יעלון: ההסלמה היא
ביטוי לבעיה האיראנית
המשנה לראש הממשלה טוען כי הגראדים שנורו לעבר יישובי הדרום סופקו על ידי טהרן. "המחבלים מעריכים שאם יירו על תל אביב התגובה תהיה שונה"

אם הם לא יבינו את זה בדרך התגובה הנוכחית שלנו, נפעל בדרכים של תקיפה קרקעית. אנחנו צריכים להבהיר שירי על אזרחינו אינו קביל ואינו משתלם, עד שהם יגידו די".
מדוע עדיין לא ראינו שיגור של טיל לגוש דן?
"גם האיום על שדרות או על אשקלון לא קביל. לפי שעה ארגוני הטרור לא מעזים לירות על תל אביב. אני מעריך שהם מעריכים שהתגובה שלנו תהיה אחרת אם יירו על תל אביב. אבל אנחנו צריכים להיות ערוכים גם למצב זה".
החמאס לא לוקח חלק בסבב הלוחמה הנוכחי. מה היכולת שלו לעצור את המשך שיגור הטילים לישראל?
"החמאס הוא האחראי. הוא היישות הפוליטית שמנהיגה את עזה והוא אחראי לכך שאף אחד לא יירה מהרצועה. אנו גם רואים שבימים האחרונים, לפחות כלפי חוץ, מנסה חמאס, דרך המצרים, להגיע להפסקת אש. אין ספק שהוא יכול להטיל מרותו על ארגוני הטרור המשתתפים בלחימה. ישראל פועלת בהתאם למגוון של שיקולים וגביית מחיר גם מהחמאס, אך את עיקר המחיר משלמים הג'יאהד האיסלאמי ווועדות ההתנגדות העממיות.
מה עושים כדי שתושבי ישראל, ובעיקר תושבי הדרום, לא יוחזקו כבני ערובה בכל פעם שמתחדש סבב הלחימה בין ישראל לפלסטינים בעזה?
"אם היה מהלך אחד שמביא לסיום המלחמה בינינו לבין אויבינו, ממלחמת העצמאות ועד היום, היינו עושים אותו. כנראה נידונו להיאבק כאן, כאשר מידי כמה שנים, או חודשים, יש סבבי לחימה. ברוך השם שהסבבים האחרונים הם לא מהסוג של מלחמת ששת הימים או מלחמת יום הכיפורים, ולא מחייבים אותנו לעצור את המדינה או לגייס את המשק ואת היכולת הכלכליות. אפשר להתנחם בכך שההתפרצויות האחרונות לא מאיימות על מדינת ישראל מבחינה קיומית, בדומה לפלישת צבאות ערב בעבר".
מה עמדתך לגבי הדרישה לרכישת מערכות הגנה אקטיביות נוספות מפני טילים?
"שלוש או ארבע מערכות של כיפת ברזל, כמו גם רכישת מספר מערכות של שרביט קסמים, זו פעולה מאוזנת. אך לא נשקיע הכל במערכות ההגנה האקטיבית. היכולת של כיפת ברזל היא מרשימה ומהווה גם הישג לצה"ל שהטמיע אותה והפך אותה למבצעית.
למרות זאת, אני גורס שאת האויב לא מרתיעים באמצעים
ראש הממשלה אמר שהאירועים בעזה הם ביטוי נוסף לבעיה האיראנית. אתה מסכים לכך?
"כן. את מה שקורה בעזה צריך לראות כחלק ממערכה שהאיראנים מנהלים נגדנו. הגראדים שמשוגרים עכשיו לעבר יישובי הדרום סופקו לרצועה על ידי איראן. זה לא סוד שהמשטר האיראני הפך להיות יצואן הטרור מספר אחת בעולם והוא מהווה איום לא רק על ישראל, אלא על הציויליזציה המערבית כולה. לכן אנחנו מתעקשים שלמשטר הזה אסור שתהיה יכולת גרעינית צבאית".
אז מדוע הפערים הגדולים שבין ארה"ב לישראל לגבי לוחות הזמנים לפעולה צבאית נגד אירן?
היום אין ויכוח בין קהילות המודיעין בעולם שיש פרוייקט גרעין צבאי באיראן. אין גם ויכוח שצריך למנוע מאיראן את יכולת הגרעין הצבאית. שמענו עמדה זו מאובמה, קמרון סרקוזי ומנהיגים אחרים. הוויכוח הוא בשאלת חלון הזמן וכובד הלחצים שמופעלים על המשטר האיראני. החדשות הטובות הן שהעולם התגייס להטלת סנקציות משתקות, דבר שקראנו לו עוד לפני שלוש שנים. עם זאת, אנו טוענים שאת הלחץ צריך להחריף, כי אין זמן".
בנקודה זאת, יעלון מותח ביקורת מרומזת על הבית הלבן ועל אובמה, בטענה כי הוא פועל תחת "שיקולי בחירות". " כאשר המשטר באיראן מזהה הססנות במערב לגבי הפעלת כוח צבאי, שנובעת בעיקר מהחשש לעליית מחירי הנפט, למשטר הזה נדמה שיש לו ארכה להמשיך ולהתקדם בפרוייקט הצבאי.
טהרן מניחה שב-2012 היא לא תעמוד בפני לחצים כבדים מדי. ואני אומר שכדאי לשלם יותר על דלק בטווח הקצר מאשר להידרש לשלם מחירים גבוהים בטווח הארוך, כשאיראן בעלת יכולת גרעינית שולטת במשק הנפט. גם אנחנו גורסים שפעולה צבאית צריכה להיות האמצעי האחרון, אך יש להפעיל את כל האמצעים, כמה שיותר מהר, וגם לשדר נחישות בהפעלת כוח צבאי, ללא חשש מעליית מחירי הנפט".
אבל אובמה טען במפורש שלא יאפשר לאיראן להפוך לגרעינית. מדוע לא לקבל זאת?
"שאלת 'הקו האדום' היא במוקד המחלוקת. שמענו אמירה פומבית אמריקאית על-פיה הקו האדום ייחצה ברגע שחמינאי יקבל החלטה לייצר פצצה גרעינית. אנו טוענים שזה עלול להיות מאוחר מדי. גם שר ההגנה האמריקאי עצמו טוען שאם חמינאי מקבל החלטה, הוא יכול להשיג מתקן גרעיני בתוך פחות משנה. אם זה כך, מי ערב לזה לכך שנדע בזמן אמיתי שהתקבלה החלטה כזו?
יתרה מזאת, מנסיון העבר, גם אם נדע זאת בזמן אמיתי, יתחיל ויכוח בין גורמי המודיעין המערביים לגבי משמעות ההחלטה. היום אין לנו שנתיים לפרשנות של ידיעות מודיעיניות. ולכן, בעצם אולי כבר עברנו את הקו האדום בשאלת מניעת יכולות מאיראן לקבל את ההחלטה".
גיל: 61; מצב משפחתי: נשוי פלוס שלושה; מגורים: היישוב רעות; תפקידים קודמים: כיהן כרמטכ"ל וכראש אמ"ן