
רומני מצניע את דתו בדרך לבית הלבן
המועמד הרפובליקני מסרב להתייחס לשאלות על היותו מורמוני. אנשיו טוענים כי אם זה היה קורה ליהודי, היו אומרים שזו אנטישמיות
- בן המושל רץ לנשיאות: הכירו את מיט רומני
- אובמה לתורמים: אני זקוק לכסף
- רומני יגיע לביקור בישראל בקיץ
"הייתם כותבים זאת על מועמד יהודי?", שאלה דוברת הקמפיין של רומני, אנדריאה סול, את עורכי העיתון "וושינגטון פוסט" בתגובה לכוונה לפרסם כתבה על השתייכותו הדתית. דבריה מרמזים על האסטרטגיה המוצלחת עד כה של הקמפיין הרפובליקני - כל אזכור דתי בהקשר של רומני שקול להתבטאות על רקע דתי נגד מועמד יהודי. "החליפו את המילה'מורמוני' ב'יהודי'", נוהגים אנשיו לחזור ולומר. "האם זו לא תהיה אנטישמיות?".

למעלה מ-14 מיליון מורמונים חיים היום בעולם, מחציתם בארצות הברית. הם חיים על פי רוב בקהילות סגורות ומקפידים לא להינשא לבני דתות אחרות. לפחות כלפי חוץ הם מנהלים אורח חיים רגיל לחלוטין, ולטענתם הם בסך הכל זרם בנצרות. אבל רבים באמריקה לא רואים כך את הדת הזאת. מבחינתם, מדובר באויבת הנצרות.
כך למשל, סקר שערך בחודש דצמבר האחרון "סולט לייק טריביון" בעיר ביוטה, שנחשבת המרכז הרוחני של הכנסייה המורמונית, מצא כי רק 52 אחוז מהאמריקאים מחשיבים את הדת המורמונית לחלק מהנצרות. וזה, כפי שהדגישו כלי התקשורת בארצות הברית, נחשב נתון גבוה באופן יחסי לסקרים דומים שנערכו בעבר.
בהקשר זה זכורה במיוחד התבטאותו של איש הדת מדאלאס, רוברט ג'פריס, במהלך עצרת בחירות המונית של אחד מיריביו של רומני בבחירות המקדימות לראשות המפלגה, ריק פרי. ג'פריס התייחס לרומני כחבר בכת והסביר: "המורמונים מעולם לא נחשבו לחלק מהנצרות המרכזית. הם הומצאו במאה ה-19, יש להם מייסד, מערכת חוקים וספר דת נפרד, וזה עונה לתואר של 'כת דתית'".
ואכן קיימים הבדלים ניכרים בין
עם זאת, נראה שמה שמעורר יותר מכל את הרתיעה מהמורמונים הוא אורח החיים הפוליגמי שלהם. אמנם באופן רשמי הם חדלו מכך בראשית המאה שעברה, אך רבים מהם עדיין נישאים לכמה נשים בסתר, והזרמים הקיצוניים עדיין עושים זאת גם בגלוי. מנהג מעורר הסתייגות נוסף הוא הטבלה של אנשים שכבר עברו מן העולם; בין היתר, הוריו של הסופר ניצול השואה אלי ויזל.
לאור כל זאת, העובדה שקרוב לשנה אחרי תחילת קמפיין הבחירות, וארבעה חודשים לפני הבחירות עצמן, שאלת הדת של רומני אינה עולה היא בגדר הצלחה עבור אנשי הקמפיין שלו. זאת, באופן אירוני במיוחד, בשעה שדווקא יריבו הדמוקרטי והנוצרי, ברק חוסיין אובמה, עדיין נאלץ להתמודד עם הטענות כי הוא בכלל מוסלמי.

רומני, מצדו, למד בחודשים האחרונים ללכת בין הטיפות ולנהל את הקמפיין שלו על שני צירים מקבילים: מצד אחד, מי שמבקש להציג את עצמו פעם אחר פעם כמועמד דתי, כאיש משפחה מסור, כבעל נאמן וכאב לחמישה שהפך את הכנסייה לחלק מרכזי מחייו. ומצד שני, אדם שהודף בכוח כל ניסיון לרדת לעומקה של שאלת אמונתו ולהתייחס ל"דת" ול"כנסייה" החביבות עליו.
"אני מצטער, אבל אנחנו לא הולכים לנהל דיון בשאלת תפיסתי הדתית", הגיב באופן תקיף לשאלה שעלתה במהלך עצרת בחירות שנערכה בחודש אפריל בנוגע לאיסור לקבל שחורים כאנשי דת בכנסייה המורמונית, ומבחינתו זוהי דוגמה למה שהפך לדפוס הפעולה הקבוע שלו במהלך הקמפיין.
על השאלה עד כמה זה מצליח לו יכול להעיד סקר עדכני של מכון הסקרים "גאלופ", ולפיו 80 אחוז מהציבור האמריקאי מוכנים להצביע למועמד מורמוני לנשיאות, אם הוא מצויד בכל הכישורים הנדרשים לתפקיד. מנגד, רק 18 אחוז יסרבו בכל תוקף להצביע למועמד מורמוני. לא נעים, אבל עדיין לא נורא, אם לוקחים בחשבון שרק כשליש מהאמריקאים, לפי סקר עדכני אחר של "גאלופ", משוכנעים שהנשיא אובמה נוצרי.
בואו להמשיך לדבר על זה בפורום אקטואליה -
