המבקר: לוד - ניהול כושל והיעדר אכיפה
למרות השקעת משאבים וכוח אדם אדירה, לא מורגש שיפור בעיר ושיעורי הפשיעה רק עולים. האחראים: המשרד לביטחון פנים והמשטרה

בדו"ח גילה המבקר כי פרויקטים של המשרד לביטחון פנים, ובכלל זה "עיר ללא אלימות", השיטור הקהילתי והשיטור העירוני, לא הצליחו להביא את התוצאה המבוקשת.
המבקר אף מתח ביקורת על תפקוד המשטרה בעיר: "היקף הפשיעה הניכר בלוד גורם להיווצרות בעיה קשה ומורכבת הנמשכת שנים רבות. עקב כך נפגעת תדמית העיר, נמנעת הגירה חיובית אליה וחלה פגיעה בפיתוח העיר ובקידומה".
"בשל היותה עיר מעורבת, בעלת אוכלוסיית מיעוטים גדולה וענייה הסובלת ממצוקות קשות ומשיעורי פשיעה גבוהים, עלול להיווצר משבר בין אוכלוסיות המיעוטים ובין התושבים היהודיים בעיר", התריע המבקר והתייחס להחלטות הממשלה מיולי 2002 ועד 2010, שעיקרן חיזוק האמצעים הקיימים להפחתת הפשיעה והאלימות בלוד ותגבור המשטרה כדי לסייע לה להתמודד עם הבעיות בעיר.
המבקר סקר את המבצעים המשטרתיים שנערכו בשנים 2010-2004 במטרה לצמצם את הסחר בסמים והסחר באמצעי לחימה. בין השנים 2010-2009 אמנם צומצמו הסחר בסמים ובאמל"ח וכן השימוש בנשק ברחבי העיר, אך בשנת 2010 חלה עלייה ניכרת במספר אירועי הרצח בעיר - מארבעה מקרי רצח בשנת 2009 לתשעה מקרים בשנת 2010.
על פי הדוח, מחודש אוקטובר 2010 ועד יולי 2011 עצרה המשטרה 100 חשודים בסחר באמל"ח ובאחזקתו והוגשו כתבי אישום נגד עשרות חשודים, שהוגדרו על ידי שוטרי תחנת לוד "עבריינים משפיעים".
המבקר
כמו כן, למרות אישור הממשלה משנת 2002 להגדיל את כוח האדם בתחנת לוד בצורה ניכרת, חלק מהתקנים לא אוישו ו-17% ממתקני החקירות, המודיעין והסיור בעיר נותרו ריקים. יתרה מזאת, מספר המתנדבים ביחידות המשמר האזרחי של העיר ירד למחצית, חלקם בשל חוסר פעילות ובשל אי התאמה לתפקידם.
המבקר הצביע על קושי לגייס מתנדבים חדשים משום שאוכלוסיות חזקות יחסית עזבו את העיר. פעולות האכיפה אמנם העלו את רמת הביטחון האישי של התושבים, אך הפער בין הרמה הכללית בציבור נותר גדול ותדמיתה של העיר לא השתפרה.
עוד ציין המבקר, כי רמת האלימות בעיר זינקה בשנים האחרונות, עברות אלימות הפכו שכיחות יותר ועברות הרכוש החמירו. בשנת 2003 שכיחות עברות האלימות בלוד הייתה גבוהה ב-27% מהממוצע הארצי, אך עד שנת 2010 גדל הפער ל-52%. עוד עולה מהדוח, כי 70% ממקרי הרצח שאירעו בעיר לא פוענחו.
יחידת הדגל של השר לביטחון פנים, פרויקט "השיטור העירוני", שהושק בלוד, ספג ביקורת קשה מהמבקר. המערך היה אמור לפעול ככוח מסייע לעירייה ולפקחיה כדי לשפר את איכות החיים של התושבים.
"ביחידת השיטור העירוני שהוקמה היה חסר ולא הלם את המשימות שהיה על המערך להתמודד עמן: פער הפקחים הפעילים ביחידה קטן מהנדרש, ביחידה חסרים שוטרים צעירים שהכשרתם ומיומנותם מוכוונת מלכתחילה לפעילות המערך. במקום שהיחידה תפעל בנפרד ממערך הפיקוח העירוני ובנוסף לו, היא פועלת במקומו", כתב המבקר.
