מהגרי העבודה עוזבים את פורטוגל לאנגולה

המשבר הכלכלי, שהביא עמו אחוזי אבטלה גבוהים, מניע רבים ממהגרי העבודה לשוב מפורטוגל למושבה האפריקאית לשעבר

פול איימס | 23/8/2012 10:26 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
ליסבון, פורטוגל. מריה מנדס חוזרת לארץ הולדתה, ארבעה עשורים לאחר שנמלטה מהמלחמה ומהמהפכה שם. אבל זו לא חזרה שמחה הביתה. ממש לא. זוהי המציאות הכלכלית הקשה שמאלצת אותה ועוד רבבות פורטוגלים לחפש חיים חדשים במושבה הפורטוגלית לשעבר, אנגולה.

"אי אפשר לחיות מקצבת הפנסיה כאן", אומרת המורה בגמלאות בת ה-60, בעודה עומדת בתור המתפתל לקבלת אשרות מחוץ לקונסוליה האנגולית בליסבון. "המשכורות שם גבוהות לפחות פי שלושה, אז זה שווה את כל הקשיים של ההגירה".
 
אישה מוכרת פירות בצד הדרך באנגולה.
אישה מוכרת פירות בצד הדרך באנגולה. צילום: רויטרס
 
מנדס , שבעלה כבר ממתין לה באנגולה, התקבלה לעבודה כמורה באוניברסיטה מקומית. היא אחת מבין יותר מחצי מיליון פורטוגלים שעזבו את המושבות של מדינתם באפריקה לאחר שאלה קיבלו עצמאות ב-1975.

כעת, כשפורטוגל תקועה עמוק בתוך משבר החובות האירופי, פורטוגלים רבים מחפשים הזדמנויות חדשות באנגולה דוברת הפורטוגזית, שבעזרת הנפט, הכלכלה שלה נמצאת בתהליך שיקום מרשים לאחר 30 שנה של מלחמת אזרחים.

כך למשל שרה קרבליו, ארכיטקטית בת 33, שאומרת ש יש מעט מאוד בנייה בפורטוגל. "קשה מאוד לאנשים במקצוע שלי", היא אומרת. "אין לנו ברירה אלא לעשות הסבה מקצועית או לחפש את מזלנו בארץ חדשה".

יותר מ-120 אלף פורטוגלים כבר מתגוררים באנגולה, פי שישה יותר מאשר בשנת 2003. לפי ההערכות, רק בשנה שעברה היגרו לשם כ-30 אלף אזרחי פורטוגל, רבים מהם בעלי מקצועות שעונים על הביקוש הגובר בשוק העבודה האנגולי. אתר הדרושים net-empregos.com מציע לא פחות מ-36 עמודים המלאים הצעות עבודה באנגולה שפונות לבעלי מקצוע שונים, ממומחים בטכנולוגיית מידע ועד רואי חשבון ושפים.

נוכח שיעור אבטלה של 15 אחוז - ו-36 אחוז בקרב בני 25 ומטה - ראש ממשלת פורטוגל, פדרו פאסוס קואליו, יצא בקריאה מעוררת מחלוקת שעודדה את התושבים לחפש עבודה בחו"ל. כ-150 אלף פורטוגלים עזבו את מולדתם בשנה שעברה.
עדיין מדינה ענייה

לפי חישוב שערך השבועון "אקספרסו", קצב עזיבה כזה, בשילוב הצניחה בשיעור הילודה בפורטוגל, עלול לרוקן את המדינה בת 10 מיליון התושבים עד שנת 2204. ההגירה מפורטוגל הגיעה כבר לרמות של שנות ה-60 ותחילת שנות ה-70, כאשר יותר ממיליון אזרחים נמלטו מהעוני והדיכוי תחת אחד המשטרים הפאשיסטיים האחרונים באירופה.

המהגרים האלה הקימו קהילות פורטוגזיות ברחבי העולם, רוכלת בננות בלואנדה מרוד איילנד שבארצות הברית ועד יוהנסבורג שבדרום אפריקה. לפי הערכות שונות, בפריז יש כיום יותר פורטוגלים מאשר בפורטו, העיר השנייה בגודלה בפורטוגל.

אנגולה איננה היעד היחיד. מהגרים כלכליים חדשים מצטרפים ל-25 אלף הפורטוגלים החיים במוזמביק ולחצי מיליון פורטוגלים המתגוררים בברזיל. אחרים מחפשים את מזלם בצפון אירופה. אולם רבים רואים באנגולה יעד נוח יותר, משום ששם אין צורך להתגבר על מחסום השפה. מנדס מתכננת לעבור לעיר החוף בנגואלה, שם בעלה כבר קיבל תפקיד אדמיניסטרטיבי

באוניברסיטה שבה תלמד. ויש לה גם קרובי משפחה שנשארו במדינה במהלך השנים הארוכות שבהן התנהלה שם מלחמת אזרחים.

פורטוגלים רבים מצפים לחיים קלים באנגולה, אבל למנדס אין אשליות. "מי שחושב שהוא יגיע לשם, ינער עץ, והכל ייפול לידיו כפרי בשל-צפוי להתאכזב. איכות החיים שם לא כמו בפורטוגל. יש הפסקות חשמל, הפסקות בזרם המים, וחסרים הרבה דברים".

אף שבעשור האחרון נהנתה אנגולה מגידול ממוצע בתוצר המקומי בשיעור של 11.2 אחוז, היא עדיין מדינה ענייה. המשכורת הממוצעת בקושי מתקרבת לחמישית מהמשכורת הממוצעת בפורטוגל. חלוקה לא שווה של העושר גם גרמה לעלייה בשיעור הפשיעה בבירה, לואנדה.

ויש אתגרים נוספים: במדד השחיתות העולמי אנגולה מדורגת במקום ה-168 מתוך 183 מדינות, ובמדד הדמוקרטיה המצב לא יותר טוב - מקום 133 מתוך 167. לואנדה גם נחשבת אחת הערים היקרות ביותר לזרים. ובכל זאת, נדמה שהנהירה לאנגולה תימשך כל עוד יימשך משבר החובות באירופה.

בואו להמשיך לדבר על זה בפורום אקטואליה -
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''חדשות חוץ''

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים