דרום אפריקה רותחת אחרי הרג הכורים
הרוחות סוערות אחרי ש-34 כורים שובתים נהרגו מאש כוחות המשטרה. "חשבתי שכולנו נמות שם", סיפר אחד הכורים שנפצע בירי
"הם הורו לנו לשכב על הקרקע. אנשים נפלו מסביבי", סיפר סיקהוזה אתמול לרשת CNN, יומיים אחרי שהמשטרה פתחה באש על כורים שובתים. "קליע נוסף שפשף את ראשי. לא חשבתי שאצא חי. לכן הרמתי את ידיי. חשבתי שכולם ימותו שם. השוטרים הקיפו אותנו".

אתמול התאספו אלפי אנשים מחוץ למכרה הפלטינה, זועמים על מניין הקורבנות בתקרית: 34 כורים נהרגו, 78 נוספים נפצעו, 259 נעצרו על עבירות שונות, כולל פגיעה חמורה ברכוש, שוד מזוין, התאספות בלתי חוקית ואחזקת כלי נשק.
המצב היה רגוע, אבל מתוח, בעת שהשוטרים עמדו ליד מקום המחאה ומסוקים ביצעו מעקב מהאוויר. בינתיים, קרובי משפחה נואשים המשיכו לחפש כורים שעדיין נעדרים.
יום אחרי שנשיא דרום אפריקה, ג'ייקוב זומה, ביקר בזירת הירי, פוליטיקאי שנוי במחלוקת, אבל פופולרי, קרא לו להתפטר. "שר המשטרה חייבים להתפטר כי הטבח הזה בוצע תחת פיקוחו", אמר ג'ולי מלמה. "גם הנשיא זומה צריך לנהוג כך".
על מלמה, לשעבר נשיא ליגת הצעירים של הקונגרס האפריקאי הלאומי, נאסר באפריל האחרון לקחת חלק בפעילויות מפלגת השלטון אחרי שהוא נשא נאום ביקורתי נגד זומה. הוא וליגת הצעירים סייע להעלות את זומה לשלטון ב-2009. אבל בשנים האחרונות הפך מלמה לאחד המבקרים הבולטים של זומה, מאשים את הממשל שלו בכישלון לשפר את חיי העניים.
"נשיא אחראי אומר למשטרה שהיא חייבת לשמור על הסדר, אבל בבקשה תנהגו באיפוק", אמר מלמה לקהל. "הוא אומר להם להשתמש בכוח מקסימלי. הוא פיקח על ההרג של האנשים שלנו, ולכן הוא חייב לעזוב. אפילו ממשלת אפרטהייד לא הרגה כל כך הרבה אנשים".
מפקדת המשטרה, ריה פיאגה, אמרה ביום שישי כי השוטרים "אולצו להשתמש בכוח מקסימלי כדי להגן על עצמם".
זומה אמר לדרום אפריקאים שהם חייבים להתאחד כדי להתגבר על האתגרים הלאומיים, כפי שעשו בעבר. "זה לא יום להטיל אשמה", אמר. "זה יום לבכות יחד בתור אומה. זה גם יום להתחיל בו את הריפוי".

הטרגדיה החלה להתגלגל לפני שבוע, כאשר כורים החלו לשבות בדרישה להעלאות שכר במכרה ליד רסטנבורג, כשעתיים נסיעה צפונית מערבית ליוהנסבורג. "כאשר סלע נופל, הקודחים הם אלה שבדרך כלל הופכים לקורבנות", כתב העיתונאי גרג מרינוביץ' בעיתון דיילי מייבריק. "זה התפקיד הקשה ביותר בעסק".
הכורים, שמרוויחים 300 עד 500 דולר בחודש, רצו שהמשכורות שלהם יעלו ל-1,500 דולר. זה לא הפתיע שהמעסיקה הרב לאומית שלהם, לונמין, אמרה לא להעלאות השכר הגורפות. היצרנית השלישית בגודלה בעולם של פלטינה מסרה כי השביתה אינה חוקית.
ההערכה היא שאת האלימות הציתה יריבות בין שני איגודי עובדים עם כוח והשפעה רבים בדרום אפריקה. האיגודים, שהואשמו כי ניסו להתעלות זה על זה במשא ומתן על המשכורות, הכחישו שהם עוררו את העימותים.
המתיחות במריקנה נמשכה כל השבוע. הכורים השובתים נשאו מצ'טות מסורתיות והתאספו ביום חמישי סביב גבעה קטנה. עד אז, לפחות עשרה בני אדם נוספים מתו בתקריות שהתרחשו בימים הקודמים, בהם שני שוטרים ששוספו למוות.
עיתונאים שהיו במריקנה אמרו שנראה שלשוטרים נמאס מהכורים והם היו נחושים לסיים את הסוגיה. "אתמול, השוטרים הבהירו שהיום הם מתכוונים לפרק אותם מנשקם ולפנות אותם מהגבעה כי ההתאספות אינה חוקית", אמר ביום שישי קסולילה מנגמבי, עיתונאי עבור רשת ETV.
ביום חמישי אחר הצהריים, נכשל סבב משא ומתן נוסף בין הכורים השובתים, האיגודים ולומנין. צוות תגובה מיוחד של המשטרה הגיע לפנות את הכורים.
לפי התיאור של המפכ"לית פיאגה השוטרים מיצו את כל האפשרויות והחליטו לסגור את הכורים עם חוט תיל כדי לחלק אותם לקבוצות שניתן לשלוט בהן. "המפגינים החמושים נעו לעבר השוטרים", אמרה. "הם נדחקו באמצעות גז מדמיע וכדורי גומי. אבל כאשר הם ירו, השוטרים השתמשו בכוח מקסימלי".
אבל עיתונאים בזירה לא היו יכולים לומר שהמפגינים ירו קודם. "אנחנו לא יכולים להגיד שהייתה פרובוקציה כלפי המשטרה", אמר מנגמבי.
ואז, השוטרים פתחו באש כבדה. עד ראייה אחד סיפר כי היא נמשכה שלוש דקות.
הכתבה פורסמה לראשונה באתר רשת CNN