תגלית במאדים: אבן כחולה בצורת פירמידה
רכב החלל "קיוריוסיטי" ממשיך להדהים את מדעני נאס"א. בסוף השבוע התגלה סלע בצורת חרוט שכמוהו לא נראה מעולם בכדור הארץ
מאדים הוא כוכב הלכת שמושך התעניינות יותר מכל כוכב לכת אחר במערכת השמש בשל ההנחה כי ברבות הימים, ייתכן שכבר בעוד כשני עשורים, יוכלו בני אדם להשתכן בו.
בשל כך שוגרה אליו באוגוסט האחרון הגישושית "קיוריוסיטי" (סקרנות), שהתבקשה לאסוף דגימות קרקע במטרה לחפש עדויות לקיום חיי עבר על הכוכב. והנה, בסוף השבוע התקבל במטה נאס"א צילום מרהיב מהיתקלות בסלע נדיר בצורת פירמידה. לסלע ניתן השם "ג'ק", על שמו של המדען האמריקאי ג'ק מטייביץ', שהיה בצוות שתכנן את מבצע החלל השאפתני למאדים והלך לעולמו לפני חודשיים.
הסלע שהתגלה הוא הראשון מסוגו שזוהה על ידי רכב החלל. הוא מאפשר למדענים ללמוד הרבה יותר על הקרקע בכוכב ועל הרכבה הכימי ועשוי להשיב על השאלה כיצד נוצרו הסלעים שמפוזרים בשטח שנחקר.
לעת עתה, ההנחה היא שצורת הפירמידה נוצרה כתוצאה מזרימת מאגמה לוהטת, נוזלית ועשירה במים, שהתקררה מסיבה כלשהי, בזמן שהייתה מצויה תחת לחץ גובר. הלחצים יצקו לאורך זמן את צורת הפירמידה הייחודית: גובה הסלע, מהבסיס ועד לקודקוד, היה 41 סנטימטר.
"לא ציפינו שזה מה שנגלה, זה סוג חדש של סלע", מסר החוקר הראשי במשימה המדעית וציין כי לא נראה כמותו במשימות מאדים קודמות שביצעו שני רכבי חלל אחרים של נאס"א.
על פי הנתונים ששיגרה "קיוריוסיטי", היסודות הכימיים שמרכיבים את "ג'ק" כוללים אלומיניום, נתרן ואשלגן, כמו גם ריכוזים נמוכים של מגנזיום, ברזל וניקל. המדענים סבורים כי מבחינת ההרכב הכימי שלו, יש סלעים דומים גם על כדור הארץ, בעיקר באזורים סמוכים לפעילות געשית כמו באיי הוואי. ובכל זאת, הסלע שהתגלה יאפשר ללמוד את התהוות האבנים והקרקע על פני הכוכב וכן תהליכים גיאולוגיים עכשוויים המתחוללים על מאדים.