מפלגה מחפשת אג'נדה

לבני החמיצה את האפשרות להציע סדר יום אזרחי ולהילחם עליו. מופז ייאלץ לעבור מתיחת פנים כדי להמציא את עצמו מחדש כ"חברתי"

רוביק רוזנטל | 1/4/2012 16:22 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר RSS
את קדימה החדשה ינהלו על פי התוצאות הברורות של הפריימריז שלושה ביטחוניסטים - שני רמטכ"לים וראש שב"כ - שאול מופז, דן חלוץ ואבי דיכטר. אנשי ביטחון נשארים אנשי ביטחון, השקפת עולמם עוצבה במערכות הביטחון ומעטים מהם שינו את עמדתם ואימצו השקפת עולם או אג'נדה אזרחית וחברתית. בישראל של דיין ורבין זה היה יכול לעבוד. בישראל של היום זה לא מספיק, ואפילו אנכרוניסטי.

ציפי לבני החמיצה את האפשרות להציע סדר יום אזרחי ולהילחם עליו. היא התאימה לאפשרות הזו. היא זכתה במספר המנדטים הגדול ביותר בבחירות האחרונות כי משכה אליה קולות שרצו להרחיק את קדימה מן הליכוד.

היא סומנה כמובילת אג'נדה, אבל השאירה את המשבצת שסימנו עבורה ריקה. קשה להבין מה עבר בראשה או בראשם של יועציה כשנקטה את הטקטיקה "נשב ונשתוק ונראה איך נתניהו נופל". היא שתקה במחאה החברתית, צייצה חלושות במתקפת החוקים הבעייתית של יריב לוין וחבריו ושתקה בפרשת מגרון.

האמירה היחידה הזכורה ממנה היא ההתנגדות לעסקת שליט. נתניהו החל לנסוק כשביצע את עסקת שליט, אצל לבני זו הייתה עוד תחנה בנפילה. איש לא ניצח את לבני, היא ניצחה את עצמה, ולמעשה היא הודתה בכך בראיונות האחרונים. מעט מדי ובוודאי מאוחר מדי.
שברי אג'נדות ביוזמות בודדות

מה מעניק לקדימה בראשות מופז את היכולת למלא את האג'נדה האזרחית-חברתית-מדינית, שבלעדיה באמת אין לקדימה כל סיכוי? אחת התוצאות של שנות השתיקה היא שאף אחד מחברי הכנסת של קדימה לא בנה את עצמו כאלטרנטיבה.

אם לבני הייתה יוצרת את מוקד האג'נדה, היה נבנה סביבה גם צוות, ובין 28 חברי הכנסת של קדימה יש כוחות מרשימים שהיו יכולים למלא את התפקיד. נחמן שי כמעט נעלם, שי חרמש עשה כמה פעולות למען החקלאים, רוני בראון,

שר האוצר לשעבר, רואיין בתוכניות רדיו מזדמנות, יוחנן פלסנר הזיז כמה יוזמות, נינו אבסדזה הייתה הפתעה נעימה. אבל אלה הם שברי אג'נדות ביוזמות בודדות ולא תלכיד מפלגתי אופוזיציוני.

כל רכיבי האג'נדה נתפסו, שהרי גם בפוליטיקה אין ואקום; שלי יחימוביץ' בתחום החברתי, יאיר לפיד כאלטרנטיבה אזרחית, דן מרידור והנסיכים במאבק על דמות הדמוקרטיה מול דיכטר המוביל אג'נדה ליברמנית משלו בלי שלבני מצליחה לבלום אותו.

נדרשת מתיחת פנים תדמיתית

מופז לא מזוהה עם האג'נדות האלה. הוא איש ביטחון שפרש מן הליכוד בנסיבות של קוניונקטורה פוליטית, והוא נשאר כזה. אין בזה שום רע לעצמו, זכויותיו רבות כרמטכ"ל, אבל עם זה לא הולכים היום למכולת הפוליטית. הליכוד זיהה את החולשה הזו בתגובתו על הבחירה, וגם מופז מזהה אותה היטב.

בהופעותיו האחרונות ניסה להמציא את עצמו מחדש כ"חברתי", אבל נדרשת כאן מתיחת פנים תדמיתית, תוכניות מפורטות, התחברות לשחקנים החדשים במגרש החוץ-פרלמנטרי.

על מופז לקחת את הצוות המיובש של קדימה ולבנות אותו ככוח פעולה רב-תחומי. דיכטר, שאליו חבר, עלול להפוך לנטל בניסיונות להפוך ליותר ליכוד מהליכוד. יש לו אנשים נוספים שיכולים לעשות את העבודה, אבל בינתיים הדבר היחיד שמופז משדר באמת הוא ביטחון עצמי, סמכותיות וניסוחים פשוטים. אחרי תקופת לבני, אחת ההחמצות הגדולות בתולדות הפוליטיקה הישראלית, גם זה משהו.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

רוביק רוזנטל

צילום: .

מתמודד אובססיבי בזירה הלשונית. חובק 15 ספרים, מילון סלנג מקיף, כתב עת, פרס סוקולוב, חמישה בנים ומכונית

לכל הטורים של רוביק רוזנטל

עוד ב''דעות''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים