
אובמה הציע לחדש את היחסים עם איראן
מעט אחרי שנכנס לבית הלבן ובניגוד לעמדת ישראל, ביקש אובמה לחדש את הקשרים עם טהרן. אחרי כמה פגישות חשאיות, המגעים כשלו

בהודעה שפרסם הבית הלבן נאמר כי אובמה תומך ב"דיפלומטיה תקיפה וישירה עם איראן, ללא תנאים מוקדמים". בכך שינה אובמה מקצה אל קצה את מדיניות קודמו, ג' ורג' בוש. בממשל החדש קיוו שההתקרבות תסייע להם להגיע להבנות עקרוניות עם איראן על השהיית תוכנית הגרעין שלה.
בשלב ראשון הציעו האמריקאים לאיראנים לפתוח משרדי אינטרסים, בטהרן ובוושינגטון, שהוא השלב הנמוך ביותר ביחסים בין מדינות. בהמשך הייתה כוונת הממשל האמריקאי להיכנס למתווה של הסכמים מפורטים.
היחסים בין ארצות הברית לאיראן נותקו ב-1979, עם השלמת ההפיכה האיסלאמית ועלייתו של חומייני לשלטון. למעריב נודע כי התקיימו לפחות שתי פגישות ישירות בין נציגים אמריקאים רשמיים לנציגים איראנים בסוגיה החל מקיץ 2009.
לפחות בפגישה אחת מבין השתיים השתתפו תת-שרת החוץ, ויליאם ברנס, וראש צוות המשא ומתן האיראני, סעיד ג'לילי. השניים נפגשו בשולי מפגש שש המעצמות עם איראן במהלך אוקטובר 2009 בז'נבה. המפגש הישיר נמשך כשעה.
לדברי מקור ישראלי שהיה מעורה במגעים, חששה הרפובליקה האיסלאמית
באותם ימים התקיימו במקביל מגעים בין שש המעצמות (חמש החברות במועצת הביטחון וגרמניה). במגעים אלו נידונה עסקה דרמטית, שבמסגרתה הייתה אמורה איראן להעביר למדינה שלישית את רוב האורניום המועשר שלה לרמה נמוכה, ובתמורה לקבל מוטות דלק המועשרים לרמה של 20 אחוז. אלא שהאיראנים הכשילו את ההצעה המדוברת, וגם את המשך המגעים.

פרטי ההצעה האמריקאית שכשלה מתבררים על רקע דיווח על ניסיון נוסף של האמריקאים לקיים ערוץ שיחות ישיר עם איראן ב"ניו יורק טיימס". הבית הלבן הכחיש את הפרסום. ל-nrg מעריב נודע כי האמריקאים העבירו בשבועות האחרונים, באמצעות אחת מקבוצת שש המעצמות, מסרים ברוח זו לאיראנים. עם זאת לא ברור אם התקיימו מגעים ישירים בין פקידים רשמיים של המדינות.
לפי שני מקורות ישראלים בכירים, במסגרת המסרים שהועברו, הממשל האמריקאי העריך שהאיראנים יהיו מוכנים לחדש את השיחות הישירות זמן קצר לאחר הבחירות לנשיאות ארצות הברית ב-6 בנובמבר. ככל הידוע, בסדרת המסרים האחרונה, ההצעה לחידוש היחסים אינה עומדת על הפרק.
במועצה לביטחון לאומי של ארצות הברית בחרו שלא להתייחס לנאמר, אך הפנו את תשומת הלב להודעת הבית הלבן בשבוע שעבר שלפיהם. "אנו מוכנים לשקול משא ומתן בין המדינות, אך הדבר לא נקבע ואין לנו שום הסכמים עם האיראנים".
