משבר בינלאומי: כנסיית הקבר בסכנת סגירה מיידית

עימות סביב אחד המקומות הקדושים ביותר לנצרות. חברת "הגיחון" התעלמה מפטור היסטורי וגבתה כסף על צריכת מים באתר. לפני 10 ימים הוטל עיקול על חשבון הבנק של הפטריארכיה ובעקבות זאת אין כסף לשלם לכמרים: "זו הכרזת מלחמה, נסגור בתוך ימים"

קלמן ליבסקינד | 2/11/2012 11:00 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
זה מסוג העימותים שאם לא תימצא הדרך לפתור אותו באופן אלגנטי ומהיר, יהפוך ככל הנראה לסערה בינלאומית שישראל לא תצא ממנה טוב מדי. קשה להאמין אבל בבסיס הסיפור, שמאיים להגיע בתוך ימים עד לשולחנם של מנהיגי העולם, נמצא נייר קטן, שובר חשבון המים של כנסיית הקבר בירושלים. זהו.

כנסיית הקבר, השוכנת ברובע הנוצרי בעיר העתיקה בירושלים, נחשבת מאז המאה הרביעית לספירה לאחת הכנסיות הקדושות והחשובות ביותר בעולם. מדי שנה מבקרים בה, לפי ההערכות, למעלה ממיליון צליינים. במובן הזה היא גם אבן שואבת תיירותית משמעותית.

לא ברור מתי החל הנוהג הזה אבל ככל הנראה, משום חשיבותה, מעולם לא דרשו השלטונות מראשיה לשלם עבור צריכת המים בכנסייה. כך הטורקים, כך הבריטים, כך הירדנים וכך מדינת ישראל. בשנת 1969 ניסתה עיריית ירושלים לשנות את הנוהג הזה, אולם תכתובת בין הכנסייה לעירייה הביאה את מי שעמד אז בראשה, טדי קולק, להודיע לפטריארך כי לא ישנה את מה שנקבע זה שנים. מאז, גם אם היו מי שחלקו על ההחלטה הזו, הרי שמעולם לא ננקטו שוב צעדי גבייה מול הכנסייה. כל זה עד לאחרונה.
צילום: אי-פי-אי
כנסיית הקבר בעיר בעתיקה בירושלים צילום: אי-פי-אי
מהומה פיננסית גדולה

לפני כ-15 שנה הוקמה חברת הגיחון שהחליפה בפועל את עיריית ירושלים בתחום אספקת המים לתושבי העיר. במרס 2004 שלחה החברה החדשה לכנסיית הקבר שובר תשלום עבור צריכת מים בסך 3.7 מיליון שקל. בכנסייה היו משוכנעים שמדובר בטעות, ובגיחון לא עשו שום צעד כדי לקדם את הגבייה.

בחודשים האחרונים החלה חברת הגיחון ללחוץ על ראשי הכנסייה. עכשיו הגיעה דרישת התשלום לכתשעה מיליוני שקלים, חובות שבע השנים האחרונות בצירוף ריבית והצמדה. גורמים בכירים בכמה משרדי ממשלה, שהבינו שמדובר בדריכה על מוקש שפיצוצו יסב נזק חמור לישראל, נכנסו גם הם לעובי הקורה.

בישיבות שנערכו בחודשים האחרונים בין הצדדים נטלו חלק גם סמנכ"לית משרד התיירות, אהובה זקן, היועץ הבכיר לראש עיריית ירושלים ד"ר דוד קורן, ומנהל המחלקה לעדות נוצריות במשרד הפנים, סיזאר מרג'יה. בסופו של יום כשלו המאמצים לגשר בין הצדדים. הפטריארך היווני אורתודוקסי תיאופילוס השלישי טען כי הוא מקפיד לשלם בזמן עבור צריכת המים של כל הכנסיות והמנזרים שלו ברחבי המדינה זולת כנסיית הקבר שנהנית מפטור היסטורי בשל חשיבותה. אנשי הגיחון, מצדם, דבקו בדרישתם לקבל את הכסף.

לפני עשרה ימים החליטו בגיחון ללכת צעד אחד קדימה והטילו באופן חסר תקדים עיקול על חשבון הבנק של הפטריארכיה

היוונית אורתודוקסית. מדובר, חשוב להדגיש, במוסד בעל מוטת כנפיים רחבה וקשרים ענפים בכל העולם, המחזיק בקרקעות בהיקף ענקי בכל רחבי הארץ.

עבור הכנסייה, שלטענת ראשיה קיבלה הבטחה מפורשת מאנשי הגיחון שלא יינקטו שום הליכים חד צדדיים, מדובר היה בהכרזת מלחמה. מחשבון הבנק הזה משלם הפטריארך משכורות לכמרים, ממנו משולמות הוראות הקבע וכל המימון השוטף של כל הכנסיות בכל הארץ. העיקול שהוטל עצר הכל.

בתוך ימים החלה מהומה פיננסית גדולה. הוראות קבע של הפטריארכיה החלו לחזור. כך מחברת החשמל, מבזק, מעיריית תל אביב, מעיריית ירושלים, מספק האינטרנט, מהחברה המפעילה את כביש 6 ועוד. ספקי המזון לחדר האוכל של הכנסייה הודיעו שהם מנתקים את הקשר אחרי שהמחאות שקיבלו החלו לחזור. כך גם אדריכל שמתכנן בית ספר של הכנסייה בצפון הארץ. האחרון שהודיע על הפסקה בקשר היה ספק הירקות של הפטריארכיה. "הכנסייה משותקת לגמרי", אומר בכיר בפטריארכיה, "אנחנו לא יכולים לשלם על נייר טואלט. כלום. חברת הגיחון הכריזה עלינו מלחמה".

"התנהלנו איתם ברגישות", אומר גורם בגיחון, "אבל אין אפשרות לפטור אותם והם צריכים להבין את זה. מותר למדינת ישראל לשנות את החוק. יכול להיות שמה שהפטריארך מנסה עכשיו לעשות זה לעורר מהומה".

צילום ארכיון: אי-פי
רעידת אדמה בבירה. הפטריארך תיאופילוס השלישי צילום ארכיון: אי-פי
שביתת מים

בפטריארכיה שררה השבוע אווירה קשה. ביום ראשון בלילה התכנסו הפטריארכים היווני אורתודוקסי והפרנציסקני (המייצגים בארץ את הוותיקן) וממלא מקום הפטריארך הארמני, השותפים לניהול כנסיית הקבר, וקיבלו החלטה על החרפת המאבק.

אתמול אחרי הצהריים שלח הפטריארך היווני מכתב מחאה לראש הממשלה בנימין נתניהו ולנשיא המדינה שמעון פרס. "אכיפה של צעד לא מוצדק זה חותרת תחת הקדושה ופוגעת ברגישות של קדושת המקום ומשנה את הסטטוס קוו, מה גם שהיא עלולה להביא לסגירת המקום עבור המוני הצליינים", כתב , "אנחנו קוראים לך להתערב כדי לעצור את הצעד התוקפני הזה".

בתחילת השבוע צפויים נציגים מטעמו של הפטריארך לצאת מהארץ על מנת למסור באופן אישי מכתב דומה לנשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, לראש ממשלת יוון ולראש ממשלת קפריסין. מכתב נוסף יישלח בדואר גם לנשיא ארצות הברית ברק אובמה. ביום שני אמור הפטריארך תיאופילוס לצאת לפגישה שתוכננה מראש בירדן, ובכוונתו להעביר מסר דומה למלך עבדאללה.

"פקידי הגיחון היהירים, הבוטים וחסרי הרגש אינם רצויים עוד בכנסייה", אומר סגן הפטריארך, המטרופוליט איסיכיוס, "ולא נקבל אותם כאן עוד לפגישות".

"אנחנו דורשים מחברת הגיחון להפסיק באופן מיידי את הזרמת המים לכנסיית הקבר", אמר אתמול הפטריארך תיאופילוס למוספשבת "אין לנו עניין לקבל מהם שום שירות, ואם הם ממשיכים להזרים מים לכנסייה, הם עושים את זה על דעת עצמם בלבד. בתחילת השבוע נודיע לכל הצליינים שיביאו איתם בקבוקי מים, ואם שום דבר לא ישתנה, בכוונתנו להודיע בתוך ימים ספורים, לראשונה אחרי מאות שנים, על סגירה של כנסיית הקבר".

אתמול הגישו עורכי הדין של הפטריארכיה, רנאטו יאראק ודנה ניסים משלי, לבית המשפט בקשה להסיר את העיקולים.

תגובת הגיחון: "אנו מקיימים זה מספר שנים שיחות עם נציגי הפטריארכיה היוונית וכנסיית הקבר הקדוש, במטרה למצוא הסדר לחוב המים. השיחות היו בליווי גורמי הממשלה ורשויות נוספות. מעל לאלף מוסדות דת שונים הפועלים בירושלים, משלמים באופן שוטף את חשבונות המים שלהם. רשות המים אוסרת על תאגידי המים ובכלל זה הגיחון לפטור כל גורם מלשלם את חובותיו.

"יתר על כן, סוכם עם הפטריארכיה שתפנה בכתב למשרדי הממשלה בבקשה שמשרד הפנים יישא בחוב הכנסייה וימצא פתרון לנושא. אולם עד היום טרם בוצע הדבר. הגיחון נמנע מנקיטת הליכים המותרים לו בחוק של ניתוק מים לנוכח רגישות הנושא וכדי לאפשר את הפעלת המקום. יחד עם זאת, בכוונת הגיחון לנקוט הליכי אכיפה אחרים עד להסדרת חובה של הכנסייה. הנהלת הגיחון מאמינה ומקווה כי הפטריארך היווני יכבד את ההתחייבות שנתן בפגישות עם הנהלת הגיחון ויפעל להסדרת התשלום בהקדם".

kalman.liebskind@maariv.co.il

בואו להמשיך לדבר על זה בפורום אקטואליה -
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים