הצבים בסכנת הכחדה בשל בנייה מאסיבית
הזואולוגים מסבירים: "כושר ההישרדות של הצבים בטבע נמוך מאוד. רק שני אחוזים מהצבים הקטנים שבוקעים מהביצה שורדים"

קלס החל לגדל ולהרבות צבי יבשה מצויים בפינת החי בקיבוץ שבו הוא מתגורר, לפני כעשרים שנה. משפחה שאספה שני זוגות צבים מהטבע התייאשה מגידולם והעבירה אותם לפינת החי, שם הוא החל לגדל אותם אחרי שקיבל את אישור רשות הטבע והגנים.
"אחת הבעיות עם הצבים היא שכושר השרידות שלהם בטבע הוא נמוך מאוד", הסביר אתמול הזואולוג יוסי ביידץ, הממונה על תחום בעלי החיים בקרן קרב. "רק שני אחוזים מהצבים הקטנים שבוקעים מהביצה שורדים. יואל מגדל אותם עד גיל ארבע-חמש שנים, ואז אנחנו יכולים להשיב אותם בחזרה לטבע".
גם לפני חמש שנים נערך מבצע השבה לטבע הדומה לזה שייערך היום. אז הוחזרו הצבים לנחל ראש פינה, שאוכלוסיית הצבים בו ספגה פגיעה קשה בשל שריפה שהשתוללה במקום בעקבות נפילת קטיושה בזמן מלחמת לבנון השנייה.
"בפרויקט הנוכחי, שנעשה בשיתוף רשות הטבע והגנים, ישוחררו הצבים לנחל יבניאל שבעמק הירדן. בשנה שעברה השתוללה במקום שריפה והכחידה הרבה מאוד צבי יבשה מצויים שחיו בנחל", סיפר אתמול בייץ. "אחרי השריפה ירדתי לנחל ומצאתי שם הרבה מאוד צבים שלא הצליחו להימלט מהלהבות. במהלך השבועות האחרונים ילדי כיתות א'- ב' למדו וחקרו את הצבים, ומחר הם יגיעו לאחד משיאי הפרויקט עם שחרור חמישים הצבים והשבתם לבית הגידול הטבעי שלהם".
בעזרת ארבעה זוגות צבים ממשיך עכשיו קלס להרבות את המין הנכחד ולשתף את ילדי הקיבוץ בגידולם. כך הוא מנחיל את ערכי החשיבות שבשמירה על הצבים ומלמד אותם על אורחות חייהם.
"למה ילדים כל כך אוהבים צבים? כי זה כמו לשחק במחבואים. הצב מתחבא בתוך השריון ומוציא את הראש שלו כשהוא רוצה. כשהיינו ילדים מאוד אהבנו את זה בדיוק כמו הילדים של היום, אבל אני משתדל לגרום להם להכיר את הצבים יותר לעומק", מספר קלס. "הם עוקבים אחרי החיזורים וההטלות של שלהם וזה יוצר אצלם קשר רגשי לחיות. ככה גדלים הסיכויים שהם יישמרו בעתיד טוב יותר על החיות בטבע ".
