התנשאות בשם האל

האחראי על לימודי יהדות במשרד החינוך, הרב יהודה זולדן, מחנך אותנו שאיננו מסוגלים לקחת חלק בהכרעות פוליטיות שונות. הוא, לעומת זאת, יכול להכריע עבור כולנו

יובל זך | 3/10/2012 13:56 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר RSS
במאמר שכתב האחראי על לימודי יהדות במשרד החינוך, הרב יהודה זולדן, הוא שולל את הלגיטימציה של משאל-עם על סוגיית נסיגה מהשטחים ועל סוגיות אחרות הנוגעות "לקיום תורה ומצוות". לדבריו, העלאת השאלה כשלעצמה בדבר נסיגה מחלקי הארץ היא מעשה חמור, כיון שהיא מעלה ספק בדבר קיומה של מצווה בסיסית ומרכזית – כזו שאין לשום אדם ולשום רוב פוליטי סמכות לערער על המחויבות לקיימה.
הרב יהודה זולדן
הרב יהודה זולדן באדיבות אתר yeshiva
למעשה, טוען הרב זולדן כי עצם הרעיון שלאדם ולחברה מסוימת יש יכולת לקבל החלטות על חייהם הוא חטא. כלומר, זהו חטא להניח שהאדם הוא יצור אוטונומי ותבוני המסוגל לקבל החלטות בנושאים הנוגעים נגיעה מהותית לחייו.

מן הסתם מדובר בסתירה לוגית. הרי אם לשום אדם אין יכולת להכריע בסוגיות פוליטיות מסוימות, כיצד יש בכוחו של אדם, כל אדם – גם אם קוראים לו הרב זולדן, להכריע עבור העם היהודי כולו מהו צו האל בסוגיית ישוב הארץ או בכל סוגיה פוליטית אחרת? האם הרב ירהיב עוז ויטען שלאף יהודי אין סמכות להחליט החלטות עבור החברה אליה הוא שייך, אך כבוד הרב זולדן ניחן ביכולות מופלאות להכריע עבור העם היהודי היושב בארץ מהו דבר אלוהים עלי אדמות?

בדומה לסוגיות אחרות, גם בסוגיית יישוב הארץ קיימות מחלוקות בין רבנים ופוסקים שונים, ופרשנותו של הרב זולדן איננה אלא עוד אחת מיני רבות. אך זה לא הענין כמובן. העניין הוא שישנם כהני דת בקרבנו החושבים כי ניתנה להם סמכות – אלוהים יודע מאיפה –  להכריע הכרעות פוליטיות במקום כולנו ועבור כולנו ולבטל בכך את הבחירה החופשית של כל אחד ואחד מאיתנו. בשם האל, כמובן.
הבעיה החריפה יותר

אם כך לנו – אספסוף יהודי שאינו יודע ימינו ושמאלו – לא נותר דבר לעשות מלבד לבוא בתחינה אל הרב זולדן כדי שישמיע באוזנינו דברי אלוהים חיים מהן ההכרעות אותן עלינו להכריע במציאות הפוליטית שלנו: האם להתיישב ביהודה ושומרון? או אולי גם בגדה המזרחית? האם מותר לנו לנסוע בשבת? האם עלינו לשמור כשרות בד"ץ?

מילא שכך חושב הרב זולדן. הוא איננו האדם הראשון הנתקף תחושת התגלות השמה אותו מורם מעם ומבחירתם ותבונתם של אחרים. זו זכותו כאדם פרטי וכיצור חושב. אולם הדבר

המטריד הוא שאדם זה, המבטל את תבונתו של האחר וכושר יכולתם של בני אנוש להכריע בסוגיות פוליטיות, הוא הדמות האמונה על לימודי היהדות במשרד החינוך.

הבעיה אף חריפה פי כמה כאשר אדם זה, הבז לערכי הדמוקרטיה ומבטלן בהבל פה, מפרסם את דעותיו באתר רשמי של ממשלת ישראל הדמוקרטית – האתר של מינהל החינוך הממלכתי-דתי של משרד החינוך. כמובן שמישהו במשרד החינוך התעשת והסיר את המאמר הנ"ל, אך רק לאחר מספר ימים בהם המאמר כיכב וסיפק השראה למורים ומחנכים בישראל.

גם אנחנו צריכים להחליט

כאשר אמונה דתית של פרט או של קבוצה מספקת אמתלה לביטול בחירתם של הפרטים האחרים, מדובר ברעיון אנטי-דמוקרטי מובהק הנוגד את תפישת האדם כיצור אוטונומי ותבוני.

אולי הגיע הזמן שמישהו יזכיר לרב זולדן כי ישראל היא מדינה דמוקרטית. ובמדינה דמוקרטית, אדם האמון על חינוך האזרחים הדמוקרטיים אינו יכול לפרסם באתר ממשלתי מאמר אנטי-דמוקרטי. אולי כדאי ששר החינוך בכבודו ובעצמו יזכיר לו זאת, אם השר מוצא את הרעיון הדמוקרטי חשוב דיו כדי להוות לפיד שלאורו יחונכו ילדי ישראל.

אולי גם הגיע הזמן שנחליט אנחנו אם אנו חפצים לחיות במדינה דמוקרטית, או שאנחנו רוצים לתת לרב זולדן ושאר שליחי האל בקרבנו להכריע עבור כולנו מה נכון ומה לא. הגיע הזמן שנחליט אם אנו תבוניים דיינו כדי להכריע הכרעות פוליטיות הרות גורל: אנחנו, כפרטים וכחברה, ולא מיני אנשים הטוענים שאין אנו מסוגלים לכך.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

יובל זך

צילום:

בן 34, רב-סרן במילואים. דוקטורנט למדע המדינה וחבר בתנועה הירוקה. כותב על ממשל, פוליטיקה, חברה, סביבה והאדם שביניהם

לכל הטורים של יובל זך

עוד ב''דעות''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים