אשת המפקח ללימודי אזרחות: "צאו למאבק"
גלית כהן, שבעלה עתיד לסיים את תפקידו בעקבות לחץ של גורמי ימין, הפיצה מכתב בו קראה לפעול לשינוי הגזירה. "כתבו, צעקו, עשו הכל"

"ביום-יומיים הקרובים ייפול דבר בישראל: אדר מועמד לפיטורים כתוצאה ממסע מתוזמן, מתוזמר ומתוכנן של כמה ממתנגדיו, ועוד כמה גורמים בעלי אוריינטציה פוליטית-לאומנית ש'תופסים טרמפ' על הנושא", כתבה.
"מצד אחד, על יושרו ואמינותו של אדר אין אני צריכה לספר לכם. על חריצותו בהובלת האג'נדה הדמוקרטית שלו, אתם יודעים. הדבר המרכזי הוא שאדר מקדם עמדה פלורליסטית ודמוקרטית מובהקת, ועל כך, אומרים מתנגדיו, הוא 'לא ממלכתי, פוסט ציוני, סכנה לביטחון ישראל ולתלמידי ישראל', ועוד כיוצא בזה. טעויות שנפלו בעקבות הליך לא מוצלח של אישור [ספר] לימוד הופלו עליו כאילו הוא האחראי היחיד, ולא רק זה אלא שהוא, לטענת המלעיזים, עומד מאחורי הטעויות וההטיות בספר הלימוד שנפסל", ציינה במכתבה.
"אינני דואגת לפרנסת המשפחה, או לקריירה שעוד נכונה לאיש המוכשר שלי. אני כותבת כמי שזכתה 'להציץ ולהיפגע' מן המערכת שאני מאוד לא רוצה לאבד בה אמון, משום שהיא המערכת שאמונה על חינוך ילדינו כולנו", כתבה.

בהמשך מכתבה העלתה כהן הצעות בדבר הצעדים שבהם ניתן לנקוט על מנת להשמיע את קול המחאה.
מזה מספר חודשים מתנהל מאבק פוליטי במשרד החינוך על הנושא הרגיש של אופי לימודי האזרחות. מצד אחד, ישנה גישה המזוהה עם השמאל – זו מבליטה את הפן הדמוקרטי במדינה ואת זכויות האדם, ומנגד גישה התמקדות בפן היהודי ציוני.
בחודש אפריל התקבלה הכרעה דרמטית כאשר המשרד החליט לפסול את ספר לימודי האזרחות ממנו למדו רוב תלמידי ישראל, "יוצאים לדרך אזרחית". נגד הספר נטען כי הוא מסית נגד העולים מרוסיה, מכיל תכנים פוסט ציוניים ולוקה באי דיוקים. מחברי הספר טענו כי הדברים אינם נכונים.
מספר אקדמאים ושני חברים בוועדת מקצוע האזרחות במשרד החינוך, המזוהים כבעלי השקפת עולם ימנית, הטילו את חיציהם לעברו של כהן, שאישר את הספר, ודרשו את הדחתו. בין היתר, הוגשה תלונה לנציבות שירות המדינה בטענה כי כהן שכתב פרוטוקולים שעסקו בלימודי הנכבה.
הנציבות קבעה בחודש שעבר כי "לא נמצא חשד לזיוף הפרוטוקולים" והתיק נסגר. בנוסף, אלו שיגרו מכתבים אל שר החינוך, גדעון סער, ואל מנכ"לית המשרד, דלית שטאובר, בדרישה להדיחו.
בשבועיים האחרונים חתמו 750 מורים על עצומה הקוראת להשאיר את כהן בתפקיד. כמו כן, שורה של בכירים בחברה הישראלית התגייסו למענו, בין היתר סגן נשיא המכון הישראלי לדמוקרטיה, פרופ' מרדכי קרמניצר ומנכ"ל משרד האוצר הקודם, ירום אריאב.
