מ-73 עד עמוד ענן: האוגדה שעברה מאימון למצב אמת

חלק מהתחקיר המטכ"לי של המבצע יתייחס למעבר של עוצבת הפלדה ממצב הכנה למוכנות במלחמה. באוגדה מרוצים מהתהליך: "זו חוויה נדירה ואירוע מורכב, עמדנו בו בהצלחה"

יוחאי עופר | 27/1/2013 9:02 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
תגיות: עמוד ענן,
במסגרת התחקיר המטכ"לי למבצע "עמוד ענן", בו
חיילים מכינים טנק לקראת פעולה אפשרית בעזה
חיילים מכינים טנק לקראת פעולה אפשרית בעזה צילום: אי-אף-פי
יבחנו היבטים שונים בהתנהלותו של צה"ל לקראת המבצע ובמהלכו, יוצגו לבכירי המטה הכללי מסקנות של תחקיר שמתבצע בימים אלו ב"עוצבת הפלדה" ובפיקוד המרכז אחרי שבזמן תרגיל נדרשה העוצבה לעבור בין שתי זירות, מתרגיל למבצע בזמן אמת, זו פעם ראשונה מאז שנת 1973- מלחמת יום הכיפורים.

האוגדה שערכה בימים שטרם מבצע "עמוד ענן" תרגיל נרחב בהשתתפות של כוחות גדולים- חי"ר, שריון, ארטילריה וגם חיל האוויר בשטח אש בבקעת הירדן, נבחנה מבעוד מועד במתווה אפשרי לקראת לחימה בזירה הצפונית, כשבמהלכו התקבלה פקודה בידי הדרגים הבכירים של צה"ל לחדול את התרגיל ולהעביר את הכוחות הרבים לכיוון אזור שטחי הכינוס על יד רצועת עזה לקראת תמרון קרקעי אפשרי כחלק מהמבצע.

"בזמן שקיבלנו את הפקודה היינו תוך כדי שינוי משימה כחלק מהתרגיל, ואז התקבלה הודעה להתחיל לרדת לכיוון עזה בגלל הסיכול של אחמד ג'עברי. קיבלנו הנחיה לקפל את האוגדה כולה, ולהיות מוכנים לפעול בעזה", אמר גורם בכיר באוגדה

"זו חוויה נדירה ואירוע מורכב, כי מאז מלחמת יום כיפורים לא בוצע שינוי משימה לאוגדה במהלך תמרון, שהשינוי הוא בין שתי זירות, על כל התוכניות שלה. למרות שמדובר במעבר מתרגיל למצב חירום, זה לא היה כאן הרבה שנים.

"אין לנו איזה דיסקט שמסביר איך מוכנים לתמרון קרקעי בזירה משנית, וזה סדר פעולות שנדרשים אליו החל משינוי מפות ותוכניות ועד שינוע של מובילים וכלים, וגדוד קשר ולוגיסטיקה מורכבת יחד עם רשימה ארוכה של משמעויות. היינו ערוכים לתמרון קרקעי מלא בזמן סביר, והאירוע הזה תפס את האוגדה ברמה של מוכנות שלטעמנו נדרשת להצגה בצבא כולו, כדי להפיק לקחים וללמוד". 

בתום ההיערכות למבצע שכזכור הסתיים ללא תמרון קרקעי אחרי פעילות אווירית בסיוע שריון וארטילריה החלו ב"עוצבת הפלדה" לתחקר את התנהלותם במעבר בין הגזרות השונות, כשלדברי הגורמים באוגדה מדובר היה במעבר מוצלח בין הזירות.

"אנחנו רוצים ללמד את הצבא מה המשמעות שמזיזים אוגדה בין זירות, ואני חושב שהצלחנו ועמדנו במשימה כי היינו מוכנים לתמרון עוד לפני הכוחות של אוגדת עזה, למרות שבאנו מזירה אחרת. המשמעות הפרקטית והטכנית, והמעבר בין זירות הם דבר שאף תרגיל לא מדמה בצה"ל.

"אין חיה כזו ויש לזה הרבה משמעויות, ולכן יש אצלנו מהלך בו מתחקרים ולומדים את הסיפור הזה, כדי להעביר לצבא כולו, ועל אף העובדה שלא מדובר על מעבר משגרה לחירום, עשינו כמה מהלכים שכן חשוב ללמוד, בייחוד בשל העובדה שצה"ל מתכונן בעתיד ללחימה בין שתי גזרות והיינו חייבים להוכיח יכולות כאלו עוד קודם".



האוגדה בעלת סדרי הכוחות הגדולים ביותר, הכוללים מספר רב של חטיבות סדיר ומילואים ערוכה ללחימה בגזרות השונות ואף הייתה פעילה במהלך "עופרת יצוקה" ומלחמת לבנון השנייה והפעילה כוחות רבים תחת פיקודה.

"בכל גזרה שהיא יכולים בדרג המטכ"לי להטיל משימות על האוגדה, ובאופן מיידי כמו שקרה הפעם עשויים אנשיה למצוא עצמם במהירות בשטח, בין הכוחות הראשונים שנקראים אל הגזרה.

"האוגדה שקיבלה תחת פיקודה את חטיבת גולני במהלך מלחמת לבנון השנייה, או חטיבת גבעתי לקראת תמרון אפשרי ברצועת עזה תהיה מעורבת בכל לחימה שהיא ועל כן מסבירים בצה"ל מבקשים בדרג המטכ"ל לשמוע חוות דעתה כחלק מתחקיר המבצע הכולל של "עמוד ענן".

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של מעריב בואו להמשיך לדבר על זה בפורום אקטואליה -
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''צבא וביטחון''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק

קבלו עיתון מעריב למשך שבועיים מתנה

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים