אסור שנהיה מגש הכסף

חיילי צה"ל עלולים לשמש "מגש הכסף" להקמתה של מדינה פלסטינית. אם זו התוצאה של מלחמה אפשרית בעזה, אז מדובר במלחמה בלתי מוסרית ואסור לצאת אליה

רון בריימן | 12/3/2012 14:33 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר RSS
אחת לכמה חודשים מתקיים סבב אש מול רצועת עזה ונשמעים אצלנו קולות התובעים להפיל את שלטון החמאס בה. האם זהו באמת צורך ישראלי, שלמענו מותר לסכן את חייהם של חיילי צה"ל?

החובה הבסיסית של ממשלה, באמנה שבין מדינה לבין אזרחיה, היא שמירה על ביטחונם של האזרחים. תמורת מחויבות זו מסכימים האזרחים לקבל מגבלות מסוימות על עצמם: ציות לחוקים, שירות צבאי, תשלום מסים.

כאשר ממשלה אינה מקיימת חובה זו היא מפירה את האמנה הנ"ל, מפחיתה את נכונותם של האזרחים לשאת במגבלות הללו, ולמעשה פוגעת במרקם היחסים החיוני לקיומה של חברה דמוקרטית. אין פלא שבנסיבות אלה שלטון החוק נחלש, ההשתמטות תופחת, ומקומה של הממשלה מתמלא על-ידי עמותות ונדבנים הנכנסים לחלל שיצרה הממשלה.

בהקשר של המצב בדרום, לא ברור כיצד נוצר צמד המלים החביב "עוטף עזה", המתייחס לאזור הצמוד לרצועת עזה והכולל את העיר שדרות ויישובים קטנים רבים סביבה. היישובים בחבל ארץ זה, הנגב הצפון-מערבי, אינם מרגישים בחמימות כביכול האמורה לשרור בין עוטף ונעטף, בינם לבין שכניהם העזתים.

הביטוי המטעה מקורו ככל הנראה במוחו השטוף של קצין כלשהו, שעבר הכנה מנטלית נפשעת בהקשר של התועלת שב"הינתקות", עד שנסחף בהונאה של "אין יהודים (בעזה) – אין פיגועים" והמציא את הביטוי "עוטף עזה". כמעט ניתן היה לחשוב שחזון אחרית הימים קורם עור וגידים לנגד עינינו: וגר עוטף עם נעטף.
"חוטף עזה", ולא "עוטף עזה"

ביקור באזור חושף בפני המבקר את המצב האמיתי, הכואב. אמור מעתה "חוטף עזה", ולא "עוטף עזה". המציאות היומיומית היא כזו שבה העוטף חוטף שוב ושוב טילים, רקטות ופצצות מרגמה. ככל שחולף הזמן, האויב מצליח להגדיל את טווח פגיעתו, ולא רחוק היום שבו יתפח העוטף, יגדל עוביו, וכולנו נחסה בצל הקטיושות שלא יהיו, כדברי רבין בימים שבהם סומם בסם ה"שלום".

פעולות נקודתיות של צה"ל אינן מספיקות, אינן פותרות את הבעיה, ואינן מהוות אפילו יציאה ידי חובתה המוסרית של הממשלה. התמגנות מקיר לקיר אף היא אינה פתרון.

בנסיבות אלה רב החשש

שפגיעה קטלנית במיוחד של קסאם שיגרום להרג (ילדים?) רבים תגרור את הממשלה מקצה אחד לקצה האחר, מתת-פעילות מול האויב לתגובה גורפת בדמות מלחמה בעזה, הלוא היא לבנון השנייה.

ייתכן מאוד שלא יהיה מנוס ממלחמה בעזה. יחד עם זאת, מלחמה כזו אסור שתיפתח ללא שני תנאים מוקדמים. האחד: הערכת סיכונים מקדימה – שכבר הייתה אמורה להיעשות - שבמסגרתה תישקלנה כל המשמעויות של פעולה צבאית נרחבת: לגבי אזרחי ישראל, לגבי האויב, לגבי החזיתות האחרות, לגבי הצורך למקד את תשומת הלב העולמית באיראן, לגבי כושר ההרתעה של ישראל, ועוד.

חמאס הוא אויב מוצהר וגלוי

השני: הגדרה ברורה של יעדי המלחמה. המטרה צריכה להיות שבירת כוחה הצבאי של ממשלת החמאס והסרת האיום מעל אזרחי ישראל באשר הם, ולא רק ב"חוטף עזה" המצומצם. מדובר לכל הפחות בהשתלטות ללא הגבלת זמן על "התוחמת הצפונית", שבה היו בעבר שלושת היישובים של צפון הרצועה (אלי סיני, דוגית, ניסנית) ושמחורבותיהם – אשמת שרון - יורים היום למטרות יותר ויותר צפוניות.

לעומת זאת, אסור בתכלית שהמטרה של מלחמה אפשרית בעזה תהיה סיכון חיילי צה"ל, לא כדי להגן על תושבי שדרות ובנותיה וערים אחרות, אלא כדי להפיל את ממשלת החמאס ולהעביר את השלטון ברצועה לידי שותפו לתוכנית השלבים, מכחיש השואה אבו-מאזן. שימוש כזה בצה"ל הוא פסול ובלתי-מוסרי.

יש הקוראים להימנע מלפעול באופן יסודי ומשמעותי ברצועת עזה ואף להידבר עם ממשלת החמאס לשם כך ולשלם מחירים מדיניים בהתאם. האמת היא שמבין זוג התאומים, החמאס מצד אחד ואש"ף מצד שני, עדיף הראשון.

במקרה של החמאס מדובר באויב מוצהר וגלוי, שמולו הכללים ברורים, והמחירים המדיניים נמוכים. במקרה השני מדובר בזאב בעור כבש, באויב שיעדיו זהים לאלה של החמאס, אבל נופת הצופים שהוא מפזר סביבו הופכת למלכודת דבש לישראלים רבים, המוכנים לשלם מחירים מדיניים קטלניים לישראל: מדינה פלסטינית בארץ ישראל המערבית. מנקודת ראות זו, החמאס מסוכן פחות.

מכל מקום, אסור שחיילי צה"ל ישמשו "מגש הכסף" להקמתה של מדינה פלסטינית. אם זו התוצאה המבוקשת של מלחמה אפשרית בעזה, כי אז מדובר במלחמה בלתי מוסרית, ואסור לצאת אליה.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

רון בריימן

צילום: .

ד"ר. יו"ר חוג הפרופסורים לחוסן מדיני וכלכלי בשנים 2001-2005

לכל הטורים של רון בריימן

עוד ב''דעות''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים