מתווה ברק: נגביר גיוס חרדים, בלי גמגומים

שר הביטחון אמר בועדת חוץ וביטחון כי למרות שאין חוק טל, לא ייווצר ואקום. ברק הבהיר כי יגובש "הסדר ביניים" וכי האכיפה תוגבר

אריק בנדר | 6/8/2012 9:40 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
שר הביטחון אהוד ברק הצהיר הבוקר (ב') בדיון בוועדת חוץ וביטחון, כי בשל פקיעת תוקפו של חוק טל ב-1 באוגוסט, יגובש "הסדר ביניים" שיעודד גיוס חרדים עד להעברת חוק חלופי במושב החוסף. חברי כנסת וגורמים באופוזיציה תקפו אותו בתגובה, וטענו כי הוא מעביר את האחריות לצה"ל.

היום שאחרי חוק טל:
- מתנדבי שירות אזרחי לא יפגעו מתום חוק טל
- גנץ עם פקיעת חוק טל: "ניערך לגיוס"
- חוק טל יפוג בחצות: ההכרעה עוברת לברק

דיון בוועדת חוץ וביטחון בהשתתפות שר הביטחון אהוד ברק
דיון בוועדת חוץ וביטחון בהשתתפות שר הביטחון אהוד ברק צילום: פלאש 90
"הניסיון לחוקק חוק חלופי לחוק טל לא צלח. לא במסלול של פלסנר ולא במסלול 'פלסנר לייט' שהוביל בוגי. המצב החוקי שנוצר הוא שאין חוק טל", אמר ברק, אך הדגיש: "אין ואקום. הטלתי על צה"ל להיערך כל עוד אין חוק אחר".

ברק הודיע כי הוא הנחה מה יהיה טיבו של ההסדר שיאושר בהמשך. לדבריו, המתווה ישאף לאזן בין פסיקת בית המשפט העליון ובין צורכי צה"ל וערכיו - בהם ערכי שוויון הזדמנויות, קידום נשים והצורך של צה"ל להישען על אוכלוסייה רחבה.

שר הביטחון אמר כי מדובר בהסדר ביניים שאותו יצטרך לאשר, והוסיף כי השאיפה היא להגביר באופן משמעותי את גיוס החרדים, זאת תוך הרחבה משמעותית של מסלולים כמו נצח יהודה, המסלול הטכנולוגי, הרחבת האפשרות לשרת במשטרה, בשב"ס - ובעתיד גם במד"א ובגורמי חירום נוספים.

ברק הוסיף כי מתקיים תהליך מחשב באשר לאפשרות של שירות חרדים בפיקוד העורף בחירום – באופי שיזכיר שירות מילואים.

לצד פתיחת מסלולים יעודיים לצעירים החרדים, ברק הבהיר כי יש להגביר את האכיפה נגד ההשתמטות. "במקום שבו יש השתמטות צריכה להיות אכיפה ללא גמגומים. האכיפה תוגבר", אמר.

ברק הוסיף כי יעד נוסף, הוא הגברת השתלבות של צעירים חרדים בשוק העבודה בישראל. "זה יעד ברקע שצריך להגיע אליו. זה חלק מהכוונות שלנו".
צילום: יהונתן שאול
תורחב האפשרות לשרת במשטרה בשב''ס ובעתיד במד''א צילום: יהונתן שאול
המשכורות יגדלו, השירות יקוצר

ברק התייחס בדבריו גם לסוגיית התגמול לחיילים שכבר משרתים בצה"ל. "אנו מובילים העלאה הדרגתית של גמול השרות בחובה כך שבתוך כמה  שנים יהיה דומה לשכר המינימום", הודיע. "זה יוביל לכך שחייל קרבי ייצא עם 150 אלף שקל. זה יהיה ביטוי מסויים לקורבן שהוא נאלץ לשלם".

שר הביטחון התייחס גם לאפשרות כי השירות הצבאי יקוצר, ואמר כי אם בסביבות 2016 היקף הגיוס יגדל, יהיה צורך לקצר את השירות באופן הדרגתי.

עקב כישלון הכנסת להעביר חוק שיחליף את חוק טל במושב הנוכחי, ברק הצהיר בסיום הדיון כי "במושב החורף יגובש חוק. "לא נכנס את הכנסת בפגרה לצורך זה", אמר ברק.

בינתיים, עד שיחוקק

חוק חלופי, הצהיר שר הביטחון כי יהיו עוד מספר גדודים דמויי נצח יהודה שיעסקו בשרות קרבי שבהם ניתן יהיה לקיים את ההוויה החרדית מבלי להתנגש עם שוויון הזדמנויות לנשים. "הדברים לא יכולים להיות מוחלטים באמצעות גרזן אבל לחרדים צריך להיות ברור שמה שהיה הוא לא מה שיהיה", אמר.

במהלך הישיבה, עו"ד מייק בלאס, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה נשאל האם הממשלה יכולה להמשיך להעביר לישיבות כספים כלי שהועברו במסגרת חוק טל. "התמיכה בישיבות ובכוללים נעשית מכח חוק יסודות התקציב, כשההגדרות שאובות מחוק טל שהתבטל. בימים הקרובים נבחון את המשמעות של הדבר - לא בהכרח אי אפשר לתקן את הדברים".

צילום ארכיון: פלאש 90
''הקישור בין רישום בישיבה לדחיית שירות הוא לא נכון במדינת ישראל'' צילום ארכיון: פלאש 90
"זרקו את זה על הצבא"

במהלך הישיבה, חברי כנסת רבים תקפו את מתווה ברק. יו"ר האופוזיציה ח"כ שאול מופז אמר כי משעה שחוק טל בוטל - יש למלא את הוראות חוק שירות הביטחון ככתבו וכלשונו. "מי שלא מתגייס חייבים לשלול ממנו את כל ההטבות והקצבאות - זה נכון לגבי כל מי שלא משרת", אמר.

"היתה הזדמנות היסטורית להגיע להסדר חדש וזה לא צלח", הדגיש מופז. "בסופו של  דבר ראש הממשלה בחר לתמוך במשתמטים במקום במשרתים". 

למרות אמירותיו כי יש למלא את החוק כלשונו, מופז התקשה להציג פתרונות להסדרת הסוגייה בזמן כה קצר. "לדעתי לצבא יהיה קשה להסדיר בתוך חודש עניינים שלא הוסדרו 64 שנים - אבל אני סומך על צה"ל", אמר. "לא יודע כיצד הצבא יתמודד. נראה לי שזרקו את זה על הצבא". מופז הוסיף כי מכל מקום הוא מתנגד למאסר, והצהיר כי סוגית האחריות האישית צריכה לבוא לידי ביטוי באופן אחר.

בהמשך הדיון, תקף ח"כ עמיר פרץ (עבודה) את התכנית שהציג ברק ואמר: "המערכת הפוליטית גלגלה את התפוח הלוהט לצה"ל".

פרץ תקף את ברק ואמר: "מחר בבוקר תתעורר עם עשרות בג"צים ותמצא מצב שבו הזנב מקשקש בכלב. אתה צריך להביא חוק חלופי ולא להסתפק בהצעות חלופיות". ברק מצידו השיב כי הוא הכין חוק, וכי הוא עובד עליו. 

צילום: פלאש 90
שר הביטחון אהוד ברק בוועדת החוץ והביטחון צילום: פלאש 90
גפני: אולי תשתלבו אצלנו

גם חברי הכנסת מהמפלגות החרדיות תקפו את המתווה שהציג ברק. ח"כ ניסים זאב (ש"ס), הצהיר כי "אי אפשר לשנות את החברה החרדית בחקיקה". לדבריו, בדומה למה שברק הציג, יש להגדיל את המסלולים הקיימים כמו "נצח יהודה" ו"שחר כחול". 

"אנו חיים באורח חיים ברור. לא המצאנו אותו היום. יש ציבור שמאמין לאורך כל הדורות שאין לנו קיום בלי לומדי תורה", אמר גם ח"כ משה גפני (יהדות התורה). "אם יפסיקו את תקציב הישיבות - אז יפסיקו. ואז אדרוש מכל אוניברסיטה לשאול 'מי לא משרת בצבא?' - ולהפסיק לתת להם תקציבים".

"אנו האכולוסיה המתנדבת ביותר יחסית לחלקנו באוכלוסיה, וכולם מכירים את זה", הוסיף גפני. "לבוא ולהגיד לנו תתנדבו, תשתלבו. אולי תפסיקו לחנך את הבנים שלכם לבורות ותשתלבו אצלנו ולא להיפך?".

צילום: פלאש 90
''אנו האכולוסיה המתנדבת ביותר יחסית לחלקנו באוכלוסיה'', גפני צילום: פלאש 90
בואו להמשיך לדבר על זה בפורום אקטואליה -
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים