מאבק בוער: המחאה של הטיבטים בסין
קרוב ל-80 טיבטים הציתו עצמם מאז 2009 כצעד מחאה נגד שלטון בייג'ינג בחבל הארץ, 15 מתוכם רק החודש. הידוק האחיזה הסינית עלול רק להביא להסלמה נוספת
כ-80 מתושבי סין התאבדו במהלך שנת 2009 במחאה על יחסה של סין לטיבט, כך על פי דיווחים של פלגים ימניים בסין. האחיזה של סין באזור אינה מאפשרת לאמת פרטים לגבי פרשיות אלה, והאמת עודנה מעורפלת. כתוצאה מכך, הסוגיה לא קיבלה תשומת לב מהקהילה הבינלאומית.
בייג'ינג מכחישה בעקביות שמתרחש כל דיכוי באזור, ומתעקשת כי האוכלוסייה בטיבט נהנית מחופש דת ומאיכות חיים גבוה יותר תחת שלטון סין. למרות זאת, המעשים הללו עדיין נמשכים.

רק בשבוע שעבר, הצית עצמו אב לשניים בן 34 למוות מול מכרה במחוז המערבי בגאנסו. לא רחוק משם, במחוז צ'ינגחאי, גבר בן 25 הבעיר עצמו באש בסמוך למנזר. אזורים אלו גובלים עם טיבט וידועים בסין כ"מחוז האוטונומי הטיבטי". בניגוד למקרים רבים אחרים, שני מקרים אלו אומתו על ידי שינחואה, סוכנות הידיעות הממלכתית של סין.
על פי הממשלה הגולה של טיבט, בנשימותיהם האחרונות קראו הקורבנות לשחרור העם הטיבטי והשבתו מהגלות של המנהיג הרוחני של הבודהיזם הטיבטי, הדלאי למה.
עם שתי טרגדיות אלו, בסך הכל 15 אנשים מתו כתוצאה מהקרבה עצמית בחודש נובמבר בלבד – אותו חודש בו סין מינתה צמרת פוליטית חדשה אשר תכהן במפלגה הקומוניסטית בחמש השנים הקרובות.
לאחר המינויים, המנהיגים, החדשים והישנים, נשאו דברים ודיברו במינה פייסנית. שי ג'ינגפינג, סגן הנשיא בחמש השנים האחרונות, מונה לנשיא סין ולקח את מושכות המפלגה והצבא הסיני מנשיא סין לשעבר חו ג'ינטאו. שי יליד 1953, שימש חבר בכיר במזכירות המפלגה הקומוניסטית של סין, ומילא שורה של תפקידים בכירים במפלגה. הוא בנו של הקומוניסט הוותיק שי זונגשון.
בהשוואה לקודמיו לתפקיד, שי השאיר רושם של אדם נינוח ורגוע כבר מנאומו הראשון, בו הוא הדגיש את הצורך באחדות לאומית במדינה בה המפלגה השלטת הפכה למרוחקת מדי מהעם. דברים אלו באו לאחר דבריו של חו, שטען כי "על המפלגה לגבש מערכות יחסים סוציאליסטיות-אתניות של שוויון, אחדות ועזרה הדדית כך שכל הפלגים האתניים בסין יכלו לחיות ולהתפתח יחד בהרמוניה“.
פעילים מזהירים כי אם הממשלה הסינית תמשיך להדק את אחיזתה על העם הטיבטי לטובת יציבות, יחס זה רק יחריף את הכעס כלפי הרשויות. הם מצביעים על רשימה מתארכת של קורבנות צעירים המוכנים לנקוט בצעדים קיצוניים, אשר על פי טענתם משקפים ייאוש והלך רוח כואב של רבים.
אחיזה זו של השלטון מתבטאת בהשלטת טרור מצד כוחות הביטחון הסיניים, בעיקר במחוז האוטונומי הטיבטי, זאת לצד בקרה של תוכן אינטרנטי ע"י רשויות מקומיות ואיסור על שימוש במדיה בינלאומית, מה שהופך גישה למידע אמין כמעט בלתי אפשרי. קבוצות פרו-טיבטיות, כדוגמת הרשת הטיבטי הבינלאומית, טוענות כי אלפי אנשים מתו במרוץ השנים תחת השלטון הסיני כתוצאה מעינויים, הוצאות להורג, מקרי התאבדות, ורעב – אך יש לציין כי טענות אלו אינן מאושרות.
בנוסף, קבוצות אלה טוענות כי העם הטיבטי נהפך באופן הדרגתי למיעוט בארצו שלו, בעוד סינים המשתייכים לקבוצה האתנית העיקרית בסין – ה"האן"- עוברים לאזור מגוריהם. ארגון בריטי לשחרור טיבט טוען כי בניית הרכבת לבירת טיבט ב-2006 נועדה לאפשר שליטה נוספת על החלקים המערביים של סין, לרבות טיבט ושינג'יאנג.
"ההאשמות הן הוכחה נחרצת לסבל של העם הטיבטי כמו גם לכעס ולייאוש שלו מהתנאים בטיבט“, אמר המנהיג הטיבטי הגולה, לובסאנג סאנגיי, לפני מספר חודשים. סאנגיי וממשלתו קראו שוב ושבו לקהילה הבינלאומית להתערב ולמנוע שפיכות דמים נוספת.

מנגד, בסין מתעקשים כי ההתאבדויות הינן חלק ממקרים פרטים וחריגים וכי רוב הטיבטים אינם מצדדים במעשים הקיצוניים הללו. בכיר ממחוז סצ'ואן, בו מתגוררים טיבטים רבים בה התרחשו רוב מקרי ההקרבה העצמית עד כה, אומר כי הוא יודע בדיוק את מי להאשים - את הדלאי למה: האיש אשר בייג'ינג מכנה "טרוריסט".
"הם זוממים, מסיתים ומדרבנים – השורש להתנהגות זו היא חבורתו של הדלאי למה", אמר לי צ'אנגפינג לסי-אן-אן. "הנאמנים לו כינו את אלו אשר הקריבו עצמם כגיבורים לאומיים או לוחמי חופש, נשבעים לבנות אנדרטאות לשמם ומזכים את משפחותיהם בסכומי כסף נכבדים“.
הדלאי למה הכחיש את הטענות של סין כי הוא מבקש את חירותה של טיבט, ואמר כי הוא מעוניין רק בשלטון עצמאי בו תהיה אפשרות להגן על המסורת והתרבות הבודהיסטית. בדברים שנשא בפני משפטנים יפניים בטוקיו החודש, הוא קרא לרשויות לחקור את מקרי ההתאבדות ולברר ”מה גרם למקרים המצערים הללו“.
נזכיר כי מבחינה היסטורית, טיבט הייתה חלק מסין מאז המאה ה-13. אז, האימפריה המונגולית, אשר כבשה את סין והעמידה לשלטון את שושלת יואן, כבשה גם את טיבט. חלקים מערביים ומרכזיים של טיבט נשלטים על ידי סין כמו ה"מחוז האוטונומי הטיבטי", תוך שחלקים מזרחיים של האזור נחשבים חלק ממחוזות סינים שונים.
לאחר מספר עשורים של חירות דה פקטו שהחלו ב-1912, צבא השחרור העממי של סין השתלט על טיבט ב-1950 על מנת להכתיב את ריבונותה של הרפובליקה העממית של סין בטיבט. ב-1959, אלפי טיבטים הקיפו את ארמונו של הדלאי למה בבירת טיבט, להסה, על מנת להגן עליו כנגד מזימה אפשרית של הצבא הסיני לחטוף אותו. ההתקהלות נהפכה להתקוממות נגד השלטון הסיני. הדלאי למה ברח להודו, ושם נשאר בגלות עד היום.
הכתבה פורסמה לראשונה באתר רשת CNN