המדינה מפנה את תושבי אתר הקראווילות ניצן

שבע שנים אחרי ההתנתקות קיבלו 165 משפחות ממפוני גוש קטיף צווים המאלצים אותן לעזוב את בתיהן בתוך שלושה חודשים

עמיחי אתאלי | 29/1/2013 10:14 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
165 משפחות המתגוררות באתר הקראווילות ניצן קיבלו בימים האחרונים צו פינוי בלי שיש ברשותן בית חלופי או אפשרות להקים כזה, למעלה משבע שנים לאחר שנאלצו לעזוב את בתיהן בגוש קטיף במסגרת תוכנית ההתנתקות. חלק קטן מהצווים ייכנס לתוקף בתוך חודש וחצי, והיתר בעוד כשלושה חודשים.
קרווילות באתר ניצנים
קרווילות באתר ניצנים אדי ישראל


המדינה קבעה בעבר תאריך לפינוי היישוב הזמני ניצן, שיועד לשנת ,2010 ועד אליו תידרש כל משפחה לרכוש מגרש באתר הקבע למפוני גוש קטיף באזור חוף אשקלון. במסגרת ההחלטה נקבע כי משפחה שלא תצליח לממן בניית בית חדש תוכל להעביר את הקראווילה שבה היא מתגוררת לתוך המגרש, ולחיות בה במקום בבית קבע. תאריך היעד נדחה מאז שוב ושוב, אך הממשלה עדיין מעוניינת בפינוי מוחלט של היישוב.

בפועל, משפחות רבות לא הצליחו לגייס די כסף אפילו לרכישת מגרש, ואחרות לא עמדו בתנאים הכספיים הנוקשים להעתקת הקראווילות. עד כה רק 20 מבניים זמניים הועתקו למיקומם החדש והסופי.

בימים האחרונים חילקו פקחי מנהלת "תנופה", מחליפתה של מנהלת "סלע", שטיפלה בתושבי הגוש מאז פונו מבתיהם, צווים המורים למשפחות לעזוב את המקום. 40 משפחות שכלל לא רכשו מגרש נדרשו לעזוב את המקום בתוך 45 ימים לכל היותר; 125 אחרות שרכשו מגרש אך אינן עומדות בקצב הבנייה הדרוש הורשו להישאר למשך שלושה חודשים, שבמהלכם ייאלצו לשלם קנסות על העיכוב.
המדינה לא מסייעת

אתר הקראווילות בניצן הוקם מיד לאחר פינוי יישובי גוש קטיף באוגוסט 2005, ובתחילה התגוררו בו כ-500 משפחות. רק כ-200 מתוכן עברו מאז לבתי קבע ועזבו את האתר, והיתר עדיין שוהות במבנים שיועדו להיות ארעיים. אלו שלא קיבלו צווי פינוי "נמנעו" מכך הודות להתקדמות מספקת בבניית בתיהן החדשים.

ראשי הקהילות מגוש קטיף מיפו בחודשים האחרונים את המשפחות המתמודדות עם קשיים כלכליים, ואינן מסוגלות לגייס את הסכומים הדרושים לבניית בית. "יש אנשים שגרו בבית של 300 מ"ר בגוש, וחולמים על בתים כמו שהיו להם", מספר אביאל אליעז, יושב ראש קהילת היישוב ניסנית שפונה מרצועת עזה. "שכרנו יועצים כלכליים שנאלצו להסביר בקושי רב לאותם אנשים שאין להם סיכוי להשיג בית כמו שנלקח מהם. שכנענו אותם לרדת מהפנטזיה, אבל גם את השלב הבסיסי אנחנו לא מצליחים לקדם.



"הצלחנו לגייס חלק מהכסף מתורמים פרטיים", אומר אליעזר, ומציין כי ראשי הקהילה יודעים כמה כסף דרוש לכל משפחה. "לצערנו, מנהלת תנופה לא מוכנה להוסיף את הגרוש ללירה ולסייע למשפחות האלו לצאת מהבוץ", אמר. בימים האחרונים פנה ועד מתיישבי גוש קטיף לאנשי המנהלת ולוועדה לביקורת המדינה בכנסת, בבקשה שתישקל הגמשת התנאים להעתקת הקראווילות למגרשי הקבע. הפניות טרם נענו.

"זה פינוי שני"

אחת המשפחות המפונות שקיבלו את הצווים היא משפחת יפת, מהיישוב נווה דקלים, המתגוררת בניצן זה שבע שנים. אם המשפחה רחל, שהתגרשה מבעלה לאחר שגרו במשך חצי שנה בבית מלון באשקלון, מספרת: "אין לי שום יכולת להשיג את הסכום הזה, אפילו רק כדי לקנות מגרש ולהציב עליו את הקראווילה.

"דפקו על הדלת ביום חמישי בלילה והגישו את המכתב", אומרת יפת, שבנה איתי נפצע מפגיעת פצצת מרגמה בביתם בנווה דקלים ומוגדר כנפגע פעולת איבה. "אני חד-הורית, חיה על שכר מינימום, אין לי פתרונות ואני לא רואה כאלה באופק. אני רוצה שידאגו לי, אם לא ימצאו פתרון שהולם את הצרכים של הבן שלי, לא אצא מפה בשום אופן. תמיד אמרו 'לכל מתיישב יש פתרון,' אבל לי אין כזה. נראה אותם עושים לנו פינוי שני".

ממנהלת "תנופה" נמסר בתגובה: "רוב מוחלט של המתיישבים כבר מתגורר בבתי קבע או נמצא בתהליך לבנייתם. משפחות שנמצאות בתהליך לבניית הבית לא נדרשות לשלם שכר דירה עבור המגורים באתר הזמני, בעוד שמי שקיבל מגרש מהמדינה ומסיבות שונות טרם החל בבניית ביתו נדרש לשלם שכר דירה ולהסדיר את המשך המגורים בקראווילה. גם מתיישבים 'לא זכאים', שהמדינה החליטה לפנים משורת הדין לאפשר להם לרכוש מגרש עם יתר המתיישבים ולמרות זאת לא הצטיידו במגרש, קיבלו דרישה דומה. יודגש כי מנהלת תנופה האריכה שוב ושוב את הפטור שניתן למשפחות מתשלום שכר דירה, אולם כעת, מכוח החלטת הממשלה, המשפחות נדרשות לפעול בהתאם".  

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של מעריב בואו להמשיך לדבר על זה בפורום אקטואליה -

באיזו מידה תורם תוכן הכתבה לדמוקרטיה?

לא תורם כלל
1 2 3 4 5
תורם רבות
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

קבלו עיתון מעריב למשך שבועיים מתנה

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים