסד. "במתקן האימונים בירדן נבנו 67 בניינים המדמים את השכונה שבה נמצא משכנו של הנשיא הסורי, כוחות הצבא הסורי החופשי שנמצאים במקום מתאמנים לקראת כיבוש המתחם".
העיתון הגרמני "דר שפיגל" פרסם אף הוא ידיעות על אודות תוכנית האימונים האמריקאית וסיפר על קבוצה של 200 לוחמים שאומנו בידי האמריקאים בשני מחנות שונים בירדן שהוקמו במיוחד לצורך העניין. האימונים, שעל פי העיתון שולבו בהם גם עריקים מהצבא הסורי שברחו לירדן עם תחילת הלחימה, התמקדו בלוחמה נגד שריון, כאשר התוכנית הסופית היא להכשיר 1,200 לוחמים שיילחמו בסוריה באופן מסודר ויאמנו בעצמם כוחות מקומיים.

סרטוני זוועה שמתפרסמים בגאווה בדפי הפייסבוק של המורדים המזוהים עם אלקאעידה מראים תומכי אסד מחוסלים בדרכים שונות ומשונות. בסרטון אחד שמתחיל בתמונה של אזרח קבור בחול עד צוואר, מסבירים הצלמים כי מדובר באזרח שנחשד בתמיכה במשטר. תחנוני הנער לא עוזרים לו, והוא נקבר חי. בסרטון אחר נראה חייל סורי שנתפס על ידי המורדים כשהוא מוכה באמצעות מקל ונדרש לקלל את הנשיא הסורי. המכות גוברות עד שאבן גדולה מרוצצת את גולגולתו וגואלת אותו מייסוריו.
הקבוצות המנהלות מלחמה בקרבת הגבול הישראלי מפרסמות סרטונים שבהם נראים קברי אחים של חיילים סורים. "אלו סוכנים של הציונים. הם הגנו על הגבול עם ישראל ועשו את מצוותו של המרגל בשאר אסד", הם אומרים.
המיליציות האיסלאמיסטיות החמושות עוסקות כבר כמה חודשים לא רק בלחימה נגד חיילי הצבא הסורי, אלא גם בשחיטת מתנגדיהם לאמונה הדתית. בסרטון שפורסם על ידי הצבא הסורי החופשי נראו 28 אזרחים שכונו "חיילים בצבאו של אסד" כשהם מוצאים להורג, וזוהו מאוחר יותר על ידי וויליאם מרי, נשיא קואליציית החופש והדת, כנוצרים שהיו פעילים בארגוני סעד. מרי הבהיר כי לפחות שניים מההרוגים, שאותם הכיר באופן אישי, לא היו מעורבים בפעילות צבאית ולא היה בידיהם נשק כלשהו.
בסרטון ההוצאה להורג נראו הצופים מהצד כשהם אוחזים בדגלים השחורים של הג'יהאד ואל-קאעידה. בריג'ט גבריאל, נוצרייה ילידת לבנון שברחה לארצות הברית, סיפרה כי אנשים שעמם הייתה בקשר בסוריה דיווחו לה על הטבח שמבצעים הגורמים האסלאמיסטיים במיעוט הנוצרי חסר ההגנה שחי בסוריה, וכי הם מבקשים להמיר את דתם או להרוג אותם.
כך מוצא עצמו הממשל בארצות הברית תומך במאבקם של אותם גורמים אסלאמיים שבהם הוא נלחם באפגניסטן ובעיראק - ארגוני טרור כמו אנסאר אל-שריעה, אל-קאעידה (בן טיפוחיו של מי שהיה האויב מספר אחת של ארצות הברית: אוסמה בן לאדן), והמיליציות הלוביות שהיו אחראיות לחיסולו של השגריר האמריקאי בלוב, כריסטיאן סטיבנס.
האבסורד רק גדל כאשר מבינים שסטיבנס היה אחראי, בין היתר, על ביסוס אותן מיליציות שבסופו של דבר חיסלו אותו, וגם קידם תוכניות לחימוש המורדים בסוריה. איימן אזוואהירי, בכיר אל-קאעידה, היה זה שלקח אחריות על החדירה לשגרירות האמריקאית בבנגאזי ועל חיסול השגריר האמריקאי.
בארצות הברית כבר נשמעים קולות המציבים סימן שאלה גדול סביב נושא החימוש ואימון כוחות המורדים, כאשר הם מעזים לשאול בקול רם: האם כספי המסים שהם משלמים צריכים לממן מורדים המזוהים עם מי שאחראי לאסון התאומים ולמותם של אלפי אזרחים בניו יורק ואלפי חיילים באפגניסטן, בעיראק ובמזרח התיכון?
