ירידה בשיעור החיילות שיוצאות לקורס קצינים
בצה"ל מודאגים מהאחוזים הנמוכים של נשים שנשארות בקבע. דווקא בקרב החיילות הדתיות, שיכולות לקבל פטור, שיעור היציאה לקצונה גבוה

טקס סיום קורס קצינות. "הכיוס החלקי של בנות מכרסם במוטיבציה" צילום ארכיון: רענן כהן
כעת מתברר כי לא רק ש-42 אחוז מהצעירות אינן מתגייסות כלל לצבא, אלא שבקרב הבנות שבוחרות להצטרף לצה"ל ישנה שחיקה במוטיבציה ליציאה לקורס קצינות. בראשית שנות האלפיים, שיעור היוצאות לקורס קצינות היה קרוב לעשרה אחוזים מכלל החיילות וב-2003 עמד על 9.6 אחוז. כלומר כמעט אחת מכל עשר חיילות המשיכה לשירות קבע, גם אם ראשוני בלבד.
עם זאת, בשנים האחרונות צנח היקף היוצאות לקצונה ל-6.6 אחוזים בשנת 2008, ואילו בשנה שעברה נרשם שיפור קל כאשר 7.2 אחוזים מהחיילות הפכו לקצינות. מדובר בירידה של מאות רבות בכל שנה. "זה פועל יוצא של כמה סיבות", ניסה גורם צבאי בכיר להסביר את הנתונים, "עצם הגיוס החלקי של בנות לצבא יש בו כדי לכרסם במוטיבציה הכוללת, וכנראה גם חוסר רצון מצדן להשתלב בצבא ולהגיע לתפקידים בכירים".
מוטיבציה אצל חיילות דתיות
מהנתונים של אגף כוח אדם עולות גם נקודות חיוביות: בקרב החיילות הדתיות, שרק חמישית עד רבע מהן משרתות הלכה למעשה בצבא, ניכרת דווקא מוטיבציה מרשימה לקצונה.
אמנם מדי שנה מתגייסות רק כ-1,500 חיילות דתיות, עניין מורכב כשלעצמו בחברה הדתית, אולם מתוך קבוצה זו, שמשרתת בתפקידים מגוונים - ממורות חיילות ועד מדריכות תותחנים וקליעה - שיעור היציאה לקצונה הינו מרשים בהשוואה לחיילות שלמדו בבתי ספר שאינם מהזרם הממלכתי-דתי.
לפני כעשור הגיע שיעור
היוצאות לקצונה בקרב הדתיות לשיא של 13 אחוז (לעומת 9.5 אחוזים בקרב חיילות חילוניות), וגם בשנים האחרונות הן הצליחו לשמר נתון גבוה. ב-2010 יצאו מקרב קבוצה זו 11.4 אחוז לקצונה, לעומת 7.8 אחוזים בלבד בהשוואה ליתר החיילות בצה"ל.
"זאת אוכלוסייה שאנחנו לא נכנסים לבתי הספר שלה, אבל מי שבוחרת להתגייס עושה זאת באופן מרשים, ולא מעטות הולכות עם האמונה שלהן שזאת הדרך הנכונה - עד הסוף, בלי לפגוע ולו במעט באורח החיים הדתי", אמר הגורם.
בואו להמשיך לדבר על זה בפורום אקטואליה של תפוז אנשים-
