יועמ"ש הכנסת: אין מקום להדיח את ארבעת המורדים מקדימה
במהלך דיון בוועדת הכנסת בדרישת יו"ר קדימה שאול מופז להדיח את הח"כים שניסו לחבור לליכוד, אמר עו"ד איל ינון כי עד כה לא התקיימו התנאים להדחתם. ינון הדגיש כי ח"כ המוגדר "פורש" לא יורשה להתמודד בעתיד בכנסת ולא יוכל להתמנות לשר או לסגנו

עם זאת, הדגיש עו"ד ינון כי "חברי הכנסת המעורבים בסוגייה אינם חסינים לחלוטין מפני הסנקציות שמבקש יו"ר מפלגתם להטיל עליהם".
ח"כ מאיר שטרית (קדימה), המייצג בדיון את ח"כ מופז, ביקש בתחילת הדיון להציג בפני הועדה את ההסכמים החתומים שנעשו בין המורדים לבין הליכוד, כפי שהמורדים עצמם דיווחו שלשום.
היועמ"ש לכנסת אמר כי מצב שבו כל ח"כ עושה שבת לעצמו, עומד בניגוד לכאורה, לכלל המסדר של המערכת הפוליטית, אבל חברי כנסת בודדים נחשבים כמערכת פוליטית עצמאית וניתנת להם זכות חופשית להצביע על פי ראות עיניהם. "ישנם כלים פרלמנטים אישיים שלא תלוים בסיעה ולכל ח"כ עומדת זכות יסוד להתבטא בעניינים פוליטיים, גם אם עמדתו כוללת ביקורת נוקבת על סיעתו", הסביר עו"ד ינון.
עם זאת הדגיש היועמ"ש כי המחוקק נתן דעתו לרצון שלא לפצל את הזירה הפוליטית לרסיסי סיעות ולמנוע את תופעת הכלנתריזם, מעבר בין סיעות כנגד קבלת טובות הנאה.
במתח שבין הסתירות האלה, הדגיש עו"ד ינון, מאפשר המחוקק לחברי כנסת להתפלג מרצון ולעזוב את המליאה, להבדיל מפרישה של חברי כנסת שפועלים בניגוד לסיעתם ולא מתפטרים מהכנסת. "על הפורש, להבדיל ממתפלג, מוטלות מגבלות חמורות", הבהיר. "הוא לא יוכל להתמודד בכנסת הבאה ברשימה קיימת, לא יוכל להתמנות בכנסת הבאה לשר או סגן שר ולא יהיה זכאי למימון מפלגות".
"השאלה היא", אמר, "מהי פרישה. חוק יסוד הכנסת קובע כי פורש הוא מי שהצביע אי אמון בממשלה בניגוד לעמדת הסיעה וקיבל טובת הנאה
עוד אמר עו"ד ינון, כי ייתכנו מקרים נוספים בהם התנהגות ח"כ תיחשב כפרישה. הוא הזכיר תקדים בו הוועדה קיבלה בקשה להכריז על חבר כנסת כפורש, בניגוד לרצונות. היה זה בכנסת ה-16, אז גורש ח"כ מיכאל נודלמן מסיעת "האיחוד הלאומי", לאחר שפעל באופן רצוף נגד סיעתו.
ח"כ ביבי (קדימה) , אחד מארבעת המורדים, אמר כי "ההתכנסות הזאת מיותרת". לדבריו, "כאן היתה כוונה לעשות מעשה אבל לא היה מעשה ולכן כל הישיבה מיותרת".
ח"כ אחמד טיבי (רע"מ-תע"ל) עורר גלי צחוק בועדה כשכינה את ארבעת מורדי קדימה "טירונים במחנה שנלר".
ח"כ שטרית, המייצג את מופז אמר: "כשקדימה נכנסה לממשלה ניסיתי לגייס שבעה חברים לפרוש מהממשלה אבל לא הצלחתי. להתפלג זה נורמלי", הוא ציין בדיון.
הוא הזכיר את גולדפרב, שמונה לסגן שר תמורת תמיכה בהסכם אוסלו. "החוק מתיר למי שמעוניין בכך להתפלג ולהקים סיעה נפרדת", קבע ח"כ שטרית. "על פי הפרסומים חלקם אף חתמו על מסמך שמבטיח להם תפקיד. לכן אני מבקש שראש הממשלה יציג את המסמך, גם אם זה לא יצא מהפועל. חלק מחברי הכנסת הודיעו בקולם כי קיבלו תפקיד בממשלה".
ח"כ שטרית פנה אל היועץ המשפטי ויקש להבין "האם חבר כנסת כזה אינו בגדר פורש? הם לא רואים עצמם כחלק מקדימה".
היועץ המשפטי לכנסת התייחס לשאלתו של שטרית, ולדבריו, חתימה על הסכם במסגרת התפלגות לגיטימית אין בה שום דבר שלילי. "זה דבר מובנה בתוך ההתפלגות", הסביר. "חתימה על הסכם שלא במסגרת התפלגות לא יכולה להתקיים כי הוא הסכם בלתי חוקי. הסכם שבמסגרת פרישה שנותן טובות הנאה של סגני שרים וראשי ועדות לא יכול להתקיים כי החוק קובע שח"כ שמתפלג שלא במסגרת הסכם לא יכול לקבל טובות הנאה כאלה וההסכם לא קיים בעולם המשפטי".
יו"ר הוועדה, ח"כ לוין, הציג צילום של כתבה שפורסמה במעריב שכותרתה: "מופז מאיים בפילוג" ושאל את ח"כ שטרית האם לדעתו היה צריך להדיח את מופז בעקבות התבטאותו.
על כך השיב ח"כ שטרית: "כשאתה עושה פעולות לעזוב מפלגה אתה עושה פעולות שעוברות את הסף. פה נחתם הסכם של קבלת תמורה ומעבר לליכוד".
ח"כ ישראל חסון (קדימה) אמר כי לסוגיית הפילוג ישנם שני צדדים, "הצד המשדל והצד המשודל. עשו בהם שימוש ציני", קבע. חברתו לסיעה ח"כ מרינה סולודקין אמרה: "וגם שרפו אותם".
ח"כ דב חנין (חד"ש) האשים את נציגי הליכוד בדיון: "אתם מנסים לנהל את האופוזיציה". הוא פנה לח"כ יוליה שמאלוב-ברקוביץ, גם היא אחת מארבעת המורדים, ואמר: "תהיו גברים ואל תתנו יד לאלקיניזם והביביזם".
ח"כ אריה ביבי, אחד ממורדי קדימה, אמר: "אין ולא היה הסכם שאני חתמתי עליו להיות סגן שר או משהו בנוסח הזה. זה ספקולציה של העיתונות בלבד".
לטענתו, כיוון שהיה נציב שירות בתי הסוהר ויו"ר השדולה לשוטרים בכנסת, ניסו להדביק לו את התיק של לסגן השר לביטחון פנים. "לא היה ולא נברא", קבע ח"כ ביבי. "אם מישהו יביא לי נייר כזה אני מוכן לאכול את הנייר".
עוד הבהיר אחד מארבעת מורדי קדימה, כי "גם לא היה מקרה שבו הצבעתי בניגוד לעמדת הסיעה. אני לא פרשתי מסיעת קדימה. לא בצעתי כל פעולה המצדיקה קביעה כזאת. לא ניתן לקבוע קביעה כזאת על בסיס כוונות גרידא. החלטה כזו תהווה פגיעה אנושה בחופש הביטוי. החוק מתיר הערכות להתפלגות אבל הכנה כזאת לא מהווה פרישה".
ח"כ עו"ס אבי דואן (קדימה), אף הוא אחד מאותם ארבעה שניסו לערוק לליכוד, ולפי הפרסומים בתקשורת, הובטח לו תפקיד סגן שר הרווחה, אמר בדיון בוועדת הכנסת, כי "קדימה היא ספינה בלב ים רועש. וכל אחד, ממניעיו האישיים שלו בודק את עצמו איפה הוא נמצא ומה עליו לעשות".
ח"כ דואן התרעם במהלך הדיון וכעס על יו"ר קדימה, שלא הוזמן לדיון. "למה אנחנו יושבים פה?" שאל בכעס, כשהוא מדגיש בדבריו את חסרונו של מופז.
לקראת הדיון, אמר ח"כ עתניאל שנלר ל-nrg מעריב: "אין שום בסיס משפטי לדרישה להרחיק אותי משורות קדימה. לצערי המהלך לחבור לליכוד לא הצליח אבל זה לא מעשה שאני צריך להיענש בגינו. לגיטימי שחברי כנסת יבדקו התכנות של מהלך שבו שליש מחברי סיעה פורשים. זה מה שעשינו. בדקנו התכנות של מצב כזה. לא עברנו על שום חוק. אני לא בקשתי דבר ולא קבלתי דבר ולא חתמתי על דבר ולכן אין מקום לבקשה להרחיק אותי משורות קדימה".
גורם בכיר בליכוד אמר אתמול כי "דרישתו של מופז מופרכת ונראה שהיא מונעת ממניעים של נקמה אישית" והבהיר כי הקואליציה תתנגד לבקשה. בליכוד ציינו אתמול כי "קדימה כולה הוקמה בעקבות פילוג מהליכוד". בתגובה אמר בכיר בקדימה כי "גם אם ועדת הכנסת לא תקבל את הדרישה לגרש את הארבעה משורות המפלגה "אנחנו לא נאפשר להם להיות חברים בוועדות, לא נאפשר להם לנאום במליאה ולא להגיש הצעות חוק. אנחנו פשוט נייבש אותם".
הדיון היום אמור להיות מעין משפטי ולכן הודיע יושב ראש הועדה, ח"כ יריב לוין, כי יאפשר למצות את ההליך עד תומו. חברי הכנסת שאותם מבקש מופז להרחיק יוכלו להעזר גם בעורכי דין פרטיים. משמעות ההכרזה "פורשים" את תתקבל לגבי ארבעת המורדים היא מרחיקת לכת: איסור אפשרות להתמודד לכנסת הבאה ברשימה קהיימת בכנסת הנוכחית וכן שלילת תקצוב במהלך הכנסת הזו.
