"ההיערכות ליום האדמה מנעה פרובוקציות"

ראש אגף המבצעים במשטרה מציין כי אירועי המחאה ביום שישי עברו בשקט ומדגיש: במהלך חג הפסח הציבור יכול לצאת לכל מקום ללא חשש

אבי אשכנזי  | 1/4/2012 8:46 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
בימים האחרונים התרוצץ ניצב ניסים מור, ראש אגף המבצעים במשטרה, כמעט בכל מחוזות המשטרה ברחבי הארץ והיה דרוך במיוחד. הסיבה: שלל האירועים הביטחוניים שלהם נדרשת המשטרה בתקופה הקרובה, אירועים שעלולים להבעיר לא רק את מדינת ישראל, אלא גם את המזרח התיכון כולו. המבחן הראשון נערך במהלך סוף השבוע האחרון, ואנשיו של מור עמדו בו בהצלחה רבה.

ניצב ניסים מור, ראש אגף המבצעים במשטרת ישראל.
ניצב ניסים מור, ראש אגף המבצעים במשטרת ישראל. "צריך לומר מילה טובה למארגני האירועים" צילום: ראובן קסטרו
ניצב מור, איך אתה מסכם את ההיערכות שלכם לאירועי "יום האדמה" ו"צעדת המיליון" ?
" בסוף השבוע הזה התחברו שלושת הדברים יחד בתאריך 30 במרס: גם'יום האדמה' וגם'צעדת המיליון' בגבולות ישראל, שיצא להם ליפול השנה על יום שישי, שהוא גם יום התפילות במסגדים. מדובר בתפילות שהן רגישות בשל התקופה, והן מחייבות אותנו להיערך להפרות סדר, במיוחד בהר הבית. במקביל, נערכנו עם צה"ל לתרחיש של ניסיונות לפרוץ את הגדרות לאורך הגבולות בכל הארץ.

"לגבי 'יום האדמה', הערכנו שהוא יעבור בשקט. המודיעין הצביע שאין כוונה להפר את הסדר הציבורי ביישובים הערביים בישראל. לשמחתי, האירועים עברו בשקט וצריך לומר מילה טובה למארגנים.

"לעומת זאת, בירושלים הערכנו שבגלל ההגבלה של המתפללים בהר הבית יהיו הפרות סדר, במיוחד של אלה שלא הורשו להיכנס להר להתפלל. ואכן היו לא מעט אירועים של הפרות סדר באזור הר הבית. שוטרי מחוז ירושלים ביצעו 20 מעצרים ושמרו על הסדר הציבורי. אבל בסך הכל הכוחות שהיו ערוכים בכל הארץ עמדו בעוד יום של מבחן".
"עבודה מהירה ושקולה"

אתה מתרשם שההיערכות שלכם היא שהרתיעה את הצד השני מלעורר הפרות סדר ופרובוקציות?
"אין ספק שהיערכות מתאימה ומאוזנת יודעת להעביר את המסרים, אבל מטבע הדברים אנחנו לא יודעים עד כמה ההיערכות באמת מנעה מהצד השני ליצור פרובוקציות. לא בכל מצב אנחנו יכולים וצריכים להעמיד את משטרת ישראל על הרגליים. זה בדיוק התפקיד שלנו כמפקדים - לדעת מתי לעשות את זה".

ב-15 באפריל נעמוד בפני מטס מחאה אווירי. כיצד אתם נערכים לו?
"יש לנו ניסיון מסוים מהמטס הקודם, וכמובן יש הפקת לקחים. כרגע אנחנו יושבים עם כלל הגורמים ונערכים לטיפול במטס. אני חושב שברמה המבצעית זה לא אירוע מסובך. אפשר להכיל אותו, אבל יש היבטים תקשורתיים ודעת קהל סביב הנושא".

לפני כחצי שנה הכנת עבודת מטה רחבה שעיקרה הכשרת המשטרה לתת מענה להפרות סדר המוניות בשטחים ובשטחי המדינה לקראת הכרזה על מדינה פלסטינית באו"ם. האם אירועי "זרעי קיץ" תרמו להיערכות המשטרתית הנוכחית?
"נערכנו אז לתרחישי קיצון שעשויים להתרחש. חלק מזה ראינו בטיפול ביום הנכבה וחלק ביום הנכסה ובמשטים השונים. ההיערכות שלנו הייתה יחד עם הצבא, בגבולות ובתפר. היינו צריכים להיערך לתרחישים שונים וקשים, והיה חשוב לי לוודא שיש לנו מספיק כוח מיומן ואמצעים כדי להתמודד במקומות שלהם נידרש. לא היה לנו הרבה זמן להתארגנות, דבר שדרש מאיתנו עבודה מהירה ושקולה.

"בסופו

של התהליך העלינו את כוחות השוטרים המאומנים לטיפול בהפרות סדר ולאירועים ביטחוניים מ-5,000 ל-7,500. במקביל , הצטיידנו באמצעים לפיזור הפגנות והפרות סדר, הקמנו מפקדות ורעננו את הפקודות.'זרעי קיץ' אפשר למשטרה לא רק להתמודד עם אירועי הפרות סדר, אלא גם להיערך למצבים נוספים כמו מצבי חירום, ירי רקטות ובעצם כל אירוע גדול המצריך את היערכות המשטרה בהתאם".

"המצב יכול להתהפך בתוך זמן קצר"

חלפו שבועיים מאז סבב העימות בדרום. האם אתם נערכים לעימות נוסף בגבול הדרום כבר בקיץ הקרוב?
"אנחנו לא יודעים להעריך כרגע מה יהיה, אנחנו רק יודעים שהמצב יכול להתהפך בתוך זמן קצר. ההערכה היא שאנחנו צריכים להיות מוכנים לטווחים קצרים של הסלמה בדרום, אבל לא רק שם, אלא גם באזורים נוספים. אנחנו מקיימים שגרה כזו.

"זו הייחודיות של משטרת ישראל: אין עוד משטרה אחרת בעולם שבתוך זמן קצר צריכה לתת מענה גם לאירועים ביטחוניים, ולא רק לפליליים. זה אומר לקחת חוקר ולשים אותו בחזית. אנחנו קצרים בכוח אדם, אבל זו הייחודיות שלנו".

איזה לקחים הפקתם מהסבב האחרון בדרום?
 "המחוז הדרומי מאוד מתורגל, לצערנו, אם זה בכוחות ואם זה באמצעים. יש לנו חבלנים שעובדים זמן רב בשטח, והם מיומנים בהתמודדות עם ירי הרקטות. את מה שלמדנו בגזרת הדרום אנחנו מלמדים גם במחוזות אחרים כי ברור לנו שהרקטות יגיעו גם לשם. התהליך הוא ברור.

"כשהייתי מפקד מרחב לכיש, עוד לפני שהרקטות הגיעו לאשקלון, דרשתי מהשוטרים ומהמפקדים להיערך לאפשרות שאת הרקטות יירו גם לאשקלון. כשבצד השני מישהו מפתח יכולות, זה ברור שבסופו של דבר הוא גם יצליח להגיע אליהן. התפקיד שלנו כמשטרה הוא להיערך למצב שבו הצד השני יממש את היכולות שאליהן הוא חותר".

"כדי שכולם ירגישו בטוחים"

אנחנו בעיצומה של חופשת פסח, ומצד שני אנחנו שומעים על הרבה מאוד אירועים ביטחוניים בפתח. האם למי שמתכנן בילויים וטיולים יש סיבה לדאגה?
"אפריל השנה הוא חודש עמוס - גם חגי ישראל וגם אירועים ביטחוניים. זו תקופה שבה אזרחים יוצאים לנופש, ויש תנועה ערה בכבישים. המשטרה תהיה גם שם כדי שכולם ירגישו בטוחים. אחרי פסח יש את אירועי יום השואה, יום הזיכרון לחללי צה"ל, יום העצמאות, וכמובן את המטס ואירועים ביטחוניים אחרים.

"אנחנו קוראים לציבור לצאת לכל מקום ללא חשש. אלפי שוטרים ייפרסו בתקופה הזאת ברחובות, במרכזי הערים, בחניונים ובפארקים. כל השוטרים יישאו בנטל, כולל המפקדות והיחידות המיוחדות. ברור לנו שבתקופה הזו אנחנו צריכים להיראות יותר ולהגיב מהר יותר, גם בתחום הביטחוני וגם בתחום הפלילי ".

גיל: 53; מגורים: ראשל"צ; מצב משפחתי: נשוי ואב לארבעה; תפקידים קודמים: מפקד מחוז המרכז, עוזר לשני מפכ"לים, מפקד מרחב אילת ומרחב לכיש

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

הראיון היומי

צילום:

מדור חדש במעריב. מדי יום נארח את הדמויות הבולטות על סדר היום לראיון אקטואלי נוקב. כל השאלות הבוערות, כל הסוגיות שעל הפרק וכל מי שמשפיע

לכל הכתבות של הראיון היומי

עוד ב''הראיון היומי''

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים