
איראן מצפצפת: מספר
הצנטריפוגות גדל
המנהיג העליון ונשיא איראן הכריזו כי המדינה מפעילה כיום 11 אלף צנטריפוגות להעשרת אורניום. חמינאי: לא נתקפל מול הלחץ
- הקושי החדש באיראן: בלי עוף על השולחן
- חרם הנפט החל; איראן: נוכל להתמודד
- תולעת חדשה: שירי רוק במתקני הגרעין באיראן?
במפגש שקיים אמש חמינאי עם בכירי השלטון, ובהם הנשיא אחמדינג'אד, הוא ציין כי "אנשי המערב הפכו בתקופה הזו לכה יהירים, עד אשר כאשר הבכירים שלנו אמרו שהם מרוצים משלוש צנטריפוגות בלבד, במערב עדיין התנגדו. אבל כיום, יש לנו 11 אלף צנטריפוגות במדינה".

גם אחמדינג'אד ציין בפגישה כי "כיום יש 11 אלף צנטריפוגות פעילות במתקני ההעשרה", אולם נמנע מלפרט את המספר המדויק של הסרכזות שפועלות בשני האתרים המוכרים – המתקן בנתנז והמתקן התת קרקעי פורדו שליד קום.
בדוח האחרון של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) מסוף חודש מאי, נאמר כי לרפובליקה האיסלאמית יש יותר מ-10 אלפים צנטריפוגות פעילות. מאז היו כמה סבבים של שיחות בין המעצמות לבין נציגי איראן והוטל אמברגו נפט, אולם ההכרזות העדכניות מוכיחות כי בטהרן לא הפסיקו את הרחבת תוכנית הגרעין.
המנהיג העליון של איראן הבהיר בפגישה כי המדינה לא מתכוונת להתכופף בפני הלחץ המערבי אלא רק תהיה נחושה יותר להגן על זכויותיה. "הם (אויבי איראן) הכריזו בפומבי שבאמצעות הגברת הלחץ והסנקציות, הם רוצים לאלץ את הבכירים האיראנים לבחון מחדש את שיקוליהם", אמר. "אבל במציאות, אנחנו לא חושבים מחדש, ואנחנו נמשיך לצעוד בנתיב של האומה האיראנית ביתר נחישות".
חמינאי גם הביע את ביטחונו כי לא תהיה תקיפה נגד איראן, בעיקר בשל מה שכינה חולשתן של ארצות הברית ומדינות המערב. "גורלה של ארצות הברית בעיראק, הבעיות שלא נגמרות של ארצות הברית באפגניסטן והמדיניות האמריקאית הכושלת
"המשבר הכלכלי הרציני באירופה ובגוש היורו, חוסר היציבות בכמה מדינות אירופיות והתמוטטות של כמה ממשלות אירופיות, כמו גם הגרעון התקציבי הגבוה ותנועת ה-99 אחוז (לכבוש את וול סטריט) בארצות הברית הם אירועי חשובים שאסור להתעלם מהם", הוסיף חמינאי.
אתמול נערכו שיחות בין נציגי האיחוד האירופי לבין נציגים איראנים באיסטנבול, אולם ככל הנראה לא הושגה בהן כל התקדמות. לפי המפגש, דרשו בטהרן כי המערב יכיר בזכותה של איראן לתוכנית גרעין לצרכי שלום ויסיר את הסנקציות שהוטלו על המדינה.
בתוך כך, אישרה היום (ד') מליאת הכנסת באופן סופי את הצעת חוק המאבק בגרעין האיראני. החוק החדש קובע כי יוטלו סנקציות על מי שיסייע לקידום תכנית הגרעין וייקבעו מגבלות על תאגידים שיקיימו קשר עסקי עם איראן.
את הצעת החוק יזמה הממשלה והיא נדונה בוועדת החוץ והביטחון. הצעת החוק שאושרה סופית, מסמיכה ועדת שרים להכריז כי גורם זר מסייע לאיראן בקידום תוכנית הגרעין שלה או שבהשגת נשק להשמדה המונית, וכן כי גורם זר שהוא תאגיד מקיים קשר עסקי עם איראן.
מי שהוכרז כאמור, תוגבל הפעילות הכלכלית מולו וכן תוגבל האפשרות להשקיע בתאגידים שהוכרזו כמקיימים קשר עסקי עם איראן. כמו כן יוטלו על הגורמים שיוכרזו כאמור, הגבלות שעיקרן מניעת אפשרות ליהנות מזכויות כלכליות שמקורן במדינת ישראל.
בהכנת הידיעה השתתף אריק בנדר