שב"ס: הצוערים שנספו בכרמל יקבלו צל"ש
יותר משנה אחרי האסון, וחודש לפני פרסום דוח המבקר בפרשה, הוחלט להעניק ל-34 הסוהרים עיטור מופת. "מכירים בגבורתם"

משפחות סוהרי השב"ס שנספו באסון עתרו אז לבג"ץ בעקבות החלטתו של המפכ"ל וביקשו לא להעניק צל"שים לקציני המשטרה שנהרגו באסון הכרמל. בעתירה נטען אז כי אין להעניק עיטורים לקציני המשטרה בטרם הסתיימה בדיקת מבקר המדינה העוסקת באסון הכרמל. משפחות הסוהרים גרסו כי לא מדובר בצרות עין, אלא בנוהל תקין שיש לכבדו בעקבות חקירת המבקר.
למרת הביקורת, החליטו השר לביטחון הפנים והמפכ"ל להעניק את אות המופת לתת-ניצב אהובה תומר, לתת-ניצב ליאור בוקר ולסגן ניצב איציק מלינה, שנספו באסון.
בתגובתה לבג"ץ השיבה המדינה כי עיטור המופת מוענק לקציני המשטרה בגין "מעשה שנעשה באומץ לב וראוי לשמש מופת", כשבין היתר נטען כי התנהלות הקצינים צריכה לשמש דוגמה לשוטרי משטרת ישראל והינה חלק ממורשת הארגון.
ההזמנות הרשמיות טרם שוגרו, אבל משפחות הסוהרים קיבלו אתמול טלפון מקצינת הנפגעים של הארגון ונדרשו לשריין את ה-22 באפריל כתאריך שבו ייערך הטקס בנוכחות נציב השב"ס, השר לביטחון הפנים ובני משפחות הסוהרים.
אולם מהמידע שהגיע אתמול לחלק מהמשפחות התברר כי שלושת הניצולים, סיגל דואק, סגנית מפקד מחלקה בקורס הקצינים של שב"ס, ושני הצוערים דודו דרעי ומאור פרץ, לא אמורים לקבל את האותות בטקס המתוכנן. יותר ממשפחה אחת שאלה אם הניצולים יקבלו את אות המופת. "אמרו
אחת המשפחות התייחסה לעניין בשאט נפש: "זה הרי לא יעלה על הדעת שהם לא יקבלו". בן משפחה אחר אמר: "הם הלכו לאותה מטרה. גם הם ראו את הזוועה. הם לא צריכים לשלם יותר מכפי שהם משלמים גם כך מפני שנותרו בחיים. אני לא מאחל לאף אחד לחיות את החיים שהם חיים היום אחרי שכל החברים שלהם נשרפו למוות. עכשיו באים ומענישים אותם פעם נוספת".

עיטור המופת של השב"ס ניתן כבר בעבר, והוא לא הומצא במיוחד עבור הצוערים. בנוסף לעיטור המופת, במדרג העיטורים של שירות בתי הסוהר קיימים עיטורי האומץ והגבורה הנחשבים גבוהים יותר.
"זה היה טלפון מרגש מאוד", סיפרה אתמול האלמנה מרים נעמנה. "חבל שלקח להם שנה וארבעה חודשים לקבל החלטה כזו, אבל אני תמיד חשבתי שמגיע להם. זה המעט שהם היו יכולים לעשות למען המשפחות שאיבדו את היקר להן".
באשר לבעלה, היא הוסיפה: "זה מגיע לו. הוא לא יצא לטיול ולא הלך לנפוש בכרמל. הוא הלך למשימה כדי למלא את התפקיד שלו, ומשם הוא לא חזר. הם לא ברחו ולא התחמקו, הם פעלו ביושר. הם ראויים לא פחות מהשוטרים שקיבלו את אות המופת מיד לאחר האירוע. הם ראויים לקבל כבוד מהארגון שלהם בדיוק כמו שארגון השוטרים דאג לקציניו". נעמנה הוסיפה: "אני יודעת שבעלי גיבור. אותו אף אחד לא יחזיר לי. לפחות עכשיו הארגון שלו מכיר בגבורה שלו ושל חבריו".
באסון אוטובוס הסוהרים, שהתרחש בשעותיה הראשונות של השריפה, נספו 44 בני אדם, 38 מהם באוטובוס ושישה נוספים שניסו להציל את הנוסעים. לפי שעה, לא ברור אם נהג האוטובוס יקבל גם הוא את אות המופת, בנוסף ל-37 הסוהרים. גם לא ברור מה יעלה בגורל שלושת הכבאים שנספו באסון, המתנדב אלעד ריבן, ושני הכבאים אורי סימנדייב ודני חייט, שעל פי העדויות והתמונות נראה כי נלחמו באש עד צאת נשמתם.
בינתיים מקוות משפחות הסוהרים כי ראש הממשלה ונשיא המדינה יכבדו את הטקס בנוכחותם. מיקום הטקס וסדר היום שלו טרם נקבעו או לפחות לא הובאו לידיעת המשפחות.
