התיק נסגר? חקירת התאונה בטבריה
מטרת חקירת התאונה, בה קיפחו את חייהם שמונה בני משפחה אחת, אינה מציאת אשמים בלבד. על הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים לקיים תחקיר משלה, על מנת להפיק לקחים שימנעו את התאונה הבאה. דעה

התאונה הקשה סמוך לטבריה, הלילה צילום: יגאל לוי
הצוות הרפואי שמטפל בניצולה "היא לא מדברת"
השיחה למוקד המשטרה: "אלוהים תעזור לנו"
בלמי הרכב היו שחוקים, ילדה אחת ניצלה בנס
דעה: בארץ אין גוף שאמון על חקר של תאונות
אם המטרה היחידה של החקירה היא מציאת האשמים ו"לסגור את התיק", אזי נכונה ההחלטה להטיל את המשימה על המשטרה בלבד משטרת ישראל מתמחה בפענוח בדיעבד של אירועים והגעה אל האשמים בגרימתם לשם מיצוי הדין עמם. אין ספק, ההיבטים הפליליים של התאונה חייבים להיחקר ע"י המשטרה עד תום. עם זאת, ספק גדול אם מיצוי חקירתה של תאונה כזו ראוי לקבל היבט פלילי בלבד.
אם, לעומת זאת, מטרת החקירה אינה רק פענוח מהלך התאונה ומציאת אשמים אלא גם - ובעיקר - חקירה עמוקה של נסיבות התאונה בחיפוש אחר תובנות ולקחים שיוכל הציבור להפיק ממנה, כי אז צריך להיות מהלך החקירה שונה לחלוטין.
בראש ובראשונה, לצד המישור הפלילי, על הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים, לנהל חקירה מקבילה משלה.עפ"י התוכנית הלאומית לבטיחות בדרכים (דוח שיינין), אמור משרד התחבורה והבטיחות בדרכים לקיים מדי שנה עשר חקירות עומק של תאונות דרכים. הסיבה לכך אינה לשם סימון מפרי החוק, אלא על מנת שיהוו הממצאים כלי חיוני ללמידת העניין, הסקת מסקנות, הפקת לקחים והפצתם ברבים, וכל זאת כדי למנוע את התאונה הבאה.
קל ומיידי מבחינת המשטרה לאתר את הרפידות והדיסקים של בלמי הרכב, להצביע על שחיקתם ומיד לסמן שני אשמים ראשונים: הנהג המזניח ומכון הטסטים, שהעניק רישיון לרכב. התיק נסגר.
הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים, לעומת זאת, שאינה אמורה להטיל בתום חקירתה אחריות פלילית על גורם זה או אחר, חייבת לנהל את החקירה בדרך אחרת לגמרי: הרכב עבר טסט? אולי יש לבחון מחדש את כל סעיף בדיקת הבלמים בבדיקה השנתית בה מחוייבים כלי רכב בישראל, ולנסות לאתר את הפירצה שגרמה לתאונה?
הבלמים שחוקים? אולי יש לבחון דווקא את נושא המוסכים הפיראטיים באזור? הרכב הידרדר לתהום? אולי המסקנה היא שתשתית הבטיחות בעיקולים החדים של הירידות לטבריה אינה הולמת את תנאי הדרך?
מדובר בשאלות רבות שצריכות להיענות ע"י אנשי מקצוע. באין חקירות עומק, עלולים נהגים ונוסעים נוספים ורבים להתנגש, להחליק או להידרדר אל מותם, מי במים ומי באש, בעוון אותם מפגעי בטיחות בדיוק, שלא מתפקידה של המשטרה לאתר, לסמן, לתקן או להחליף.
בנסיבות מזעזעות שכאלה, דרושה חקירת עומק יסודית, גם ע"י הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים, כדי להפיק מהאסון מהלכים אמיתיים של למידה ושל תיקון. שמונה נפשות נספו באחת. אם יש נחמה כלשהי במותם, תהיה זו חקירה כזו.
שמואל אבואב הינו מנכ"ל עמותת אור ירוק, הפועלת לשינוי תרבות הנהיגה בישראל