דוח: עליה בתלונות נגד שופטים ב-2012

ע"פ דוח נציב תלונות הציבור נגד שופטים, בשנה שחלפה הוגשו 930 תלונות, מהן 101 נמצאו מוצדקות. גם ביהמ"ש העליון לא נשאר זכאי

חור אוריאל ניזרי | 19/2/2013 12:38 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
נציב תלונות הציבור ושופט העליון בדימוס, אליעזר גולדברג, הגיש היום (ג') את דוח נציבות תלונות הציבור השנתי על שופטים לשר המשפטים ולנשיא העליון אשר גרוניס. מהדוח עולה כי חלה עליה במס' התלונות אשר נמצאו מוצדקות נגד שופטים בין הבדיקה בשנה הקודמת לזו בשנה הנוכחית.

גולדברג מגיש לגרוניס גרוניס את הדוח.
גולדברג מגיש לגרוניס גרוניס את הדוח. צילום: פלאש 90
בשנת 2012 התקבלו בנציבות 930 תלונות, לעומת 968 תלונות בשנת 2011. מבין התלונות שהוגשו על ידי אזרחים נגד שופטים בשנת 2012, 101 נמצאו מוצדקות. כאמור, מדובר בעלייה בנתון זה לעומת שנת 2011, בה רק 89 תלונות נמצאו מוצדקות.

מבדיקת התפלגות 101 התלונות המוצדקות, עולה כי 47% מהן היו נגד בתי משפט השלום, הכולל גם את בית המשפט לתביעות קטנות, בית המשפט לנוער, בית המשפט לתעבורה ובית המשפט לעניינים מקומיים.

עוד עולה מההתפלגות, כי רק 3% מהתלונות המוצדקות היו נגד בית המשפט העליון ו-12% נגד בתי המשפט המחוזיים. 16% מכלל התלונות המוצדקות היו על בתי המשפט לענייני משפחה, ו-13% על בתי הדין הרבניים.

עם הגשת הדוח, התקיימה מסיבת עיתונאים, בה אמר גרוניס: "עבודתו של נציב תלונות הציבור על שופטים היא חשובה ומוערכת על ידי המערכת. מן הדוח ניתן ללמוד על האחריות הרבה המונחת על כתפי השופטים, על העומס הרב השורר במערכת והשפעתו על המערכת ושופטיה ועל האילוצים השונים עימם מתמודדים השופטים, הנובעים מחוסר בכח אדם ובמשאבים. כל אלה משפיעים על עבודת השופטים והתנהלות המערכת. אנו מקווים כי פעולותיה של המערכת לשיפור השירות בכל המישורים ישאו פרי".
"פצצה מתקתקת"

השופט גולדברג כתב בדוח בין היתר, כי נבדקה סוגיית חובת הגילוי המוטלת על שופט כלפי בעלי הדין, על מנת למנוע ניגוד עניינים. "הדגשתי", אמר גולדברג, "כי חובת היידוע לצדדים קיימת אף אם השופט סבור כי אין בעובדות כדי להעלות עילת פסלות, התוצאה מאי קיומה של החובה האמורה הינה פגיעה במראית פני הצדק מנקודת מבטו של הציבור, שאת אמונו מבקשת מערכת השפיטה".

כמו כן, התייחס גולדברג להצעת החוק לתיקון חוק הנציבות, אשר נידונה השנה בוועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת, אך הדיון בה טרם הסתיים. בדבריו, ציין השופט כי "מתן כלים לנציבות יאפשרו לה לקדם את תכלית הקמתה, תיטיב עם המערכת השיפוטית ותשדרג את תדמיתה, כשם שתיטיב עם הציבור".



בתוך כך, יש לציין כי רק לפני ימים אחדים הותרו לפרסום פרוטוקולים מהוועדה לבחירת שופטים, בהם צוטט נשיא העליון גרוניס מתייחס לאפשרויות הפרישה והפנסיה העומדות בפני שופטים, ואומר כי "מדובר בפצצה מתקתקת". "הציבור בישראל ישלם מחיר", הבהיר גרוניס, "ישנם שופטים שצריך להעביר מתפקידם".

התבטאותו של נשיא העליון נאמרה בתגובה לדבריה של עו"ד רחל בן ארי, שאמרה בין היתר כי צריך ליצור מסלול פרישה מכובד לשופטים עם גב כלכלי, על מנת ששופטים ממורמרים לא יישארו במערכת. 

צילום ארכיון: יהונתן שאול
''יש שופטים שצריך להעביר מתפקידם'', גרוניס צילום ארכיון: יהונתן שאול
"רוצים לרענן השורות"

כזכור ברקע לנתונים נמצאים גם דבריה של הנשיאה לשעבר של בית המשפט העליון דורית ביניש מצוטטת בפרוטוקול בוועדה לבחירת שופטים לפני כשנה, כאומרת: "יש לנו רשימת שופטים שיכולנו לגרום להם לפרוש אילו יכולנו להבטיח להם פנסיה".

בתגובה לדברים מסרו מדוברות בתי המשפט בין היתר כי "ישנו מספר מצומצם מאוד של שופטים, ידועים לראשי המערכת, אשר מעוניינים לפרוש, או שהמערכת סבורה שמוטב להגיע עימם להסכמה בדבר פרישתם. לא כל שחיקה בתפקיד מצדיקה הבאת עניינו של השופט לפני הוועדה לבחירת שופטים".

"כחלק מתהליכי ההתייעלות של המערכת נבחנת גם החשיבות של רענון השורות", הוסיפו. "אין חולק כי המעבר לפנסיה צוברת, בהיעדר פתרון תקציבי אחר כמקובל במדינות רבות בעולם, מקשה על האפשרות להציע לשופטים לפרוש פרישה מוקדמת".

עוד אמרו מדוברות בתי המשפט, כי "הפרשנות אשר ניתנת לפרוטוקול הדיון שהתקיים בוועדה לבחירת שופטים בנושא זה אינה מדויקת ומעוותת את פני הדברים. דבריו של הנשיא גרוניס בהקשר זה, התייחסו לנושא הפנסיה ולא לשופטים עצמם".

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של מעריב בואו להמשיך לדבר על זה בפורום אקטואליה -
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

קבלו עיתון מעריב למשך שבועיים מתנה

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים