איומים על חייל צה"ל בשל תמונה בפייסבוק
צילום שפרסם צלף בפייסבוק, ובו נראה ילד פלסטיני דרך כוונת רובה הוביל לביקורת על ישראל. בדיקה העלתה כי לא החייל אחראי לתמונה
תוך ימים ספורים התמונה הופצה במספר בלוגים, ואתר החדשות "אלקטרוניק אינתיפאדה", אשר עוקב אחרי מה שהוא רואה כפרסומים פוגעניים המועלים בידי חיילים ישראלים, תיאר אותה כ"חסרת טעם ולא הומנית".

ביומיים האחרונים התמונה הגיעה לאתרי חדשות בינלאומיים מובילים, הכתה גלים ועוררה ביקורת שכוונה כלפי ישראל. חבריו ליחידה של הלוחם סיפרו למעריב כי ארגוני שמאל קיצוניים איימו על חייו של החייל ומממצאי הבדיקה של צה"ל עולה כי התמונה כלל לא צולמה על ידי הצלף אלא נמצאת באינטרנט כבר זמן רב והוא לא צילם אותה אלא פשוט העלה אותו לחשבון שלו.
הגרדיאן הבריטי היה הראשון לדווח על הפרשה ולאחר מכן היא כיכבה גם בהאפינגטון פוסט הנחשב, אתרים שמסקרים טכנולוגיה כמו באזזפיד, אתרים של רשתות חדשות, כמו אי-בי-סי האמריקאית, ואתרים ערביים כמו אל ערבייה. "אי אפשר לדעת בוודאות את ההקשר של התמונה", נכתב בגרדיאן, אולם "המסר האגרסיבי הוא ברור".
אתר האינטרנט של המגזין "אטלנטיק" מיקם את התמונה מישראל בהקשר עולמי רחב יותר והזכיר כי מעשים "לא חכמים" מצד חיילים צעירים גרמו לשערוריות גם במקומות אחרים בעולם - למשל עם תמונות החיילים האמריקאים שתיעדו את עצמם מתעללים בעצורים עיראקים בכלא אבו גרייב, או מטילים את מימיהם על גופות הרוגים באפגניסטן.
עם זאת, באטלנטיק מצאו גם זווית חיובית לפרסום שהציג את ישראל באור כה שלילי. "דברים כאלה קורים כל הזמן באזורי מלחמה", נכתב שם, "ובלי חיילים טפשים שיעלו, לא בחכמה יתרה, תמונות לאינסטגרם ולפייסבוק, העולם אולי לא היה שומע על החריגות האלה בהתנהגות".
חבריו של הלוחם סיפרו אתמול כי מאז יום שבת החלה התקפה על הצעיר הישראל אשר משרת באחת מחטיבות החי"ר של צה"ל. הוא קיבל שיחות טלפון ובהן איומים וקללות בערבית ובעברית, בין היתר איומים על חייו. בנוסף קיבל הודעות הלוחם הודעות נאצה לטלפון הסלולרי ולחשבון הפייסבוק שלו ואת שניהם הוא מיהר לנתק לאחר שהבין את עוצמת האירוע.
בחטיבה שבה משרת החייל החליטו שלא להענישו לאחר שהוא טען בתוקף כי העלה את התמונה לפייסבוק שלו בתמימות וכי הוא לא צילם אותה בעצמו אלא מצא אותה ברשת. בחטיבה ערכו בדיקה מקיפה ומצאו כי ככל הנראה יש צדק בדברי הצלף. מהבדיקה עולה כי התמונה פורסמה בעבר ברשת וכי מדובר ברובה צלפים שלא נמצא כלל בגזרה שבה משרת החייל ולכן אין סיכוי שהיא צולמה לאחרונה.
בשנים האחרונות מנסים בצה"ל למנוע העלאת תמונות שמסיבות נזק תדמיתי. המקרה המפורסם ביותר הוא של החיילת עדן אברג'ל שהצטלמה מחויכת ליד פלסטינים כפותים בזמן שירותה בפיקוד דרום. כשנה לאחר שחרורה מהצבא היא העלתה את התמונה לפייסבוק תחת הכותרת "הצבא - התקופה היפה בחיי", ויצרה סערה בארץ ובעולם.
לאחרונה פורסם מקרה נוסף כאשר לוחמי מג"ב צילמו את עצמם מקללים ושופכים מים על פלסטיני לוקה בנפשו ואף הכניסו לתוך הג'יפ כלב לקול זעקותיו של הפלסטיני. השוטרים הורשעו לאחרונה בבית הדין בהתעללות.
מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "ברשת האינטרנט מופצים תמונות וסרטונים מאירועים שונים ובכללם תמונות משטח לחימה. במקרים שבהם מועלות תמונות הנוגדות את ערכי צה"ל החיילים המעורבים מטופלים במישור הפיקודי. בצה"ל מתקיימות פעילויות הסברה על מנת לצמצם אירועים אלו".
