חיים תחת ערפל משפטי

סיפורו של האסיר הפלסטיני ששבת רעב לצד וידויו של קפטן ג'ורג' פתחו צוהר לעולם האפל של חקירות השב"כ והמעצרים המנהליים

ישי מנוחין | 22/2/2012 16:21 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר RSS
העצור המנהלי חאדר עדנאן מחה על יחס רשויות הביטחון כלפיו ושבת רעב במשך 66 יום. עדנאן נעצר על ידי צה"ל לפני כארבעה חודשים ובדומה ליותר מ-300 עצירים מנהליים נוספים לא ידע על מה נעצר, לכמה זמן ואם יוגש נגדו כתב אישום.

עדנאן ועצירים כמותו חיים תחת מסך ערפל סמיך שמונע מהם ומהעולם החיצון לדעת מה עובר עליהם, מדוע ואיך נעצרו, לכמה זמן ומה צופן להם העתיד. עדנאן שבת רעב גם במחאה על היחס שקיבל במהלך חקירתו. אולם גם אם יגיש תלונה נגד חוקריו, הדבר לא יעזור לו.

סיפורו של עדנאן הוא רק דוגמה אחת לאופן שבו מערכת הביטחון מתייחסת לעצירים ולנחקרים פלסטינים. עם זאת, נכונותו יוצאת הדופן לשבות רעב מאפשרת לסיפורו לבקוע לרגע את מעטה הערפל שעוטף את גורלם של כלל העצירים והנחקרים הפלסטינים.
הערפל חזר

אתמול היו אמורים שופטי בית המשפט העליון עדנה ארבל, חנן מלצר ועוזי פוגלמן לדון בעתירה שהגיש עדנאן נגד צה"ל והשב"כ לצורך שחרורו ממעצר. השופטים ניצלו מדיון במדיניות המעצרים המנהליים ברגע האחרון בזכות פשרה שהושגה בין המדינה לעותר, שבמסגרתה המדינה הצהירה ש"אין כוונה להאריך את המעצר המנהלי מעבר ל-17 באפריל", והעותר "הפסיק את שביתת הרעב והודיע על חזרתו מהעתירה".

הפשרה הושגה, השופטים נמנעו מלדון ומלחרוץ משפט על מדיניות המעצרים המנהליים, והערפל האופף את הטיפול בעצירים אלה, שפוזר קמעה לרגע - חזר.

לפני שבועות ספורים אדם נוסף פער לרגע חור במסך הערפל וחשף בפני הציבור הישראלי את המציאות של פעילות שירותי הביטחון. "קפטן ג'ורג'",

חוקר השבויים שהודח משירות הביטחון לאחר שמוסטפא דיראני הגיש תביעה על כך שעבר התעללות במהלך חקירותיו, החליט לתבוע את משרד הביטחון ופתח קופת שרצים. במסגרת תביעתו טען ג'ורג' כי החקירות בתקופתו התנהלו "בהתאם להיתרים" וש"כל מה שעשה בחדר החקירות היה בידיעה ובאישור של הממונים עליו".

ג'ורג' טען כי בזמנו היה נהוג ש"יש היתרים כתובים ויש היתרים בפועל" ואילו היום, הוא מספר, "עושים דברים הרבה יותר גרועים ממה שאני עשיתי".

המערכת אולי תכחיש, אבל לפי פרסומים שונים היא אפשרה לקפטן לעבוד במשטרה כ"יועץ מיוחד לענייני ערבים". בכל מקרה, בפועל קיימות כיום סביב החוקרים חומות הגנה וערפול גבוהות הרבה יותר מאלו שהיו קיימות בתקופת ג'ורג'.

חסינותם המוחלטת של החוקרים היא הבסיס

מאז 2001 הוגשו ליועץ המשפטי לממשלה יותר מ-750 תלונות נגד חוקרי שב"כ בגין עינוי נחקרים. אפילו חקירה פלילית אחת לא נפתחה. התלונות הופנו על ידי היועץ המשפטי לממשלה לבדיקתו של מבקר תלונות נחקרים (מבת"ן), תפקיד שאותו ממלא איש שב"כ.

אנשי השב"כ "בדקו ומצאו" שכל התלונות על עינויים הוגשו באיחור, לא היו נכונות או שפעולות החוקרים היו מוצדקות. דוחות המבת"ן נשלחו לממונה עליו בפרקליטות המעניק להם חותמת הכשר, שתמיד זכה לאשרורו של היועץ המשפטי לממשלה. הגיבוי המוחלט שמעניק היועץ המשפטי לממשלה למבת"ן תורם לערפל שעוטף את אופן ההתייחסות לעצירים וחוסם כל אפשרות לבדיקת תלונות על עינויים בשב"כ.

בזמן הזה, כמו בימים ההם, לא גילוי האמת או הצדק הוא שעומד בבסיס מערכות החוק, אלא חסינותם המוחלטת של החוקרים ושל שולחיהם.

בואו להמשיך לדבר על זה בפורום אקטואליה של תפוז אנשים-
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

ישי מנוחין

צילום: .

מנכ"ל הוועד הציבורי נגד עינויים בישראל ויו"ר "אמנסטי אינטרנשיונל" בארץ

לכל הטורים של ישי מנוחין

עוד ב''דעות''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים