נמצאה שיטה חדשה להתמודדות עם מחלת השפעת
מדענים מאוניברסיטת מרברוג בגרמניה השתמשו בRNA שליח במקום בתרבית שפותחה על ביצים והצליחו לחסון עכברים, חמוסים וחזירים. מדובר ביצירת חיסון באופן מהיר ובטוח יותר לשימוש

עד כה כדי לייצר את הווירוס ולפרק אותו מגדלים המדענים את התרביות בביצי תרנגולות מופרות. מדובר בתהליך ארוך ויקר שלוקח מספר חודשים עד שהתרבית מוכנה. כך קרה למשל שהחיסון נגד שפעת החזירים היה מוכן לשימוש רק אחרי שהמחלה עברה את שיאה ורוב האנשים כבר חלו בשפעת הזו ונפגעו ממנה.
כעת טוענים המדענים שעל ידי הנדוס הRNA שליח לייצור אותם חלבונים שמופקים מפירוק הווירוסים בביצי התרנגולות הם משיגים את אותה תוצאה במהירות רבה של מספר שבועות. בנוסף הם מציינים כי בצורה זו אין צורך לשמור את זריקות הווירוס בקירור וכן גם נמנעת ההשפעה האלרגית שיש לחיסון הרגיל על אנשים הרגישים לביצים.
עד כה חיסונים כאלו שנעשו על עכברים, חמוסים וחזירים הראו תוצאות טובות מאד. הRNA הוזרק לתאי העור של חיות אלו והתאים יצרו את החלבונים שהופקו מהחיסון הויראלי הקודם והצליח לחסן באופן טוב את בעלי החיים באותה צורה מבלי להצטרך לאותם חלבונים שהופקו מתרביות הביצים.
בנוגע לכך המדענים ציינו כי ההצלחה של החיסון נבעה דווקא משימוש בRNA שליח ולא מרצפי DNA מהונדסים. הסיבה לכך היא שרצפי הDNA צריכים להיכנס לא רק אל התא אלא דווקא אל תוך גרעין התא כדי לייצר את החלבונים הנצרכים לחיסון ומעבר כפול זה של ממברנות פוגע ביעילות התהליך.
לעומת זאת בצורה של הנדוס הRNA שליח נכנס הרצף רק אל תוך התא ומייצר בצורה ישירה את החלבון הנדרש לחיסונו של הגוף. בעיה אחת שעמדה בפני החוקרים היא רגישותם של רצפי הRNA שליח והעובדה שהם נוטים להתפרק בצורה מהירה. כדי להתמודד עם בעיה זו הם הנדסו את הרצפים בצורה כזו שכעת הם חזקים פ10000 מרצפים טבעיים בטבע.
לדברי החוקר האנס דיטר קלנק מאוניברסיטת מרבורג וירולוג שלא היה מעורב במחקר, "מדובר בשיטה חדשה ומעניינת שבהחלט יכולה להוביל לפריצת דרך התחום החיסונים".
עם זאת למרות ההתקדמות עדיין גם השיטה החדשה מייצרת חיסון רק כנגד אותו נגיף שפעת הפועל כעת בעולם ואינה מהווה דרך ליצירת חיסון כולל נגד כל וירוסי השפעת האפשריים. בנוגע לכך אומרת קייט בלרינג וירולוגית מאוניברסיטת מינסוטה בארה"ב כי "כדי לפתח חיסון כללי ואוניברסאלי נגד מחלת השפעת יש ככל הנראה לחקור עוד יותר את הוירוס ולמצות ממנו חלקים נוספים מעבר לחלבונים שכבר מופקים ובהם אנו יודעים להשתמש. כך אולי נמצא משהו שמשותף לכל הוירוסים הללו שדרכו נוכל לייצר חיסון כללי נגדם".
כך או כך הטכניקה החדשה של שימוש בRNA ליצירת חיסונים פותחת אפשרויות חדשות להתמודדות עם וירוסים ומחלות שונות והחוקרים בגרמניה כבר עמלים על בדיקת שלל ההיבטים של השיטה החדשה.