מחקר: משלחות לפולין גורמות נזק נפשי לנוער
חוקרים ישראלים טוענים כי חלק מהתלמידים מפתחים דיכאון, חרדות והפרעות פוסט טראומטיות עם שובם מהסיורים במחנות ההשמדה

משלחת תלמידים לפולין צילום ארכיון: אלכס רוזקובסקי
"הם דיווחו לנו כי בשנה האחרונה נתקלו ב-23 תלמידים ששבו מהמסעות לפולין שהחוויה הותירה בהם'חותם נפשי' קשה עד כדי סטרס חזק", הסבירה ד"ר מימוני-בלוך. "האבחנות לגביהם היו ביטויי חרדה מוגברים, תנודתיות במצב הרוח, דיכאון, עצב, בכי בלתי מוסבר, הפרעות שינה, הפרעות קשב וריכוז". לדבריה, חלק מהתופעות נמשכו כשלושה חודשים לאחר שובם לארץ מהמסע לפולין.
ד"ר מימוני-בלוך ציינה כי כל 23 התלמידים פנו לאבחון פסיכיאטרי. בין הביטויים הנפשיים שאובחנו נרשמו 13 מקרי חרדה, שמונה הפרעות הסתגלות, שבעה אובחנו עם תנודות במצבי הרוח ודיכאון וארבעה מקרים של פסיכוזות דוגמת הזיות. כמו כן החוקרת סיפרה כי נתקלה גם בתלמידות שאובחנו לפני המסע לפולין כסובלות מאנורקסיה, ומצבן החמיר תוך כדי המסע ולאחריו.
"שיעור הבעיות הנפשיות משמעותי"
רק מקרה אחד פיתח הפרעה פוסט-טראומטית הדומה להלם קרב, שכללה מחשבות טורדניות על זוועות השואה, סיוטים מהמראות שראה, הפרעות חרדה קיצוניות ומתמשכות ועיסוק בלתי פוסק בחוויה ובחלומות האימה שהעסיקו אותו.
הגם שמדובר במחקר ראשוני המבוסס על אוכלוסיית נחקרים מצומצמת, סבורים שני החוקרים שיש להתייחס לממצאים הללו בכובד ראש. לדבריהם, ייתכן שתמונת המצב המלאה חמורה יותר. "ההערכה היא כי שיעור הבעיות הנפשיות שמתפתחות בקרב בני נוער לאחר מסע הזיכרון' בעקבות השואה' הוא אכן משמעותי", הדגישה ד"ר מימוני-בלוך.
"אנחנו ממליצים להנהיג נוהל מחייב ולפיו מתבגרים המצויים
במצוקה נפשית או בבעיות נפשיות כאלו ואחרות שידוע עליהן יידרשו להיוועץ בצוות מקצועי מומחה למתבגרים, אם בכלל כדאי שייצאו למסע לפולין". לטענתה , בכמה בתי ספר, באורח וולונטרי וביוזמת ההנהלות או המשפחות, מציעים לתלמידים עם בעיות כאלו לפנות להתייעצות מוקדמת. "נוכח הממצאים נראה שיש להנהיג נוהל מחייב", אמרה .
בשנה שעברה ביקש מבקר המדינה מיכה לינדנשטראוס לבדוק את מידת ההשפעה הנפשית שיש לסיורים האלה על בני הנוער, ואם אין מקום לבצע מחקר מסודר לאחר שובם לארץ. באחרונה הוצגו נתוני המחקר בכנס רפואי בינלאומי בפראג וגם בפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב.
בואו להמשיך לדבר על זה בפורום אקטואליה -
