הצצה למרכז העצבים של המודיעין הצה"לי
בעין בלתי מזוינת זה נראה כמו מתחם סטודנטיאלי שלו, אך מתחת לחזות הפסטורלית מסתתרת ההדרכה המפרכת לדור העתיד של אנשי הצללים

המדריך של הקבוצה, רס“ל א,‘ לא נמנה עם בני העדה, חזותו מטעה ולא חושפת טפח מבקיאותו המרשימה בשפה הערבית. הוא מסביר לשומעיו, תוך שהוא מעתיק על הלוח משפט מתוך הכתבה, מדוע עליהם להתעלם ממילות קישור בטקסט, אחרת התמלול שלהם לעברית יכלול סתירה שאינה ניתן ליישוב.
בסופו של דבר, לא מן הנמנע כי בעוד חודשים ספורים, במהלך משמרת האזנה באישון לילה ביחידה 8200 (יחידת האיסוף המרכזית של אמ“ן) יהיה זה אחד החניכים לשעבר של רס“ל א,‘ שתמלול מהיר ויסודי שלו של פיסת מידע שהגיעה מאי שם, יביא לסיכול פיגוע משולב באחת הזירות.
כך, בזעיר אנפין, נראית הכשרה אחת מתוך עשרות רבות בענף מקצועות בבסיס ההדרכה של אגף המודיעין בצה“ל (בה"ד 15) בגלילות.
למה שמתרחש בתוך הבסיס - שלעיניו של אדם זר נראה כמתחם סטודנטיאלי חביב, בעל כיתות לימוד מאובזרות, לצד עצים וכמה כרי דשא - ישנה משמעות אדירה לתמונת המודיעין של ישראל בכל רגע נתון. "אנחנו למעשה מיקרוקוסמוס של אגף המודיעין,“ מסביר אל“מ ת,‘ מפקד בית הספר זה כשנתיים.
"כל שינוי שמתרחש בתחום מתחיל כאן. זה יכול להיות החל מעיסוק
"כל דבר שמודיעין זקוק לו מתחיל כאן, המודיעין מזין את ההדרכה, וקצב השינויים גבוה בגלל הצורך להיות רלוונטי. אין היום קורס שלפני שנתיים נלמד באותו אופן, תמיד יהיו התאמות.“

בסיס ההדרכה של אמ“ן נחשב לגדול ביותר בצה“ל לא רק בשל היקף ההכשרות, קרי המקצועות, שהוא מייצר, אלא גם בשל מספר החניכים בו. מדובר באלפים רבים מדי שנה, ואם בוחנים גרף שמציג את מספר בני ה18- שנכנסו אזרחים ויצאו עם הכומתה הירוקה של אמ“ן לאורך השנים, ניתן לראות בו עלייה של כ40- אחוז בין 2008 לשנה הנוכחית.
"זה ממחיש את הגידול בצורכי החיל,“ מסביר אל“מ ת', "בכל שנה אנחנו צריכים יותר נוער איכותי שיעשה את העבודה הזאת שהולכת ונעשית מורכבת ומאתגרת יותר.“
סגל ההדרכה נבחר בקפידה. אנשי שטח בכירים חוזרים למקום שבו התחילו את שירותם על מנת להכשיר את הדור הבא. בהשלמת הקצונה למשל, מפקדי הצוותים הם בדרגת רב סרן, נושקים לסא“ל, נתון שיש בו ללמד משהו על בכירותם. במקביל, ניתן דגש על סביבת הדרכה מותאמת לחיילים.
"אנחנו צריכים כל העת לעניין את החניכים, לגרות אותם בשיטות שמותאמות למאפיינים שלהם, בין השאר דרך לומדות, סימולטורים ואפילו משחקי מחשב,“ מספר אל“מ ת.‘ בלימודי שפות, למשל, פיתחו כמה משחקים כאלה כדי לסייע לחניכים לקלוט מילים שהם מתקשים ללמוד, למשל "מבוכים ודרקונים“ - כל בחירה במילה נכונה מזכה את המשחק בנקודות. בקורס אחד, אגב, לומדים לפחות 5,000 מילים.
אבל לא מדובר כמובן רק במילים, צוות ההדרכה עורך לחניכים היכרות עם המאפיינים של דוברי השפה, עולמם התרבותי, הדתי והחברתי. קטעי עיתונות, דגלים של לבנון, סוריה ואיראן, סמלים של חמאס וחיזבאללה. אווירת לימודים בניחוח איסלאמי. הנשיא האיראני מחמוד אחמדינג‘אד כמו גם מזכ“ל חיזבאללה, חסן נסראללה ודומיהם, מופיעים לא פעם בשיעורים על מסכי ענק.
הלימודים בכל הקורסים מתחילים בשמונה בבוקר ומסתיימים בעשר בלילה, ויש מי שבוחרים להמשיך לבד לשעות הקטנות של הלילה ולשנן את החומר הרב. מעבר לרובד העמקת הידע ורכישת המיומנויות, ממחישים לחניכים חלק מהפרקטיקה שבעבודה. למשל, מעירים את החניכים באמצע הלילה, מוסרים להם תרחיש מסוים ומכניסים אותם ללחץ של עבודה בתנאים שיחוו לא פעם ביחידות שאליהן יישלחו.

סא“ל ל,‘ מפקדת ענף מקצועות, מכשירה את הדור הבא של "יחידה .“8200 כל מקצועות הסיגינט (מודיעין האותות) באחריותה. קורסי הערבית והפרסית נמצאים במוקד העניינים. המדריכים הם בעלי השכלה אקדמית, מתואר ראשון ועד דוקטורט.
היחס הוא אישי ומדויק, מדריך אחד לארבעה עד חמישה חניכים, תלוי בידע המוקדם שלהם. במסגרת הענף הזה נפתחו לפני חודשים ספורים שני מסלולי הכשרה חדשה בשם המנומנם "מידענות,“ שמאחוריו מסתתר עולם ומלואו - האינטרנט.
"מאפייני התקופה האחרונה, שבמרכזם שינויים מהפכניים במדינות שונות, מצריכים לחקור את דעת הקהל, לבדוק באיזה מצב נמצא ההמון. אמנם קשה לנבא את זה, אבל בהחלט ניתן לגזור מעיסוק כזה היבטים מבצעיים,“ מסבירה סא“ל ל.‘
ההכשרה הזאת נמנית אמנם עם המודיעין הגלוי - אוסינט בשמו המקצועי - אולם לא לחינם היא נמשכת חצי שנה. "כדי לדעת למצוא את מה שצריך מתוך כמות אדירה של מידע, צריך לא רק לדעת את השפה, אלא גם להבין איך מדברים ברשת, בסלנג, בקיצורים, קידודים, רמזים ובנוסף לכך להכיר היטב את נבכי האינטרנט, ככה בונים תמונה מלאה,“ מוסיפה סא“ל ל.‘
להבדיל מההכשרה באיסוף חומר מהאינטרנט על מנת לסמן תהליכים ומגמות, לומדים החניכים בקורס נפרד איך לאסוף מידע על יעדים שונים. באמ“ן הפנימו את העובדה שכדאי לחזק את המידע המודיעיני הקלאסי שיש על יעד זה או אחר בחיפוש מדוקדק ברשת.
"זה חיפוש ברשתות חברתיות, במאגרי מידע, באתרי שיתוף קבוצות, דרך מנועי חיפוש שונים,“ אומרת סא“ל ל.‘ העבודה הזאת מחייבת כמובן שליטה יסודית ברשת ויכולת לחפש ללא לאות אחר כל פרט, תמונה, מפה גאוגרפית, מאפיינים של היעד - לכל אלה יכול להיות ערך מוסף אדיר בנוגע למידע שיש במערכת הביטחון על היעדים השונים.

החיילים שמתקבלים לבה“ד 15 מאותרים מראש. התהליך מתחיל עוד כשהמועמדים רק בכיתה י“א. "לכל קורס יש תיק יסוד שכולל את מאפייני המקצוע והכישורים הנדרשים מחניכיו. לרוב אלה בני נוער שקדנים ובעלי יכולות גבוהות של חשיבה, ניתוח ולמידה. תהליך האיתור כולל מבחנים קוגניטיביים וראיונות,“ מפרט אל“מ ת‘ עד כמה שניתן את שלבי המיונים.
המפקדים בבסיס מודים שהמתגייסים החדשים מצוידים בלא מעט ידע מהבית, ומספרים שלחיילים הצעירים יש חלום להביא יום אחד ידיעה אסטרטגית, ושהם גם שואלים לא מעט שאלות, גם על האתגר האיראני. "אלה חבר‘ה מאוד דעתניים, יש להם מעין חקרנות שלהבדיל מסקרנות שיש בה גם רכילות, הם מביעים דעה, מעלים שאלות רלוונטיות, ואנחנו מעודדים לכך,“ מוסיף אל“מ ת.‘
אנחנו עוברים לחלק אחר של בסיס ההדרכה, שם מתקיים קורס פענוח, השייך לתחום הוויזינט (מודיעין חזותי). בקומה העליונה של המבנה עוד ניצבים בגאון מתקנים לפענוח תצלומי אוויר, שבהם עשו שימוש לראשונה בסוף שנות השישים.
הטכנולוגיה התקדמה בכמה דורות מאז, אך עדיין לא נס ליחם וטמונות בהם יכולות שקשה להעתיקן למערכת מחשבים. למרות הנוסטלגיה רוב מלאכת הפענוח נעשית כמובן במערכת ממוחשבת, במשקפיים שמציגים את המבנים ברצועת עזה או תחנת כוח בלבנון בשלושה ממדים, כמו בסרט קולנוע.
"זה קורס שנמשך 15 שבועות,“ מסביר רס“ן ג,‘ סגן מפקד ענף מודיעין שטח, "במהלכו אנחנו מלמדים את החניכים שפה חדשה, אחרת. איך נראים שמורת טבע, כוח צבאי, בור לשיגור רקטות או מנהרה.“ התרגילים שעוברים החניכים כוללים קריאת מפה, שבה אלפי סימונים, ואיתור נקודה מסוימת בה, לצורך העניין יעד תקיפה, שיתווסף לבנק המטרות של צה“ל באחת הזירות.
רס“ן ג:‘ "פה צריך לגלות יצירתיות, לדעת להצליב מידע מכמה מקורות וסוכנויות, לשאול שאלות גורמים רלוונטיים שיכולים לסייע למקד את החיפוש. אנחנו בוחנים כיצד נעשה התרגיל, באיזה פרק זמן וכך מכשירים את החניכים.“
הוא מגלה שלפני שמתחילים לראות את היעדים השונים על גבי צג המחשב, לוקחים את החניכים לשבוע ניווטים, שירגישו ברגליים את מה שיחפשו אחר כך בעיניים, במפה הממוחשבת. "ברור שהאויב היום יודע להתחבא ועושה הכל כדי להקשות על איתורו, ופה האתגר שלנו לפתח טכנולוגיות וידע על מנת לחשוף אותו,“ סיכם הרב סרן.
בענף מודיעין השדה והמחקר עורך סא“ל י‘ אימון ייעודי לאחת האוגדות בצה“ל. "המטרה,“ הוא אומר, "לתת להם להתנסות בכל מה שיתרחש בשדה הקרב בפן המודיעיני. לכל מסגרת שמגיעה לכאן, מרמת הגדוד עד האוגדה, נבנה אימון מסודר, תפור למידות שלה.“
אי הבהירות שאפיינה את שדה הקרב במהלך מלחמת לבנון השנייה ובעיקר חסמים שעצרו את המידע המודיעיני המזוקק מלהגיע למפקדים בשפה פשוטה ורלוונטית, הביאו להקמת מחלקת מודיעין שדה באמ“ן ולהבנה שיש להכין את קציני המודיעין והמפקדים לתרחישים שונים וחדשים. בבסיס ההדרכה מתקיימת גם ההשלמה החיילית של קורס הקצינים, מדובר כאמור בהשלמת הקצונה הגדולה בצה“ל, הן בהיקף הצוערים והן במספר המקצועות.
חלק ניכר מההכשרה בבסיס ההדרכה, בדומה להפעלתו ביחידות השונות, נעשה תחת מעטה כבד של חשאיות, וכפועל יוצא מכך לא פורט כאן פרומיל מהעבודה הרבה הנעשית שם. מאחורי המסך האטום הזה נמצא גם תחום הסייבר, תוכנית "חבצלות“ היוקרתית המכשירה מדי שנה כמה עשרות בודדות של בני נוער לתפקידים מרכזיים ביותר באגף - עיסוק בביטחון מידע, מודיעין אלקטרוני, מערכות נשק של האויב ועוד עשרות דוגמאות אחרות.
"אין ספק,“ סיכם מפקד בסיס ההדרכה, אל“מ ת,‘ שבלשכתו ממוסגרת תעודה, מעט דהויה, אות הצטיינות על הדרכתו בקורס האזנה, "שעבודת המודיעין קשה. כמות השינויים לה אנו עדים בעת הנוכחית ממחישה את האתגר שניצב מולנו, ואנו צריכים להתמודד מול עזה תוך עיסוק במהפכת המידע ובהתפתחויות הטכנולוגיות.“
shabat@maariv.co.il
