
הניצחון של חמאס
חיסולו של אחמד ג'עברי נרשם אמנם כהישג לישראל אבל בפועל הוא העניק לשלטון בעזה לגיטמציה עצומה בעולם הערבי. השאלה היא מה נשאר לאבו מאזן לעשות בנסיבות הללו?
באתרי חמאס השונים הציגו תמונות המראות מצד אחד את ג'עברי ובני משפחתו, נכדיו וילדיו. הובלט הקשר המשפחתי שלו למחוסל אחר, סלאח שחאדה, מייסד הזרוע הצבאית של חמאס שחוסל בפצצה במשקל טון על ביתו ב-22.7.2002. בסרטונים שנעשו על האיש ודמותו נראה ג'עברי בחברת נכדותיו, שהן גם נכדותיו של שחאדה (בנו התחתן עם בתו של שחאדה), מבטיח להמשיך במאבק.
בכירי חמאס התחרו ביניהם על גינוי פעולת ההתנקשות בג'עברי. מושיר אל מצרי, מבכירי חמאס, אמר בראיון לאתר "אלערב אלאן" (הערבים היום): "מדובר בפעולה ציונית פחדנית, פעולה שפוגעת קשות באדם גדול ובהתנגדות. זוהי פעולת פשע כבירה. אבל על האויב והאחראים על פעולה זו להבין כי התוקפנות הזאת והאיומים יפחידו אותנו ולא ימנעו מאיתנו להמשיך ולהגן על עמנו בכל האמצעים. האויב הציוני לא יתחמק מתשלום על כך".

אך נדמה שהתופעה המדאיגה מבחינת ישראל היא ההשלכות של ביקורי שרים וראשי ממשלה ממדינות ערב ברצועת עזה. החורף האיסלאמי שבו עלו לשלטון ממשלות הנשענות על סניפי תנועת האחים המוסלמים העולמית, שבראשה עומד היום ד"ר מוחמד אלבדיע, משנה את ההתייחסות המדינית לממשלת האחים המוסלמים של חמאס, בייחוד במצב הנוכחי כשהיא נמצאת תחת מתקפה.
הראשון שפרץ את הדרך הזו היה אמיר קטאר, חמאד בן ח'ליפה אלת'אני, שבביקור ממלכתי בעזה התחייב לתרום כספים לממשלת עזה. בסוף השבוע היה זה תורו של ראש ממשלת מצרים, ד"ר הישאם אלקנדיל, להביע תמיכה בעם הפלסטיני ולציין: "פלסטין היא המדינה היחידה בעולם הנתונה תחת כיבוש ומצור".
בפנותו
ראש ממשלת מצרים כמובן שיבח את השאהידים ואת העמידה האיתנה של תושבי עזה, תוך הצגת פשעי הציונים בצורה מחרידה, "דמם של השהידים הוא גם דמנו, וסבלם של תושבי רצועת עזה הוא גם סבלנו". אחדות השורה האיסלאמית הוצגה בצורה ברורה וחד משמעית. הזדהות מוחלטת של מצרים עם ממשל חמאס, שהוא ולא ממשלת אבו מאזן, הממשל הלגיטימי של העם הפלסטיני בעיניהם.
במסיבת העיתונאים שנערכה בסוף השבוע בבית החולים "שיפא" ברצועה ציין אסמאעיל הניה את הביקור כאירוע היסטורי של אישיות מצרית רמת מעלה ברצועת עזה. ביקור שפותח תקופה חדשה ומראה את הברית האזורית החדשה.
בינתיים כבר התקיים ביקור ממלכתי נוסף של שר החוץ התוניסאי מממשלתו של ראשד אל-ראנושי. ראנושי עצמו השתתף בעצרת בסודאן שבה נשאו דברים ד"ר מחמד אלבדיע, המדריך הכללי השמיני של האחים המוסלמים וח'אלד משעל, ראש הלשכה המדינית של חמאס. דבריהם כמובן כללו תמיכה בחמאס, גינוי לכיבוש הציוני וקריאה להמשך דרך ההתנגדות בכל האמצעים ובכל הדרכים.
בעקבות המבצע האחרון נהנה חמאס מפריחה מדינית חסרת תקדים. לאחר שמצרים, תוניס, טורקיה, סודאן, קטאר ומרוקו הכירו רשמית בממשל הניה ופועלים מולו כמייצג העם הפלסטיני. מותו של ג'עברי מהווה עתה מפגן כוח מרשים של אירועי החורף האיסלאמי שזכו לשם המטעה האביב הערבי. מה משמעות הדבר לעניין הרלוונטיות של אבו מאזן? זמנים יגידו.
הכותב הוא מרצה במחלקה למזרח תיכון באוניברסיטת בר-אילן ומומחה לחמאס