מדעי הפוליטיקה

מאחורי האיומים של נשיאי האוניברסיטאות נגד ההכרזה על אוניברסיטה באריאל עומדת התנהגות פוליטית פסולה במסווה של דאגה לאקדמיה

גבי אביטל | 1/7/2012 18:30 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר RSS
אתם שומעים נכון: נשיא מכון ויצמן למדע, פרופ' דניאל זייפמן, מאיים בהחרמה של המרכז האוניברסיטאי באריאל אם הלה יוכרז כאוניברסיטה. הוא גם מאיים בפרישה מוועד ראשי האוניברסיטאות ובהפסקה מוחלטת של קיום קשרים אקדמיים עם המרכז. נשיא האוניברסיטה העברית, פרופ' מנחם בן ששון, טוען שמהלך ההכרזה יביא "לסיכון אסטרטגי של מדינת ישראל". מה עומד מאחורי האיומים הללו?

אם לא יהיו הפתעות, בעוד שבועיים אמור המרכז האוניברסיטאי באריאל להפוך לאוניברסיטה. במשך חמש שנים המרכז עמד למבחן. הוא נדרש, בין היתר, להראות כי ישנם 40 דוקטורנטים לפחות. המרכז הציג 84.

למעלה מ-10,000 סטודנטים לומדים באריאל, כאשר שיעור האוכלוסייה הנקראת פריפריאלית גבוה באופן ניכר מבכל מוסד אחר. ובמילים אחרות, הוועדה שבה ישבו בין השאר פרופ' עמוס אלטשולר וחתן פרס נובל פרופ' ישראל אומן, ממליצה להפוך את המרכז באריאל לאוניברסיטה, וזאת לאור העמידה בדרישות.

אז מה מציק להם בכל זאת, לנשיאי מכון ויצמן והאוניברסיטה העברית? כלפי חוץ הם מדברים על מצוקת תקציב. אולם התקציב לאריאל לא יבוא על חשבון תוספת התקציב שקיבלו המוסדות להשכלה גבוהה. אגב, למבקר המדינה מצויה פרנסה בשפע לו יחקור את התנהלותן של שבע האוניברסיטאות.

רק במוסדות מעין אלה מותר להעמיד היסטוריון או פיזיקאי כמנהל מוסד כאשר יכולת הניהול שלו בתחתית סולם הניהול. ומכאן המסקנה שהתנגדותם הינה פוליטית במלואה. במסווה של חופש אקדמי מרשים לעצמם נשיאי המוסדות הללו התנהגות פסולה. מה שמפריע להם הוא מה שנקרא בפיהם הכיבוש.
מדוע פרופ' בן ששון מרשה לעצמו להפחיד את נבערי העם?

פרופ' יוסי בן-ארצי, רקטור אוניברסיטת חיפה לשעבר, ממקימי "שלום עכשיו", כתב בשבוע שעבר במעריב שהפיכת מכללת אריאל לאוניברסיטה היא צעד פוליטי ואנטי-אקדמי פסול ומסוכן.

דעותיו של פרופ' בן ששון לא מוסתרות, יונת שלום צחורה. מארגן העצומה של אקדמאים נגד המהלך הוא פרופ' ממכון ויצמן שיש כמה אנשים מאחוריו, כולל נשיאו. גם אם תתאמצו, לא תמצאו נשיא אוניברסיטה שפתק הקלפי שלו יהיה חלילה ליכוד או ימינה ממנו.

מדוע הצעד הזה הוא "אנטי-אקדמי"? מדוע פרופ' בן ששון מרשה לעצמו להפחיד את נבערי העם בזו

הלשון: "זהו מהלך מאוד בעייתי שיפגע בהשכלה הגבוהה. . . אנחנו מסכנים בכך את פרס הנובל הבא"? אוניברסיטה חדשה אשר חברי הסגל שלה באו מהטכניון, בין השאר, לא תפגע בסיכוי לזכות בפרס נובל. היא כן תגדיל תחרות וקנאת סופרים חיובית.

נשיאי הרוח הפוליטיים הללו מוזמנים לראות היכן יש חרם והיכן יש יכולת אקדמית דלה. ליתר ביטחון, אני מחזיק בידי מכתב של פרופ' מהמכון לפיזיקה ע"ש ניוטון, המזמין עמית מחקר, פרופ' מאריאל, לשיתוף פעולה אקדמי. ולמען היונות הצחורות, קיימים גם עמיתי מחקר מערב הסעודית.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

גבי אביטל

צילום: ראובן קסטרו

ד"ר להנדסת אווירונאוטיקה וחלל, לשעבר המדען הראשי של משרד החינוך. יו"ר חוג הפרופסורים לחוסן מדיני וכלכלי

לכל הטורים של גבי אביטל

עוד ב''דעות''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים