בכירה באו"ם: המצב באריתריאה מדאיג
נציבת זכויות האדם של הגוף הבינלאומי האשימה את המדינה האפריקאית בעינויים והוצאה להורג של אזרחיה: "ישנן הפרות קשות ורבות"

פילאי. מודאגת צילום: רויטרס
נשיא אריתריאה, איסאייס אפוורקי, מי שעמד בעבר בראש ארגון "החזית העממית לשחרור אריתריאה", שולט במדינה ביד רמה כבר כמעט שני עשורים. ארצו מוזכרת במועצת האו"ם לעתים רחוקות בלבד, ולרוב מדינות אפריקאיות אחרות יוצאות להגנתה מפני כל ביקורת. אך בתגובה לדבריה הקשים של נציבת זכויות האדם, אמר נציג האיחוד האירופי כי כל 27 חברי המועצה מגבים את אמירותיה.
פילאי אמרה למועצת זכויות האדם כי העבירה בינואר הצעה לממשלה האריתריאית לשלוח כוח משימתי מטעמה שיגיע לכל המאוחר ביוני, על מנת לסייע לה להתמודד עם "אתגרי זכויות האדם". אך תשובת המדינה טרם התקבלה, למרות שלאורך כל התקופה שעברה, קיימו אנשיה שיחות בין נציגי המשלחת האריתריאית באו"ם.

מפחדים לחזור. הגפנת הנתינים הזרים מול שגרירות אריתריאה ברמת גן, בחודש שעבר
צילום ארכיון: ראובן קסטרו
ישי הודיע: גם אזרחי אריתריאה יגורשו
עשרות אלפי אזרחים נמלטו מאריתריאה בשנים האחרונות בשל העוני והדיכוי הפוליטי השורר בה, כך על פי ארגוני זכויות אדם. רבים מהם הגיעו לסודן השכנה, וחלקם היגרו לישראל ולמערב אירופה.
ארגוני זכויות אדם עצמאיים טוענים כי המדינה האפריקאית נשלטת על ידי אחת הממשלות המדכאות ביותר בעולם, האשמה שגורמים אריתריאים רשמיים דוחים מכל וכל, בטענה
כי מדובר במסע הכפשה עולמי נגד מדינתם, המובל על ידי ארצות הברית.
גורמים בממשלת ישראל, ובראשם שר הפנים, אלי ישי מקווים לקבל אישור רשמי מבית המשפט שיאפשר להם לשלוח את כל המהגרים ומבקשי המקלט מאריתריאה שהגיעו לישראל, בחזרה לארצם. אך הדברים החמורים שהעלתה היום פילאי במועצת זכויות האדם של האו"ם עשויים למנוע את גירושם.
השר ישי אמר אתמול, בביקורו בנתב"ג בעיצומו של מבצע גירוש אזרחי דרום סודן: "אנחנו מחכים לאישור המשפטי לגבי האריתראים והצפון סודנים וזו למעשה הבעיה האמיתית. אני מקווה ומודיע שגם אזרחי צפון סודן ואריתריאה יחזרו למדינותיהם".
בריאיון למעריב מתחילת החודש, אמר ישי כי "רוב המסתננים הגיעו מאריתריאה. קרוב ל-45 אלף איש. יש לנו יחסים דיפלומטיים עם אריתריאה. לא יכול להיות שלא נוכל להחזיר לשם את האנשים הללו. עכשיו ביקשתי מראש הממשלה שייפגש עם נשיא אריתריאה, איסאייס אפוורקי, כדי שנוכל להחזיר את כולם לשם. גירוש לאריתריאה יפתור לנו קרוב ל-90 אחוז מהבעיה. אני מוכן לשלם מאות מיליוני שקלים לאריתריאה או למדינות באפריקה, כדי שיקלטו את המסתננים".

האריתריאים הבאים בתור? אזרחי דרום סודן בנתב''ג, אתמול
צילום: אמיר מאירי
