פרשה בשיא: המעבורת דיסקברי נחתה במוזיאון
אחרי כמעט שלושה עשורים מלאי שיאים חדשים בחקר החלל, הגיע הזמן להיפרד מהמעבורת, אשר כונתה "סוס העבודה של נאס"א"

כשהיא על גבו של מטוס בואינג שהותאם למשימה המורכבת, עזבה המעבורת בפעם האחרונה אחרי קרוב לשלושה עשורים של פעילות את מרכז החלל קנדי בפלורידה. אחרי 45 דקות של טיסה מעל וושינגטון, היא נחתה בשדה התעופה דאלס ומשם הועברה לתצוגה במרכז אודר-הייזי של המוזיאון.
רשימת השיאים וציוני הדרך שהותירה מאחוריה הדיסקברי - שזכתה לכינוי "סוס העבודה של נאס"א" - היא חסרת תקדים בתולדות הסוכנות האמריקאית בפרט וחקר החלל בכלל. בין אוגוסט 1984 למרץ 2011 היא ביצעה 39 משימות לחלל (המפורסמת שבהן הייתה הצבתו של טלסקופ החלל האבל באפריל 2000), שהתה בסך הכל 365 יום בחלל, הקיפה את כדור הארץ 5,830 פעמים וגמעה מרחק כולל של 239,539,663 קילומטר – נתון המקביל ליותר מ-300 טיסות הלוך ושוב לירח.
כמו כן, היא המעבורת הראשונה שאסטרונאוט אפרו-אמריקאי פיקד עליה (פרדריק גרגורי ב-1989), היא רכב החלל הראשון שהוטס על ידי אישה (איילין קולינס ב-1995, שלאחר עשור גם פיקדה על המעבורת) והיא הייתה הראשונה שנשאה קוסמונאוט רוסי (סרגיי קריקלב ב-1994) בטיסה שפתחה דף חדש ביחסים בין שתי המעצמות שהתחרו בחלל במשך שנים.

בנייתה של הדיסקברי, המעבורת המבצעית השלישית של נאס"א אחרי קולומביה וצ'לנג'ר, החלה ב-1979 והושלמה כעבור ארבע שנים. היא נקראה על שמן של שתי ספינות בריטיות שגם ביצעו מסעות חקר וגילוי, הדיסקברי של ג'יימס קוק והדיסקברי של הנרי הדסון, שחיפש את המעבר הצפון מזרחי בין האוקיינוס האטלנטי לאוקיינוס השקט במאה ה-17.

על אף ההיסטוריה המרשימה של הדיסקברי, ההתחלה לא הייתה חלקה. ניסיון השיגור הראשון ב-25 ביוני 1984 בוטל תשע שניות לפני ההמראה בשל תקלה במחשב הגיבוי, והניסיון השני שבוצע למחרת בוטל שש שניות לפני ההמראה אחרי שזוהתה אי סדירות באחד המנועים. המעבורת הועברה לתיקונים וב-29 באוגוסט תוכנן להתבצע ניסיון המראה שלישי, אולם הוא נדחה בעקבות אי התאמה בתוכנה מרכזית. רק למחרת, אחרי דחייה נוספת של 6:50 דקות בשל חדירת מטוס פרטי למרחב הסגור, המריאה הדיסקברי.
בינואר 1986 התרחש אחד האסונות הכבדים בתולדות נאס"א, כאשר המעבורת צ'לנג'ר התפוצצה 73 שניות אחרי ההמראה וכל שבעת האסטרונאוטים נספו. במשך יותר משנתיים
"חברים יקרים, חידשנו את המסע שהבטיחו להמשיך עבורכם", קרא מפקד המעבורת, פרדריק הוק, במסר מרגש מטעם הצוות. "משמעות האובדן שלכם היא שאנחנו יכולים להתחיל אחד חדש בביטחון. חברים יקרים, הרוח שלכם והחלומות שלכם עדיין חיים בלבנו".
באופן טבעי, גם אחרי האסון השני, התרסקותה של המעבורת קולומביה בדרך לנחיתה בפברואר 2003 ומותם של שבעת אנשי הצוות, ובהם האסטרונאוט הישראלי הראשון אלוף משנה אילן רמון ז"ל, נבחרה הדיסקברי להוביל מחדש את נאס"א לעבר החלל ב-26 ביולי 2005.

באוקטובר 1998 הייתה שותפה המעבורת לאחד הרגעים המרגשים ביותר בתולדות חקר החלל. הסנאטור ג'ון גלן בן ה-77, אשר בשנת 1962 היה האסטרונאוט האמריקאי הראשון שהקיף את כדור הארץ, סגר מעגל כאשר נמנה על שבעת אנשי הצוות שנטל חלק בניסויים שנועדו לבדוק את השפעותיו של היעדר כוח המשיכה.
"הטיסה הראשונה הייתה הניסיון הראשון אי פעם של הקפת כדור הארץ. רק ניסינו לגלות אם אנחנו יכולים לעשות את זה או לא", סיפר גלן לאחרונה בעת שהתבקש להשוות בין שתי הטיסות. "כעת, יש לנו 83 פרויקטים שונים למחקר בטיסה אחת, דברים בעלי ערך אדיר. הם נמצאים בחזית המדע".

נוסע לא פחות מפורסם שהגיע עם הדיסקברי לחלל הוא באז לייטייר, האסטרונאוט הבדיוני מסדרת סרטי "צעצוע של סיפור". במאי 2008 נשאה המעבורת בובה מקורית בגובה 30 סנטימטר של לייטייר לתחנת החלל הבינלאומית במסגרת תוכנית חינוכית שנועדה ללמד ילדים על החלל. הבובה גם חזרה לכדור הארץ על גבי הדיסקברי בספטמבר 2009, אחרי 468 יום שלפי חברת וולט דיסני הפכו את באז לאסטרונאוט ששהה את הזמן הארוך ביותר בחלל.
ב-9 במרץ 2011 נחתה הדיסקברי בפעם האחרונה ופרשה מפעילות בהתאם להחלטתו של הנשיא ברק אובמה לסגור את תוכנית מעבורות החלל אחרי שלושה עשורים. במהלך המשימה, זכו האסטרונאוטים לקריאת השכמה מיוחדת עם קולו של וויליאם שאטנר, קפטן קירק המקורי של סדרת הטלוויזיה "מסע בין כוכבים" משנות השישים.
"חלל, הגבול הסופי. אלה היו מסעותיה של מעבורת החלל דיסקברי. המשימה שלה בשלושים השנים: לקדם מדע חדש. לבנות תחנות חדשות. להביא אומות יחד לגבול האחרון. ללכת באומץ ולעשות מה שאף רכב חלל לא עשה מעולם", הכריז שאטנר.
חודש לאחר מכן הכריז מנהל נאס"א צ'רלס בולדן כי המעבורת תועבר למוזיאון התעופה והחלל ליד וושינגטון במקומה של האנטרפרייז, אב הטיפוס של המעבורות, שהועברה ביום שישי האחרון לניו יורק. המעבורת אנדוור תועבר בהמשך השנה למרכז המדע בלוס אנג'לס ואילו המעבורת אטלנטיס תוצג במרכז החלל קנדי.
כעת מקווים אנשי נאס"א בהווה ובעבר כי נוכחותה של הדיסקברי במוזיאון תהווה השראה לדור הצעיר להצטרף לחקר החלל כדי להביא את האנושות לעולמות חדשים ובלתי מוכרים. "מוזיאונים נועדו לספק השראה, לא רק לאפשר לאנשים לדעת מה קרה בעבר, אלא לגרום להם לפעול בעצמם בעתיד", סיכם ג'ון גלן.
בואו להמשיך לדבר על זה בפורום המדע -
