
לוקחים את העניינים הירוקים בידיים
אסף צ'רטקוף הקים אתר שהוא למעשה מעבדה וירטואלית לענייני סביבה. אלפים כבר משתתפים בניסוי. מה היוזמה שלכם? בואו להשתתף בתחרות של nrg וביה"ס לעסקים חברתיים ותזכו בפרסים
אתם יזמים וחשוב לכם לעשות טוב לחברה ולסביבה? רוצים לעשות מזה עסק? בואו להשתתף! nrg מעריב יחד עם בית הספר לעסקים חברתיים משיקים את התחרות הראשונה בישראל לעסקים חברתיים-סביתיים. תתחילו לגבש את המיזם שלכם – ואולי תזכו לממש אותו.כנסו לדף הפייסבוק שלנו, בו מתנהלת התחרות. פרטים נוספים כאן.
המודל הכלכלי של המעבדה מתבסס על מימון קהל (crowd-funding) (כגון kickstarter) אך בשונה מהפרויקטים שבדרך כלל משתמשים במודלים כאלו, המעבדה הווירטואלית הם לא פרויקטים אד-הוק, אלא מתמשכים.
החברים (כך קוראים לתומכי האתר) תומכים בפעילות המעבדה באמצעות אחת ממדרגות החברות (סכום קבוע לחודש כפול שתים-עשרה חודשים עם אפשרות לחידוש שנתי) ומקבלים תמורה עבור כל-אחת ממדרגות המימון. התמורה יכולה להיות, למשל, הרצאה במתנה לקהל לפי בחירת החבר המשלם, או ביצוע פרויקט יחד עם אחד החוקרים בתחומי המחקר שלו.
בעתיד הכוונה היא אף לבחון כלים נוספים בהם ניתן לתגמל את חברי "בידיים", כמו כרטיס כניסה לכנס שנתי של חוקרי "בידיים" שבו הם יציגו את תחומי המחקר ויעבירו סדנאות עיוניות והרצאות, ועוד. ממש בימים אלו מתקמיים פיילוט ראשון למעגל החברות של בידיים, פרטים נוספים כאן.
אתר "בידיים" הוקם לפני שנתיים בדיוק. כיום משתתפים בו 12 חוקרים ומבקרים בו כ-8,000 איש מדי חודש. בין השאר תמצאו בו מדריכי עשה זאת בעצמך כמו בניית מערכת סולארית ומקרר ללא חשמל לצד מאמרים כמו גידול מזון בבית ובנייה טבעית בישראל.

אסף צ'רטקוף, יזם "בידיים", מה הביא אותך לעולם העסקים החברתיים?
צ'רטקוף: "עוד בנערותי עסקתי בתחומים חברתיים - סביבתיים. בתחילה בחטיבת בני המושבים בה הייתי חניך, מדריך, ש"ש ומדריך בוגר לאורך 10 שנים. בזמן שירותי הצבאי פגשתי את הפרמקלצ'ר, שבנתיב שלה אני הולך עד היום. בהמשך למדתי במכון לחינוך דמוקרטי במסגרת החממה ליזמות סביבתית חינוכית, שם חברו עבורי גופי הידע של החינוך הביקורתי, הפרמקלצ'ר והפילוסופיה.
מבחינתי, יזמות היא לראות משהו שחסר ולחשוב על דרך מוצלחת להשיג אותו. הצד היזמי שבי מונע על ידי השאלות 'איך נראה העולם שבו אני רוצה לחיות?' ו'מה עושה לי טוב?'".

איזו בעיה חברתית העסק בא לפתור?
"מצד אחד, המעבדה מאפשרת לחוקרי קיימות (לא אלו במגדל השן האקדמי, אלא ההם מהדירה שממול שאיכשהו מגדלים חלק ניכר מהמזון שלהם בעצמם) לתעד, לחקור, לפרסם ולשתף אודות העשייה שלהם לקידום עולם מקיים יותר. המעבדה מספקת תמיכה טכנית, אמצעי פרסום נרחבים (שממשיכים לצמוח) ובתקווה בעתיד תספק גם מימון. מצד שני, המעבדה מאפשרת לקהל הרחב לגשת לתוכן באופן חופשי, קריא ונגיש, לקבל תמיכה לעשייה מהחוקרים, להגיב ולחדד שאלות שעולות בדרך.
"עבודת המעבדה מקרבת את הקיימות לחיי היום יום של כל אדם בישראל על ידי מציאת פתרונות פשוטים לבעיות סביבתיות (וחברתיות). זאת הדרך שלנו להתמודד עם המשבר החברתי/סביבתי/אנרגטי שאנו מתחילים לחוות בשנים האחרונות".
איזה שינוי יוצר המיזם?
"אתר 'בידיים' נותן השראה לעשייה מקיימת במרחב הביתי והקהילתי, מעניק כלים מעשיים ופילוסופיים להתמודד עם המעבר לחיים דלי אנרגיה ומרובי שמחה, לאט לאט מדריך אחר מדריך ומאמר אחר מאמר".
אם היית צריך לציין דבר מהותי אחד המבדיל עסק סביבתי/חברתי מעסק רגיל, במה היית בוחר?
"עסק סביבתי/חברתי מונע מהרצון להגדיל את השפע ואת הפצת השפע בקרב כל היצורים החיים. עסק רגיל במקרה הטוב, פשוט עונה על הצורך בפרנסה. במקרה הרע הוא פועל בכיוון ההפוך - מקטין את הפצת השפע, ולטווח הרחוק גם מקטין את השפע עצמו. במילים אחרות, הוא מגדיל את הפערים – מעשיר את העשירים, ומרושש את העניים. זה לא קורה בהכרח מכוונה מודעת, אבל זאת המערכת הכלכלית והנורמטיבית בעולם העסקי הקונבנציונאלי".
איך מתגברים על אתגרים / מכשולים?
"ביצירתיות, בחיקוי, בלמידה מהטבע, בצעדים קטנים עם המבט קדימה, בחיפוש אחר הדפוסים שבהם אנחנו (כיזמות או כל אחד כאינדיבידואל) שבויים בהם, בזניחת דפוסים לא רצויים ואימוץ חדשים. מתגברים על המכשולים גם על ידי הזכרות בשאלה למה אנחנו עושים את כל זה, כמו לקרוא מכתב תודה שריגש אותנו מלפני כמה חודשים. בנוסף, על ידי דיבור עם אנשים שקרובים לנו ומבינים מה אנחנו עושים, אבל לא קרובים מדי כך שהם יכולים לראות את המכשול באור שונה משלנו".
מה הדרייב שמניע אותך קדימה?
"הידיעה שאני עושה את מה שאני אוהב ושאני נאמן לעצמי, והתחושה שאני עוזר גם לאחרים לייצר עבור עצמם סביבה בריאה ואחראית יותר".
מה מעורר בך השראה ומאפשר יצירתיות בניהול?
"פרמקל'צר, בלי שום ספק. כל פעם שאני מבין שקצת אבדה לי הדרך אני חוזר ומעביר את המכשול דרך עקרונות הפרמקלצ'ר והאתיקות שלה, והכל נהיה יותר פשוט. זה מה שהפרמקלצ'ר עושה, היא הופכת דברים מורכבים לפשוטים על ידי חשיפת דפוסים, והענקת כלים לארגון מחדש של המערכת".
האם יש דמות כלשהי שממנה שאבת השראה? תוכל לספר מי?
"יש לא מעט כאלו. אני שואב השראה כמעט מכל אדם שיודע לבנות משהו בשתי ידיו, עוד יותר אם הוא מנצל את הכשרון הזה כדי להגביר את השפע החברתי והסביבתי. אם אני צריך לציין שמות ספצפיים אציין רק את היותר מוכרים: דיוויד הולמגרן, ארט לודוויג (Oasis With Gray Water), בראד לנקסטר (Rainwater Harvesting), מרסין ג'אוקובסקי (Open Source Ecology), יו פיגוט. מצטער אם אתם לא מכירים את החבר'ה, הם לא סליברטאים (במובן הקלאסי). אבל תוכלו למצוא אותם באינטרנט".
מה החלום הירוק שלך – התגשמות הפנטזייה היזמית שלך?
"האמת היא שחלקים גדולים מהחלום כבר קורים. כבר היום 'בידיים' הוא אחד האתרים הגדולים בארץ שעוסקים בקיימות מעשית בהיקף, טווח וקצב שכזה. אבל אם אני צריך לסמן נקודה רחוקה יותר – אני רוצה לאפשר לכל חוקר שירצה להתרכז במחקר שלו את המימון והפלטפורמה לעשות זאת. זאת התגשמות הפנטזיה".
גיל: 29
השכלה: למדתי במכון לחינוך דמוקרטי, בחממה ליזמות סביבתית/חינוכית (עד שנה רביעית. לא סיימתי את התואר).
תחום עיסוק קודם/רקע מקצועי: למה קודם? אני עדיין עוסק בזה. מעצב, מאפיין ומפתח אתרי אינטרנט לארגונים ומייזמים סביבתיים, וגם מתכנן פרמקלצ'ר.
