מטוסים מתעדים בנייה חריגה של פלסטינים ביו"ש
15 שנה אחרי שתנועת "שלום עכשיו" החלה להיעזר במטוסים כדי לעקוב אחרי חריגות בנייה בשטחים, מגיעה התשובה של הימין. תנועת רגבים החלה לאחרונה בגיחות צילום אוויריות שיתעדו את הבנייה הבלתי חוקית בצד הפלסטיני

תנועת "שלום עכשיו" החלה בסדרת סיורי קרקע עם מצלמות וחבריה תיעדו כל יישוב ומאחז ביש"ע. כעבור מספר שנים, לאחר שהתגלה כי התנועה מוסרת את הנתונים שבידה לאמריקאים, התעורר זעם בימין ובשל העוינות שהתפתחה בשטח, לא יכלו אנשי תנועת השמאל להיכנס להתנחלויות ולמאחזים. ב-1997 הגו בתנועה פתרון יצירתי שנלקח מעולם איסוף המודיעין: גיחות צילום אוויריות. מאז שוכרת שלום עכשיו בכל חודשיים מטוס ומבצעת את המעקב שלה באמצעותו.
תנועת "רגבים", אשר מנהלת מאבק נגד הבנייה הבלתי חוקית הפלסטינית ביו"ש, והבנייה הלא חוקית של הבדואים ושל ערביי ישראל, החלה באחרונה להפעיל גם היא גיחות צילום מוטסות. "אנחנו מזהים כבר הרבה זמן שהפלסטינים משתלטים על שטחים עצומים ברחבי יו"ש", מסביר עובד ארד, רכז אזור יו"ש ברגבים. "אחרי בחינה לעומק הבנו שמדובר בתוכנית סדורה שהיא חלק מתוכנית פיאד להשתלטות על כמה שיותר אדמות בשטחי C שבשליטת מדינת ישראל, כדי לקבוע עובדות בשטח לקראת הקמת מדינה פלסטינית".
הפלסטינים, כך טוענים בתנועת "רגבים", מקימים את המאחזים הלא חוקיים שלהם הרחק מצירי התנועה והרחק מעיניהם של פקחי המינהל האזרחי. אחרי שנים של ניסיונות להגיע לשטח ולצלם מהקרקע, אשר כללו לא פעם עימותים עם פלסטינים וקשיים להגיע לפינות נידחות, הבינו ברגבים שאין כמו מעוף הציפור וכמו מבט מהאוויר כדי לקבל את הנתונים המדויקים ביותר לגבי התפתחות הבנייה הלא חוקית הפלסטינית.
בזכות גיחות הצילום הללו, שייערכו מעתה אחת לחודשיים, הצליחו לאחרונה ברגבים להכריע מספר מאבקים משפטיים ממושכים. בתחילת החודש הרס המינהל האזרחי מסגד שבנו פלסטינים בתוך שטח אש בהר חברון. סביב המסגד, שעמד על תלו במשך חודשים ארוכים, התנהל הליך משפטי בבג"ץ.
למרות צו ביניים שהוצא לפלסטינים, ובמסגרתו נאסר עליהם להמשיך לבצע כל עבודות במקום, המשיכו
השבוע יצאה גיחת צילום נוספת של רגבים משדה התעופה בהרצליה. מטוס ששכרה התנועה, ועליו הרכז עובד ארד וצלם מחברת "ביגיל צילומי אוויר" טס מעל בקעת הירדן ואזור בנימין, כדי לצלם כמה מוקדים שסביבם מתנהלות כעת עתירות בבג"ץ. "אכן יש לנו בעיית נגישות לחלק מהמקומות", אומר ארד ומדגיש שבמקומות שיש אפשרות הוא לא מוותר בשום אופן על הגעה לצילומים מהקרקע.
"החשיבות של צילומי האוויר מבחינתנו היא בעיקר בזירות שבהן יש צו ביניים שאמור להקפיא את המצב. אנחנו מכירים את ההתנהלות הפלסטינית שלרוב מצפצפת על הצווים הללו ולכן יש חשיבות גדולה מאוד לתיעוד מהאוויר ".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של מעריב בואו להמשיך לדבר על זה בפורום אקטואליה -
