עשרות "מאחזים" פלסטיניים הוקמו ביו"ש; בג"ץ יכריע

בחודשים האחרונים יישבו הפלסטינים עשרות נקודות לא חוקיות על אלפי דונמים ביהודה ושומרון, מרביתם ב"גושי התיישבות". השבוע הוגשה עתירת ענק לבג"ץ: "מה שהפלסטינים עושים זה שוד קרקעות לאור יום, הם למדו לכופף את המערכת הישראלית"

עמיחי אתאלי | 10/5/2012 7:40 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
כמה שבועות לפני פסח 2011 התקבלה הזמנה חריגה במפעל באזור התעשייה מישור אדומים, המייצר מבנים טרומיים: המזמין הפלסטיני ביקש לקבל בדחיפות יותר מ-80 מבנים טרומיים. בעל המפעל לא נתקל בעבר בהזמנה כל כך גדולה ודחופה, אבל הצליח לעמוד בלוח הזמנים. כמה שבועות מאוחר יותר, בעת חופשת הפסח של פקחי המנהל האזרחי, הגיעו מאות פלסטינים לשטח בערוץ נחל קידר שמתחת למעלה אדומים ובזמן קצר הקימו את כל המבנים.

מאחז פלסטיני בנחל קידר ליד מעלה אדומים.
מאחז פלסטיני בנחל קידר ליד מעלה אדומים. צילום: פלאש 90
בחודשים האחרונים עלו המאחזים שהקימו מתנחלי יהודה ושומרון לכותרות, לאחר שבג"ץ הורה למדינה לפנות את המאחז מגרון וחמישה מבנים בשכונת האולפנה בבית אל. אולם מתברר שבשנים האחרונות אימצו הפלסטינים את שיטת המאחזים, והם מציבים עובדות באמצעות בניית בזק בסגנון "חומה ומגדל". להערכת גורמים בשטח, המאחזים הפלסטיניים יושבים על אלפי דונמים.

בשנת 2009, לאחר קיפאון מדיני מתמשך, הגה ראש ממשלת הרשות הפלסטינית סלאם פיאד תוכנית שמטרתה להכשיר את השטח לקראת הכרזה על מדינה פלסטינית. בין סעיפי התוכנית, שזכתה לשם "תוכנית פיאד", הצהיר ראש ממשלת הרשות על כוונתו לתפוס כמה שיותר קרקעות בשטחי C.

בחודשים האחרונים הוקמו עשרות "מאחזים" פלסטיניים בכל שטחי יהודה ושומרון: בהר חברון, לאורך כביש ירושלים-ים המלח, בצמוד לכביש בגין בירושלים (בחלק המתחבר לכביש 443) ובנקודות שונות בשומרון. בכל אחד מהמאחזים הוצבו בין שלושה לעשרות מבנים, ובצמוד לכל אחד מהם יש עוקב מים צהוב וגנרטור, שעליהם מתנוסס סמלה של הרשות הפלסטינית.

מבצעי ההקמה הגדולים ביותר התקיימו בימי החופשה של פקחי המנהל האזרחי. השיטה שעבדה היטב בנחל קידר שוכפלה מאז בעשרות נקודות נוספות ברחבי יהודה ושומרון. בשעות הלילה, בחגים, בחופשות ובשבתות מגיעים עשרות פלסטינים לשטח ומקימים את המבנים במהירות.

החוק מאפשר לפקחי המנהל האזרחי להחרים רק מבנה שנמצא בשלבי בנייה. אם הבנייה הושלמה, יש להוציא צו הריסה. המנהל אכן מוציא צווים, והפלסטינים בתגובה עותרים לבג"ץ. שופטי העליון דורשים מהפרקליטות לספק נימוקים להריסת המבנים, ועד שמתקבלת תשובה מתרבים המאחזים בשטח בקצב יומיומי כמעט.
"שוד לאור היום"

להקמת המאחזים עשויה להיות משמעות מדינית מרחיקת לכת עבור ישראל. בעת משא ומתן מדיני תמצא עצמה המדינה בנקודת פתיחה נמוכה מאוד כשהפלסטינים כבר יושבים בפועל על אלפי דונמים, שחלקם הגדול נמצא בתוך מה שמוגדר כ"גושי התיישבות".

עמותת "רגבים", שעוסקת במעקב ובתיעוד של בנייה לא חוקית של ערבים בקו הירוק ובשטחים, הגישה השבוע עתירת ענק לבג"ץ בדרישה שיורה על הריסת עשרות מבנים מתוך המאות שהוצבו במאחזים הפלסטיניים. לעתירה צורפו הוכחות לבעלות המדינה על הקרקע ותצלומי אוויר המתעדים

את ההתרבות המהירה שלהם. "מה שהפלסטינים עושים זה שוד קרקעות לאור יום, מתוך מטרה מדינית ברורה של הרשות להשתלט על כמה שיותר אדמות מדינה", אומר עובד ארד, רכז אזור יהודה ושומרון בעמותה.

גורם במערכת הביטחון התייחס אמש לתופעה. "אין ספק שהפלסטינים למדו איך לכופף את המערכת הישראלית", אמר. "הם משכפלים את שיטת 'חומה ומגדל' ואחר כך יודעים איך לקבל הגנה מבית המשפט. ההשתלטות המאסיבית על הקרקעות צריכה להטריד אותנו מאוד, וראוי שמערכת המשפט תתייחס לתופעה הזו ברצינות רבה".

בואו להמשיך לדבר על זה בפורום אקטואליה -
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים