"מצג שווא הסתיר את הקרחונים מהטיטאניק"
היסטוריון בריטי טוען כי תנאי הים בצפון האוקיינוס יצרו מחזה תעתועים של אופק שגוי שמנע מצוות אוניית הפאר לראות את הסכנה
הטיטאניק, שהייתה האונייה הגדולה ביותר שנבנתה עד אז, יצאה באפריל 1912 לשיט הבכורה שלה מסאות'המפטון שבאנגליה לעבר ניו יורק. ב-14 באפריל טבעה הטיטאניק אחרי שהתנגשה בקרחון ענק ליד פאונדלנד ויותר מ-1,500 נוסעים נספו באחד האסונות המפורסמים בהיסטוריה.

הטיטאניק יוצאת למסע באפריל 1912. צילום: אי-פי
הניו יורק טיימס דיווח כי ספרו של ההיסטוריון הבריטי טים מלטין, "טיטאניק: לילה מטעה ביותר", מציג תיאוריה חדשה, לפיה המים הקפואים שבהם נעה אוניית הענק יצרו תנאים אידיאליים להיווצרות מצג השווא שהטעה את הצוות.
מיראז'ים נוצרים כאשר אוויר חם בקרבת פני הקרקע גורם לשבירת קרני האור כלפי מעלה ויוצר בבואות. התופעה מוכרת בעיקר במדבריות, כאשר מטיילים מאמינים כי מתקרבים למקור מים על אף שמדובר בבבואה של השמיים.
עם זאת, מצגי שווא מתרחשים גם כאשר אוויר קר גורם לשבירת קרני האור כלפי מטה, ואז הצופים רואים עצמים ורקעים באופק המרוחק, אשר לעתים מתעוותים במהירות. לפי הספר, השילוב של הים האפל והשמיים זרועי הכוכבים יצרו מחזה של אופק שגוי אשר העלים את הקרחונים מעיני הצוות.
גם החילוץ נפגע בגלל המיראז'
אבל לא רק על הטיטאניק השפיעה מחזה התעתועים, אלא גם על מאמצי החילוץ. אוניית הקיטור קליפורניאן הייתה בקרבתה של אוניית הפאר בעת ששלחה אותות מצוקה, אבל לא הצליחה לזהות אותה בתור הטיטאניק.
הקברניט, סטנלי לורד, העיד כי הוא האמין שהוא רואה אוניית קיטור אחרת ולא את הטיטאניק עם ארבע ארובות הענק שלה. "אני בטוח. זו לא הייתה הטיטאניק", העיד
הקפטן, אשר נטען כי התעלם במכוון ממצוקת האונייה, בפני ועדת החקירה אחרי האסון.
לפי מרטין, ההסבר של מצג השווא באוקיינוס הוא שיכול להסביר מדוע היה קשה למנוע את הטרגדיה. "לא היו שם גיבורים או נבלים", אמר לניו יורק טיימס. "במקום זאת, היו הרבה אנשים שניסו לעשות את המיטב במצב כפי שהם ראו אותו".
תיאוריה נוספת שפורסמה לאחרונה טוענת כי אירוע שמימי שמתרחש רק אחת ל-1,400 שנה הוא שגרם לאזור שבו נעה הטיטאניק להיות מלא בקרחונים באופן חריג.
על פי החוקרים, ב-4 בינואר 1912 היה ירח מלא והוא עבר בקרבה רבה ביותר לכדור הארץ, יממה אחרי שכדור הארץ היה בפריהליון – הקרבה הגדולה ביותר שלו לשמש במהלך השנה. מערך שמימי בלתי שגרתי זה יצר "גאות אביבית" שהחלה לדחוף את הקרחונים מגרינלנד.
בשל האירוע החריג, לא יכול היה לדעת הקברניט אדוארד סמית לצפות לכמות הקרחונים על אף שעשה את הנתיב במשך 26 שנה.
"הטיטאניק לא האטה, אפילו אחרי שהתקבלו כמה מסרים שהזהירו מהקרח", ציין דונלד אולסון מהמחלקה לפיזיקה באוניברסיטת טקסס סטייט, אחד ממחברי המחקר. "הם התקדמו במהירות לתוך אזור עם קרחונים. זה הטביע את האונייה, אבל הקשר של הירח עשוי להסביר את המספר הגדול של הקרחונים שנכנסו לנתיב".
בואו להמשיך לדבר על זה בפורום אקטואליה -
