סומליה: א-שבאב גורשו, אפשר שוב ללבוש ג'ינס
הקיצונים האיסלאמים נסוגו מעיר הגבול חודור אחרי תקופת כיבוש אכזרית, והתושבים חוגגים: "חזרנו להתלבש איך שאנו רוצים"
מעט סוכנויות הסיוע הזרות שפעלו באזור סולקו ממנו על ידי ה"שבאב", מה שגרם לפגיעה קשה בטיפול הרפואי ובאספקת המזון לתושבים. אימאמים שהשתייכו לזרמים אחרים נזרקו ממסגדיהם, ובתי ספר נסגרו. לכן כשלמעלה מ-2,000 חיילים אתיופים ואנשי כוחות הביטחון של הממשלה הסומלית שטפו את רחובות חודור באמצע אפריל, קריאות שמחה נשמעו מכל עבר למראה כוחות ה"שבאב" הנסוגים.

במשך כ-20 שנה הייתה סומליה מדינה שקיימת רק על המפה. בפועל, היא התפוררה לפיסות טריטוריה שנשלטו על ידי קבוצות יריבות, ללא ממשלה מרכזית אמיתית. בשלב מסוים התחזקה השפעתם של אנשי ה"שבאב" - קיצונים מוסלמים המקיימים קשרים אדוקים עם אל-קאעידה - והם השתלטו על חלקים נרחבים מהמדינה.
ב-2007 הם תפסו גם את מרבית חלקיה של הבירה, מוגדישו. אולם לאחרונה הם נמצאים בנסיגה, לאחר שכוחות האיחוד האפריקאי, המובלים על ידי חיילים אתיופים, הצליחו לדחוק אותם ממרבית מאחזיהם העירוניים, בסיוע לוחמים סומלים מקומיים מכוחות הממשלה לשעבר.
מיד לאחר שהקיצונים עזבו, הלך חוסיין עבדי בן ה-19 לשוק כדי לקנות לעצמו זוג מכנסי ג'ינס, ניקה את האבק מהכדורגל שלו והחל להסתובב מחדש עם חבריו בין חנויות התה לאורך רחובות חודור. העיר בת 40 אלף התושבים שוכנת לא הרחק מהגבול עם אתיופיה ומשמשת כבירת פרובינציית בקול. "
החיים היו קשים, אבל עכשיו הם טובים", אמר עבדי. "חזרנו להתלבש איך שאנחנו רוצים, לשחק כדורגל ולהסתובב עם החברים". גם הוא חזר לבית הספר, וכעת הוא מקווה להגיע לאוניברסיטה.
עבד אל-כביר נור, המנהל האזורי של מערכת החינוך, אחראי למבצע פתיחתם מחדש של בתי הספר והחזרת התלמידים למסלול לימודים רגיל לאחר שנים שבהן לא למדו דבר, למעט ערבית ולימודי קוראן. "בנינו כאן משהו, וה' שבאב' שברו אותו", הסביר. "עכשיו אנחנו צריכים לעצב את מוחותיהם של התלמידים מחדש".
הגרסה הפוריטנית של ה"שבאב" לאיסלאם עומדת בסתירה לאמונותיהם הסופיות (זרם באיסלאם) של מרבית הסומלים, והיו אלה האימאמים המקומיים שספגו את עיקר הלחץ שנבע מקנאותם התיאולוגית של המורדים. "כשה'שבאב' תפסו את העיר, הם ערפו את ראשיהם של כמה אנשים חפים מפשע. אחרים נעצרו, ואלה שהיה להם מזל הצליחו להימלט", נזכר שייח' עלי איבראהים, אימאם של אחד המסגדים בחודור.
חברו מוחמד, שמשחק בידו במחרוזת תפילה, סולק על ידיהם מהמסגד שלו וחזר רק לאחר שעזבו. "הדת שאימצו ה'שבאב' היא משהו שהומצא על ידיהם, ואין לה שום קשר לנביא מוחמד", טען .
אנשי הממשלה שחזרו לחודור בטוחים כי אף שה"שבאב" עדיין נמצאים במרחק של פחות מ-20 קילומטר מהעיר, הם כבר לא יחזרו אליה. "זמנם של הקיצונים כמעט הסתיים, ה'שבאב' גוססים", הכריז מוחמד אחמד, המפקח המחוזי של חודור.
למרות זאת, העובדה שהעיירה כמעט מוקפת באזורים בשליטת ה"שבאב" יוצרת בעיות. בקול הייתה אחת הפרובינציות הראשונות בסומליה
"עכשיו המצב עוד יותר גרוע", טענה אמינו מוחמוד בת ה-76. " אנו נצורים על ידי ה'שבאב', התנועה שלנו מוגבלת, והמחירים מרקיעים שחקים. אנו נתקלים בבעיות בהעברת אספקה ממחוזות אחרים משום שה'שבאב' חוסמים את כל הדרכים המובילות לחודור".
למרות זאת, האווירה בעיר אופטימית ביחס לשנים הקודמות, ורבים מאמינים כי ה"שבאב" נמצאים על סף תבוסה. "יותר מדי אנשים חפים מפשע נהרגו", סיכם עבדיריזאק נור, צעיר בן 20 שבמשך קרוב לשנתיים לחם כאחד מאנשי ה"שבאב", עד שהחליט לערוק.
כיום הוא מתאמן עם אנשי הממשלה החדשה ומתכונן לצאת לחזית כדי להילחם בחבריו לשעבר. הוא הסביר את צעדו בכך שה"שבאב" ביצעו פשעים אשר נגדו את אמונתו, כך שייתכן שעריקתו לשורות הצד השני מסמלת את המפנה שחווה בימים אלה סומליה כולה.
בואו להמשיך לדבר על זה בפורום אקטואליה -
