מעבר לגדר: הפעולות שיוחסו לישראל בסוריה
הדיווחים על פעולה של חיל האוויר בשטח סוריה מצטרפים לתקיפות נוספות שיוחסו לישראל בשנים האחרונות, ואשר לא תמיד זכו לאישור רשמי.
- דיווח: ישראל תקפה בגבול סוריה-לבנון
- דיווח: 12 מטוסים השתתפו בתקיפה בסוריה

ב-5 באוקטובר 2003, שעות ספורות אחרי שמחבלת מתאבדת התפוצצה במסעדת "מקסים" בחיפה ורצחה 21 בני אדם, ביצע חיל האוויר תקיפה ראשונה בשטח סוריה מאז תום מלחמת יום הכיפורים, בדיוק 30 שנה קודם לכן.
המטרה שהותקפה הייתה מחנה אימונים של הג'יהאד האיסלאמי ושל חמאס בעין סאחב, 15 ק"מ צפונית מערבית לבירה דמשק. מטוסי 16-F חדרו למרחב האווירי הסורי בשעה שלוש לפנות בוקר והטילו את הפצצות לפני ששבו בשלום. בהמשך נשמעו פיצוצי משנה, ובצה"ל ציינו כי מדובר במצבורי תחמושת ואמצעי
דובר צה"ל אישר את דבר התקיפה ומסר כי "סוריה היא מדינה תומכת טרור, שמנסה באופן קבוע להכשיל כל ניסיון לשקט ויציבות באזור, ונותנת מחסה בשטחה ובבירתה לארגוני הטרור הפועלים נגד אזרחי ישראל."
נשיא סוריה, בשאר אסד, גינה את הפעולה הישראלית. "ההתקפה עלינו היא ניסיון של הממשלה הישראלית לצאת מן המשבר שלה, באמצעות ניסיון להטיל טרור על סוריה, ולגרור אותה ואת האזור למלחמות נוספות," אמר אסד, אך נמנע מתגובה מעשית.

ב-27 ביוני 2006, בעקבות חטיפתו של חייל צה"ל גלעד שליט, ביצעה רביעיית מטוסים של חיל האוויר טיסה בגובה נמוך מעל ארמונו של נשיא סוריה אסד בעיר לטקייה. תותחי נ"מ של הצבא הסורי ירו לעבר המטוסים, אולם הטייסים שבו בשלום.
דובר צה"ל מסר כי "הגיחה המבצעית היא חלק מפעילות צה"ל, בעקבות ההבנה כי ההנהגה הסורית נותנת חסות לראשי הטרור בדמשק ובראשם החמאס, האחראים לחטיפתו של גלעד שליט".
בסוריה אמרו בתגובה כי מדובר במעשה תוקפנות "ברברי ופסול". "סוריה מגנה בחריפות את הטיסה מעל ארמונו של הנשיא אסד", נאמר בהודעה שפורסמה בטלוויזיה הסורית. "הטיסה מעל לחופיה של סוריה היא צעד תוקפני ומתגרה", אמר גורם רשמי.
פעולה דומה ביצע חיל האוויר גם לאחר הפיגוע במסעדה "מצה" בחיפה ב-31 במרץ 2003, שבו נרצחו 16 בני אדם. עם זאת, אז נאמר כי אסד למד על הפעולה הישראלית רק לאחר הפרסומים בתקשורת.
ב-6 בספטמבר 2007, הכריז הצבא הסורי כי כוחות הנ"מ ירו לעבר מטוסים ישראליים שנכנסו לשטח המדינה כדי להפציץ מטרות. בתוך זמן קצר פורסמו ידיעות ברחבי העולם כי חיל האוויר אכן תקף בתוך סוריה, תחילה נטען כי מדובר בשיירת נשק איראנית, אולם בהמשך התברר כי מדובר בכור גרעיני שהוקם במדבר הסורי, באזור דיר א-זור שבמזרח המדינה.

בישראל לא אישרו עד היום באופן רשמי כי אכן מדובר בפעולה של חיל האוויר, אם כי בנימין נתניהו, בעת שהיה יו"ר האופוזיציה, רמז במהלך ראיון טלוויזיוני כי ישראל אכן פעלה בסוריה. החודש, לפני הבחירות, יצא ראש הממשלה באותה תקופה, אהוד אולמרט, נגד נתניהו. "מי ידע על תקיפת הכור הגרעיני בסוריה ב-2007? יכולתי לקבל עליו קרדיט, אבל היה שקט ודממה", אמר.
לפי מידע שהציג הביון האמריקאי בפני הקונגרס, המטרה שהותקפה הייתה כור גרעיני לייצור פלוטוניום עבור פצצה שנבנה בשיתוף פעולה בין סוריה לבין מדענים צפון קוריאנים, וככל הנראה גם במעורבות איראנית. אנשי המודיעין הציגו ראיות מהכור והדמיון שלו למתקנים הגרעיניים של קוריאה הצפונית.
גם אנשי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, שבחנו את הממצאים, קבעו כי המתקן שהושמד בדיר א-זור אכן היה כור גרעיני שהסורים לא דיווחו על קיומו. "הממשלה הסורית קיבלה מספיק זמן כדי לשתף פעולה באופן מלא לגבי האתר, אולם לא עשתה כך. למרות זאת, השגנו מספיק מידע כדי להגיע למסקנה", אמר המזכ"ל יוקיה אמאנו לפני כשנתיים.
בסוכנות בחנו אפשרות של קיום אתרים נוספים במדינה, אולם ייתכן כי מלחמת האזרחים במדינה משבשת את המשך הבדיקות. אמאנו אף הביע צער על כך "שהמתקן הושמד בלי שהסוכנות קיבלה את ההזדמנות לבצע את תפקידה", אמר. "במקום שימוש בכוח, המקרה היה צריך להיות מדווח לסבא"א".

בנובמבר האחרון, החלו הקרבות בין צבא סוריה לבין מורדי צבא סוריה החופשית ברמת הגולן להגיע גם לתוך שטח ישראל. תחילה נפלה כמה פצצות מרגמה ליד יישובים, ובהמשך גם נפגע ג'יפ צה"ל וחייל נפצע קל מירי תועה של נשק קל.
בעקבות זאת, שינה צה"ל את מדיניות התגובה ולראשונה מאז מלחמת יום הכיפורים תקף מטרות בשטח סוריה מהקרקע. בין השאר נורו פגזים מסוללת תותחנים, שוגר טיל "תמוז" וגם טנקים ירו לעבר מקורות הירי.
"בהתאם למדיניות של הרמטכ"ל בוצע ירי אזהרה לשטח סוריה", מסר דובר צה"ל, תת אלוף יואב (פולי) מרדכי. הוא ציין כי "הועברה הודעה לכוח האו"ם כי כל ירי מהצד הסורי יגרור תגובה ממשית. ישראל לא תבליג על ירי לשטחה".
