מחקר: חוסר כרוני בשינה גורם למחלות לב ושבץ

במחקר של צבא ארה"ב נמצא כי חסך כרוני בשינה משפיע על פעילותם של 700 גנים שונים בגוף האדם הקשורים למצבו הבריאותי. לדברי החוקרים "תרבות חוסר השינה בעולם המערבי גורמת לעלייה בסכנה לחלות בסוכרת, מחלות לב ואירועים מוחיים"

אסף גולן | 6/3/2013 16:01 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
תגיות: מחלות,שינה
מחקר חדש של צבא ארה"ב מצא כי חוסר בשינה קבוע משפיע בצורה דרמטית על גוף האדם ופוגע בתפקודם של למעלה מ-700 גנים הקשורים למערכות שלמות בגוף ושפועלים בעיקר ביום. החסך בשינה שנקבע כמסוכן הוא של פחות משש שעות בלילה במשך שבוע. התברר כי חסך כזה פוגע בין השאר פעילותם של הגנים הקשורים לחילוף החומרים, מערכת חיסון, הגנה מדלקות, וכן הפעילות ההורמונאלית התקינה של הגוף.
 
חוסר בשעות שינה פוגע באורך חיי האדם
חוסר בשעות שינה פוגע באורך חיי האדם  שאטרסטוק

בנוסף גן אחר שאובחנה בו פגיעה היה הגן האחראי על ארגון של חומר הנקרא הכרומטין הקשור לפעילות הכרומוזומים. לדברי החוקרים השינויים האלה שהתגלו במחקר מסביר יותר טוב מדוע חוסר בשינה מעלה את הסיכון לחלות במחלות כמו סוכרת ומחלת לב כלילית.

במהלך המחקר נבדקו 2 קבוצות של סטודנטים שאחת ישנה במהלך 12 יום כ-6 שעות בלילה והשנייה ישנה כ-10 שעות בממוצע בלילה. אחרי כן 2 הקבוצות נותרו ערות כ-40 שעות כשבסיום שעות הערנות הרבות נבדקו ההשפעות של חוסר השינה על פעילות הגוף. התברר כי בקבוצה שישנה 12 ימים 6 שעות בלילה נרשמה פגיעה בתעתיקים של 711 גנים. כמו כן התברר כי חוסר שינה כרוני גם משפיע על עוד 1855 גנים שעיקר תפקידם קשור לפעילות היום של הנחקרים.

ג'יימס קרוגר חוקר שינה מהאוניברסיטה של מדינת וושינגטון אמר ביחס למחקר כי "התוצאות אליהן הגענו מאששות את הידע שנרכש בתחום כבר מניסויים על בעלי חיים. אולם ההבדל הוא שהמחקר הנוכחי נעשה ממשית על בני אדם ועכשיו אנחנו יכולים לא רק לשער את ההשפעה של מיעוט בשינה אלא גם את ההשלכות הממשיות של מציאות כזו שלמרבה הצער נפוצה אצל חלק מהאנשים בעולם המערבי".

עם זאת חוקר בריטי מאוניברסיטת סארי שהשתתף במחקר ציין כי "למרות שמצאנו הפרעות בפעילות הגנים ושינויים משמעותיים פיזיולוגיים בגוף אנחנו עדיין לא יכולים להראות את הקשר הישיר בין מיעוט בשינה למחלות כמו סוכרת. יש לנו הוכחות מצטברות ונסיבתיות למצב הזה אולם אנחנו עדיין לא יודעים מה קורה בפועל שגורם לכך" הוא ציין.
 

הורים לילדים ישינים פחות מידי
הורים לילדים ישינים פחות מידי שאטרסטוק

חשיבותו של המחקר נובעת בין השאר מהעובדה שעל פי נתוני הממשל הפדראלי בארה"ב בשנת 2010 30 אחוז מהעובדים במדינה ישנו פחות מ6 שעות בלילה. בנוסף בקרב העובדים במשמרות לילה דיווחו 44 אחוז על מספר שעות שינה קטן מ6 שעות. בנוסף מחקר שנערך על הורים לילדים מתחת לגיל 18 במדינת ויסקונסין מצא כי 41 אחוז מההורים ישנו פחות מ6 שעות בלילה וכ69 אחוז!!! מהילדים בגיל הזה ישנו את מספר השעות המומלץ כי 8 שעות בלילה.

לדברי החוקרים כמו שהם מסרו לוושינגטון פוסט למציאות הזו ישנן מספר השלכות בריאותיות והתנהגויות שמשפיעות על איכות חיי בני האדם. "קודם כל חוסר כרוני בשינה פוגע ישירות בתפקוד שלנו" אומרים החוקרים. "אנחנו פשוט מנמנמים במשך היום והערנות שלנו נפגעת. יש לכך השפעה על תאונות דרכים ואיכות העבודה שלנו ורמת הקשב שלנו ועוד.


אלא שבנוסף לכך ישנן השפעות חמורות ארוכות טווח שאנשים לא מודעים להם כגון: התפתחות של מחלות לב, עלייה בסיכון לעבור שבץ וכן קפיצה של פי 2 בסיכויים ללקות במחלת סוכרת קשה" מציינים החוקרים.

בנוגע לכך מציינים החוקרים כי עד היום לא היה ידוע האם המחסור בשינה גורם למחלות הללו או שאולי המחסור בשינה הוא חלק ממציאות הקשורה למחלות הללו. כעת לדבריהם על ידי המחקר הגנטי הרב ובדיקת פעילות הגנים אצל אנשים שלא ניתן להם לישון מספיק ניתן יהיה לעקוב בצורה יותר משמעותית על הקשר שבין פעילות הגנים או חוסר הפעילות שלהם לבין המחלות ותופעות הלוואי הקשורות בחוסר שינה.

בכל מקרה הם מציינים כי "לישון בלילה זה לא מספיק צריך לישון כל לילה מעל 6 שעות כדי למנוע פגיעה בגוף".

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של מעריב בואו להמשיך לדבר על זה בפורום המדע -
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

קבלו עיתון מעריב למשך שבועיים מתנה

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים