עשור לחומת מגן: "השינוי הוא קיצוני, אך אנו ממשיכים להילחם"
עשר שנים בדיוק חלפו מאז תחילת מבצע "חומת מגן", אליו יצא צה"ל כדי לפגוע בתשתיות הטרור הפלסטיניות ולעצור את גל הפיגועים באותה תקופה. "בזכות הפעילות, היציבות הביטחונית היום גבוהה", מספר מפקד גזרת ג'נין וטול כרם שהשתתף במבצע
היום נראה כי המבצע, אליו יצא צה"ל על מנת לפגוע בתשתיות הטרור הפלסטיניות באיזור ולעצור את גל הפיגועים באותה תקופה, נתן את פירותיו. בראיון בלעדי ל-nrg מעריב, מספר אלוף משנה רסאן עליאן, שפיקד אז על הגזרה החולשת על ג'נין וטול כרם, על ההבדלים שבין "בירת המתאבדים" דאז לג'נין של היום.
"השינוי הוא שינוי קיצוני מלפני עשור", מספר עליאן, "אחרי המבצע, העיר נראתה אחרת, מחנה הפליטים היה נראה אחרת עם כל ההרס שנוצר כתוצאה מהלחימה".
לדבריו, היום מדובר בעיר תוססת, "היא נבנתה בחזרה, עם כל התשתיות והכבישים. מבחינת הביטחון אנחנו חיים ביציבות ביטחונית בסך הכל. הרמה מאד גבוהה, לא רק בג'נין אלא בכל ערי יהודה ושומרון".
עליאן ומפקדים נוספים באיזור יהודה ושומרון לא נותנים לאפקט של חומת מגן להתמסמס ואת השקט הבטחוני מאז ניתן לזקוף רבות לפעילות האינטנסיבית שנערכת מדי יום בשטח הפלסטיני, כמעט ללא פרסום, וכמובן את גדר הההפרדה.
"פעם יצאו מג'נין הרבה מאד מפגעים, אך היום העיר מתוחמת בגדר, יש בה מנגנוני ביטחון פלסטינים וכמובן הפעילות האינטנסיבית שמתקיימת בה מדי לילה גרמה לכך שהעסק יירגע מבחינה ביטחונית והיציבות תשמר".
עם זאת, הוא מציין כי מדי פעם יש ניצנים של תשתיות טרור, אך אלה לדבריו
עליאן טוען כי למרות הסכם הפיוס עם חמאס, שירותי הביטחון הפלסטינים בערי יהודה ושומרון לא השתנו. אך לדבריו "אי אפשר לדעת מה יהיה בעתיד".
אלוף המשנה מזכיר כי גם הצמיחה הכלכלית נותנת את אותותיה בערי האיזור "ואנחנו כמובן מעודדים אותה על ידי פתיחת צירים וחסמים, היתרי עבודה והכנסת ערביי ישראל לאיזור ג'נין במטרה לעודד את הכלכלה המקומית".

למרות הדברים, יש לציין כי לעיתים ישנם ניסיונות לפגוע בחיילים ובאזרחים. באחד מהמקרים, ניסו לאחרונה פלסטינים להחדיר מטען חבלה לבית הדין הצבאי בסאלם ולפני כשנה בוצע ירי לעבר מחסום ג'למה.
בתוך העיר ומחנה הפליטים יש עדיין כלי נשק רבים שמשמשים בעיקר את החמולות בקרבות בינהם. אך גם תשתיות טרור רדומות זוכות לטיפול וצה"ל בשיתוף השב"כ נאבק בארגונים ובעמותות שמגייסות כספים על מנת להחיות את הטרור.
אך מבחינת עליאן, זכרונות המבצע עדיין כאן. "אין ספק שמבצע חומת מגן ומה שהשאיר בשטח לא עוזב את העיר. חומת מגן עדיין מרחפת. עובדתית אנחנו פועלים בתוך מחנה הפליטים למרות הנשק והמבוקשים בשטח וכמעט כל פעילות עוברת בשקט מוחלט".
לטענתו, הסיבה לכך נעוצה בהבנה של הפלסטינים את עוצמת כוחות צה"ל. "תוצאות המבצע לא יכלו להחזיק מעמד אם הפעילות של צה"ל מאז ועד היום לא התנהלה כפי שהיא מתנהלת כיום - לחימה ללא פשרות בטרור, שימור חופש הפעולה של הצבא בתוך הערים במקביל לפעילות המנגנונים מצד אחד ומצד שני הקלות לאוכלוסיה".
אך עליאן מסרב להבטיח שהמצב יישמר "להגיד לך שהמצב לא יכול לחזור לקדמותו? אי אפשר. למרות שהמצב היום הוא שונה בתכלית. אנחנו אמנם רואים שאת האוכלוסייה מעניינת הפרנסה, אבל יש דברים שלא תלויים בנו".
הגורמים שעלולים להצית שוב את האש לדבריו, הם המצב הכלכלי ("לא הכי טוב בעולם"), הקיפאון במצב המדיני ("אי אפשר לדעת לאן הוא יוביל"), הארגונים האסלמים הקיצונים וסוגיית האסירים ("מאוד חזקה עכשיו בעזה").
מחר במוספשבת של מעריב: ביקור נדיר במחנה הפליטים בג'נין ושחזור הקרב בו נהרגו 13 אנשי מילואים במבצע חומת מגן.
